BibTex RIS Cite

The relationship between nasal and paranasal sinus tomography findings in children with asthma and prick test high IgE levels eosinophylia and frequency of asthma attacks Original Article

Year 2004, Volume: 39 Issue: 2, - , 01.06.2004

Abstract

-

Astımlı çocuklarda nazal ve paranazal sinüs tomografisi bulgularının alerji deri testi IgE yüksekliği eozinofili ve atak sıklığı ile ilişkisi Orijinal Araştırma

Year 2004, Volume: 39 Issue: 2, - , 01.06.2004

Abstract

Bir grup astımlı çocuk hastada anormal nazal ve paranazal sinüs tomografi bulgularının sıklığı ile bu birlikteliğe katkıda bulunan faktörleri ve sinüs patolojilerinin astım klinik seyrine ne ölçüde etki ettiğini ortaya koymak amacıyla nazal ve paranazal sinüs tomografisi hematolojik ve klinik bulgular değerlendirildi Alerjik astımlı olgularda son bir yıl içindeki astım atağı sayısı 5 00±3 62 nonalerjik astımlı çocuklarda 3 45±2 66 olarak tespit edildi p=0 2221 İlk grupta periferik kanda mutlak eozinofil sayısı 891 81±502 68 ikinci grupta 342 18±153 94 p=0 014 ; yine alerjik grupta immunglobulin E IgE düzeyi 867 62±1081 10 ve nonalerjik olgularda 117 67±122 99 p=0 0302 bulundu Yirmi bir alerjik olgunun 18’inde anormal nazal ve paranazal sinüs tomografi bulguları tespit edildi Nonalerjik grupta ise 11 olgunun sadece 5’inde sinüs patolojisi saptandı Gruplar arasında anormal sinüs tomografi bulgularının sıklığı açısından anlamlı bir fark mevcuttu p=0 0350 Çalışmaya dahil edilen astımlı çocuklarda son bir yıl içinde geçirilen atak sayısı ile sinüs patolojisi ilişkisi araştırıldığında anormal sinüs bulguları olan olgularda atak sayısı ortalamasının 5 13±3 35 sinüs patolojisi olmayan olgularda ise 2 22±1 48 olduğu tespit edildi Anormal nazal ve paranazal sinüs tomografi bulguları olan astımlılarda atak sıklığının belirgin olarak yüksek olduğu saptandı p=0 0184 Sonuç olarak nazal ve paranazal sinüs patolojilerinin alerjik olan astımlılarda daha fazla gözleniyor olması “tek havayolu tek hastalık” hipotezini destekler niteliktedir Bu veriler ışığında optimal tedaviye yeterli yanıt alınamayan astımlı çocuklar da olası nazal ve paranazal sinüs patolojilerini ortaya koyarak tedaviyi bu yönde şekillendirmenin hastalığın gidişi üzerine pozitif yönde etkili olabileceği anlaşılmaktadır Anahtar Kelimeler: Astım çocuk sinüzit tomografiSummary

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Article
Authors

Özgür Nihat Bilgin This is me

Çağatay Nuhoğlu This is me

Yonca Nuhoğlu This is me

Serpil Yavrucu This is me

Ahmet Özgüner This is me

Publication Date June 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 39 Issue: 2

Cite

APA Bilgin, Ö. N., Nuhoğlu, Ç., Nuhoğlu, Y., Yavrucu, S., et al. (2004). Astımlı çocuklarda nazal ve paranazal sinüs tomografisi bulgularının alerji deri testi IgE yüksekliği eozinofili ve atak sıklığı ile ilişkisi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi, 39(2).
AMA Bilgin ÖN, Nuhoğlu Ç, Nuhoğlu Y, Yavrucu S, Özgüner A. Astımlı çocuklarda nazal ve paranazal sinüs tomografisi bulgularının alerji deri testi IgE yüksekliği eozinofili ve atak sıklığı ile ilişkisi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. June 2004;39(2).
Chicago Bilgin, Özgür Nihat, Çağatay Nuhoğlu, Yonca Nuhoğlu, Serpil Yavrucu, and Ahmet Özgüner. “Astımlı çocuklarda Nazal Ve Paranazal sinüs Tomografisi bulgularının Alerji Deri Testi IgE yüksekliği Eozinofili Ve Atak sıklığı Ile ilişkisi Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi 39, no. 2 (June 2004).
EndNote Bilgin ÖN, Nuhoğlu Ç, Nuhoğlu Y, Yavrucu S, Özgüner A (June 1, 2004) Astımlı çocuklarda nazal ve paranazal sinüs tomografisi bulgularının alerji deri testi IgE yüksekliği eozinofili ve atak sıklığı ile ilişkisi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi 39 2
IEEE Ö. N. Bilgin, Ç. Nuhoğlu, Y. Nuhoğlu, S. Yavrucu, and A. Özgüner, “Astımlı çocuklarda nazal ve paranazal sinüs tomografisi bulgularının alerji deri testi IgE yüksekliği eozinofili ve atak sıklığı ile ilişkisi Orijinal Araştırma”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 39, no. 2, 2004.
ISNAD Bilgin, Özgür Nihat et al. “Astımlı çocuklarda Nazal Ve Paranazal sinüs Tomografisi bulgularının Alerji Deri Testi IgE yüksekliği Eozinofili Ve Atak sıklığı Ile ilişkisi Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi 39/2 (June 2004).
JAMA Bilgin ÖN, Nuhoğlu Ç, Nuhoğlu Y, Yavrucu S, Özgüner A. Astımlı çocuklarda nazal ve paranazal sinüs tomografisi bulgularının alerji deri testi IgE yüksekliği eozinofili ve atak sıklığı ile ilişkisi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. 2004;39.
MLA Bilgin, Özgür Nihat et al. “Astımlı çocuklarda Nazal Ve Paranazal sinüs Tomografisi bulgularının Alerji Deri Testi IgE yüksekliği Eozinofili Ve Atak sıklığı Ile ilişkisi Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 39, no. 2, 2004.
Vancouver Bilgin ÖN, Nuhoğlu Ç, Nuhoğlu Y, Yavrucu S, Özgüner A. Astımlı çocuklarda nazal ve paranazal sinüs tomografisi bulgularının alerji deri testi IgE yüksekliği eozinofili ve atak sıklığı ile ilişkisi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. 2004;39(2).