BibTex RIS Cite

Corrosive esophagitis in children: social and psychological aspects Original Article

Year 2006, Volume: 41 Issue: 1, 24 - 30, 01.03.2006

Abstract

-

Endoskopik izlem gerektiren korozif yanıkları olan çocuk ve ergenlerde kazanın meydana gelişşekli ve aile özelliklerinin değerlendirilmesi Orijinal Araştırma

Year 2006, Volume: 41 Issue: 1, 24 - 30, 01.03.2006

Abstract

Amaç: Ülkemizde korozif madde içen çocukların sayısı gelişmiş ülkelere göre oldukça yüksektir. Bu hastaların yaşadıkları kazanın sonucuolarak psikososyal gelişimleri bozulmakta ve tedavileri yıllarca devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı korozif madde içen hastaların ailelerininsosyokültürel ve sosyoekonomik yapılarının belirlenmesi ve önlenebilir olan bu tip kazalara karşı gerekli toplumsal duyarlılığı sağlamaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza korozif madde içimi nedeniyle CTF Acil Servise başvuran ve ilk mudaheleleri yapıldıktan sonra, ÇocukCerrahisi AD’da tanı ve/veya tedavilerinde endoskopi uygulanmış olan 102 hasta alınmıştır. Hastaların ailelerine hazırlanan anket formuverilmiştir. Bu anket formu, çocuk psikiyatrisi, anestezi hekimleri ve tıp fakültesi öğrencileri tarafından, ailelere ayrıntılı bilgi verilerekuygulanmıştır.Bulgular: Çalışmaya alınan 102 hastanın 67’si erkek, 35’i kızdır. Hastaların yaşları 1 ile 18 arasında değişmekte ve yaş ortalaması ise 5,5’dir. Kazanın oluş mevsimi incelendiğinde yaz mevsiminin % 41 ile ilk sırada olduğu bunu sırasıyla ilkbahar (% 25), sonbahar (%21) ve kış(%13) mevsimlerinin izlediği görülmüştür. İçilen maddeler arasında yağçöz (%66), kireç çözücü (%8), çamaşır suyu (%6) ve %20 oranındakirçöz, lavabo açıcı, akü asidi, sirke ruhu, kezzap, mantar ilacı, tuzruhu, bulaşık deterjanı, potasyum permanganat, tütüne katılan asit gibi çokçeşitli maddeler bulunmaktadır. Hastalardan 97’si ( %95 ) maddeyi kendisi içerken 5 (%5) hastaya ise madde yanlışlıkla anne veya büyükannetarafından verilmiştir.Çıkarımlar: Sosyoekonomik ve sosyokültürel düzeyi düşük olan ailelerde, küçük yaş erkek çocukları risk altındadırlar. Ailelerin temizlikürünlerini doğru biçimde saklayamamaları (bu maddeler su veya içecek kaplarında, mutfakta saklanıyorlar) kaza riskini artırmaktadır. Kazalaren sık çocukların daha çok susadığı yaz aylarında meydana gelmektedir. Korozif yanıkları olan çocuklar ve aileleri sıklıkla psikiyatrik yardımaihtiyaç duymaktadırlar. Ailelerin, medyanın ve 1. basamak hizmet veren hekimlerin bu konuda bilgilendirilmesi kazanın oluş riskini azaltacağıgibi klinik seyiri de iyileştirecektir.Bu çalışmanın amacı korozif madde içen hastaların ailelerininsosyokültürel ve sosyoekonomik yapılarının belirlenmesive önlenebilir olan bu tip kazalara karşı gerekli toplumsalduyarlılığı sağlamaktır. Ailelere bu amaç doğrultusunda,İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF) Çocuk Ruh Sağlığı veHastalıkları ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Article
Authors

Levent Kayaalp This is me

Gürkan Odabaşı This is me

Burak Doğangün This is me

Pervin Çavuşoğlu This is me

Nurullah Bolat This is me

Mefkur Bakan This is me

Pervin Bozkurt This is me

Publication Date March 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 41 Issue: 1

Cite

APA Kayaalp, L., Odabaşı, G., Doğangün, B., Çavuşoğlu, P., et al. (2006). Endoskopik izlem gerektiren korozif yanıkları olan çocuk ve ergenlerde kazanın meydana gelişşekli ve aile özelliklerinin değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi, 41(1), 24-30.
AMA Kayaalp L, Odabaşı G, Doğangün B, Çavuşoğlu P, Bolat N, Bakan M, Bozkurt P. Endoskopik izlem gerektiren korozif yanıkları olan çocuk ve ergenlerde kazanın meydana gelişşekli ve aile özelliklerinin değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. March 2006;41(1):24-30.
Chicago Kayaalp, Levent, Gürkan Odabaşı, Burak Doğangün, Pervin Çavuşoğlu, Nurullah Bolat, Mefkur Bakan, and Pervin Bozkurt. “Endoskopik Izlem Gerektiren Korozif yanıkları Olan çocuk Ve Ergenlerde kazanın Meydana gelişşekli Ve Aile özelliklerinin değerlendirilmesi Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi 41, no. 1 (March 2006): 24-30.
EndNote Kayaalp L, Odabaşı G, Doğangün B, Çavuşoğlu P, Bolat N, Bakan M, Bozkurt P (March 1, 2006) Endoskopik izlem gerektiren korozif yanıkları olan çocuk ve ergenlerde kazanın meydana gelişşekli ve aile özelliklerinin değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi 41 1 24–30.
IEEE L. Kayaalp, “Endoskopik izlem gerektiren korozif yanıkları olan çocuk ve ergenlerde kazanın meydana gelişşekli ve aile özelliklerinin değerlendirilmesi Orijinal Araştırma”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 41, no. 1, pp. 24–30, 2006.
ISNAD Kayaalp, Levent et al. “Endoskopik Izlem Gerektiren Korozif yanıkları Olan çocuk Ve Ergenlerde kazanın Meydana gelişşekli Ve Aile özelliklerinin değerlendirilmesi Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi 41/1 (March 2006), 24-30.
JAMA Kayaalp L, Odabaşı G, Doğangün B, Çavuşoğlu P, Bolat N, Bakan M, Bozkurt P. Endoskopik izlem gerektiren korozif yanıkları olan çocuk ve ergenlerde kazanın meydana gelişşekli ve aile özelliklerinin değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. 2006;41:24–30.
MLA Kayaalp, Levent et al. “Endoskopik Izlem Gerektiren Korozif yanıkları Olan çocuk Ve Ergenlerde kazanın Meydana gelişşekli Ve Aile özelliklerinin değerlendirilmesi Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 41, no. 1, 2006, pp. 24-30.
Vancouver Kayaalp L, Odabaşı G, Doğangün B, Çavuşoğlu P, Bolat N, Bakan M, Bozkurt P. Endoskopik izlem gerektiren korozif yanıkları olan çocuk ve ergenlerde kazanın meydana gelişşekli ve aile özelliklerinin değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. 2006;41(1):24-30.