BibTex RIS Cite

Evaluation of left ventricular strain and coronary artery flow in formula and breast fed infants Original Article

Year 2003, Volume: 38 Issue: 4, - , 01.12.2003

Abstract

Human milk is the most important nutrient in infant feeding especially durnig the first 4 6 months Although formulas resembling human milk are produced studies still show differences between them In this study left ventricule LV strain parameters LV mass LV output and left anterior descending LAD artery flow were studied with transthoracic ECHO in 2 months old infants either breast fed on formula fed There were 30 infants in each group In the formula fed group and after feeding heart rate LV diastolic diameter and LV output were found to be high and statistically significant However there was not any significant difference negordings the coronary artery diameters and ratio of LAD artery volume to LV output These results indicated that left ventricular strain was present in formula fed infants But this strain was compansated by increasing the coronary artery flow As a result even the formulas most similiar to human milk have cardiovascular effects So in during the first 4 6 months of life only breast feeding should be suggested Key words: Human milk formula echocardiography left ventricular strain

Anne sütü ve formula ile beslenen bebeklerde sol ventrikül yüklenmesinin ve koroner arter akımlarının noninvaziv değerlendirilmesi Orijinal Araştırma

Year 2003, Volume: 38 Issue: 4, - , 01.12.2003

Abstract

Bebek beslenmesinde ilk 4 6 ayda en önemli besin anne sütüdür Formulalar anne sütüne yakın olarak hazırlanmaktaysa da anne sütü ile farklılıkları yapılan çalışmalarla ortaya çıkmaktadır Bu çalışmada anne sütü ve formula ile beslenen 2 aylık 30’ar bebekte yüklenmenin göstergesi olabilecek sol ventrikül SV parametreleri SV kitlesi SV output’u ve sol ön inen koroner arter akımları noninvaziv olarak transtorasik ekokardiografi ile değerlendirildi Formula ile beslenen grupta beslenme sonrası kalp hızı SV diastolik genişliği ZV outputu ve koroner arter akım değerleri istatistiksel olarak yüksek saptanırken koroner arter çapları ve sol ön inen koroner arter volümünün SV output’a oranı arasında fark yoktu Bu durum formula ile beslenen bebeklerde sol ventrikül yüklenmesinin olduğunu fakat bunun koroner arter akımını artırmak yoluyla kompanze edilebildiğini göstermesi açısından anlamlıydı Sonuç olarak anne sütüne en yakın formulalar bile kardiyovasküler etkilere sahiptir Bu nedenle yaşamın ilk 4 6 ayında sadece anne sütünün kullanımı özendirilmelidir Anahtar Kelimeler: Anne sütü formula ekokardiyografi sol ventrikül yüklenmesi

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Article
Authors

Ertürk Levent This is me

Arif Ruhi Özyürek This is me

Zülal Ülger This is me

Dolunay Gürses This is me

Publication Date December 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 38 Issue: 4

Cite

APA Levent, E., Özyürek, A. R., Ülger, Z., Gürses, D. (2003). Anne sütü ve formula ile beslenen bebeklerde sol ventrikül yüklenmesinin ve koroner arter akımlarının noninvaziv değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi, 38(4).
AMA Levent E, Özyürek AR, Ülger Z, Gürses D. Anne sütü ve formula ile beslenen bebeklerde sol ventrikül yüklenmesinin ve koroner arter akımlarının noninvaziv değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. December 2003;38(4).
Chicago Levent, Ertürk, Arif Ruhi Özyürek, Zülal Ülger, and Dolunay Gürses. “Anne sütü Ve Formula Ile Beslenen Bebeklerde Sol ventrikül yüklenmesinin Ve Koroner Arter akımlarının Noninvaziv değerlendirilmesi Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi 38, no. 4 (December 2003).
EndNote Levent E, Özyürek AR, Ülger Z, Gürses D (December 1, 2003) Anne sütü ve formula ile beslenen bebeklerde sol ventrikül yüklenmesinin ve koroner arter akımlarının noninvaziv değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi 38 4
IEEE E. Levent, A. R. Özyürek, Z. Ülger, and D. Gürses, “Anne sütü ve formula ile beslenen bebeklerde sol ventrikül yüklenmesinin ve koroner arter akımlarının noninvaziv değerlendirilmesi Orijinal Araştırma”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 38, no. 4, 2003.
ISNAD Levent, Ertürk et al. “Anne sütü Ve Formula Ile Beslenen Bebeklerde Sol ventrikül yüklenmesinin Ve Koroner Arter akımlarının Noninvaziv değerlendirilmesi Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi 38/4 (December 2003).
JAMA Levent E, Özyürek AR, Ülger Z, Gürses D. Anne sütü ve formula ile beslenen bebeklerde sol ventrikül yüklenmesinin ve koroner arter akımlarının noninvaziv değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. 2003;38.
MLA Levent, Ertürk et al. “Anne sütü Ve Formula Ile Beslenen Bebeklerde Sol ventrikül yüklenmesinin Ve Koroner Arter akımlarının Noninvaziv değerlendirilmesi Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 38, no. 4, 2003.
Vancouver Levent E, Özyürek AR, Ülger Z, Gürses D. Anne sütü ve formula ile beslenen bebeklerde sol ventrikül yüklenmesinin ve koroner arter akımlarının noninvaziv değerlendirilmesi Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. 2003;38(4).