BibTex RIS Cite

Prevalence of enuresis nocturna in a group of children living in Umraniye – Istanbul Original Article

Year 2003, Volume: 38 Issue: 3, - , 01.09.2003

Abstract

-

İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde bir grup okul çocuğunda enürezis nokturna prevalansı Orijinal Araştırma

Year 2003, Volume: 38 Issue: 3, - , 01.09.2003

Abstract

İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde bir grup ilkokul çocuğunda enürezis nokturna prevalansını araştırmak üzere çocukları aynı okula devam eden 1500 veliye anket formu gönderildi Ankete yanıt veren 1309 ailede erkek çocuklarda daha sık olmak üzere enürezis sıklığı 25 5 olarak saptandı Enüretik çocukların 55 9’unda pozitif aile öyküsü vardı Kardeş sayısı ve ailedeki birey sayısı ile enürezis sıklığı arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı Olguların 61 3’ünde altı aydan daha uzun süren bir kuru dönem olmamıştı 38 7‘si ise altı aydan uzun süre devam eden bir dönemden sonra yeniden yatak ıslatmaya başlamışlardı Enüretik çocukların 13 2’sinde konstipasyon 10 6’sında ise enkoprezis mevcuttu Enüretik olguların 27 1’inde kanıta dayalı olmayan üriner sistem enfeksiyonu öyküsü mevcuttu Yaptığımız saha çalışması ile enürezisin oldukça sık karşılaşılan bir sorun olduğu tespit edildi Ortaya konan yüksek enürezis sıklığının okul çocukluğu dönemi için beklentilerin üzerinde olması nedeniyle ülkemizi temsil edebilecek sonuçlar elde etmek üzere yüksek sosyoekonomik koşullarda yaşayan bireyler yanı sıra yurdumuzun değişik bölgelerindeki aileleri de içeren geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiği kanısına varıldı Anahtar Kelimeler: Enürezis prevalans çocuk

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Article
Authors

Kürşat Bora Çarman This is me

Çağatay Nuhoğlu This is me

Ömer Ceran This is me

Publication Date September 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 38 Issue: 3

Cite

APA Çarman, K. B., Nuhoğlu, Ç., & Ceran, Ö. (2003). İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde bir grup okul çocuğunda enürezis nokturna prevalansı Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi, 38(3).
AMA Çarman KB, Nuhoğlu Ç, Ceran Ö. İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde bir grup okul çocuğunda enürezis nokturna prevalansı Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. September 2003;38(3).
Chicago Çarman, Kürşat Bora, Çağatay Nuhoğlu, and Ömer Ceran. “İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde Bir Grup Okul çocuğunda enürezis Nokturna Prevalansı Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi 38, no. 3 (September 2003).
EndNote Çarman KB, Nuhoğlu Ç, Ceran Ö (September 1, 2003) İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde bir grup okul çocuğunda enürezis nokturna prevalansı Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi 38 3
IEEE K. B. Çarman, Ç. Nuhoğlu, and Ö. Ceran, “İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde bir grup okul çocuğunda enürezis nokturna prevalansı Orijinal Araştırma”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 38, no. 3, 2003.
ISNAD Çarman, Kürşat Bora et al. “İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde Bir Grup Okul çocuğunda enürezis Nokturna Prevalansı Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi 38/3 (September 2003).
JAMA Çarman KB, Nuhoğlu Ç, Ceran Ö. İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde bir grup okul çocuğunda enürezis nokturna prevalansı Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. 2003;38.
MLA Çarman, Kürşat Bora et al. “İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde Bir Grup Okul çocuğunda enürezis Nokturna Prevalansı Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 38, no. 3, 2003.
Vancouver Çarman KB, Nuhoğlu Ç, Ceran Ö. İstanbul İli Ümraniye İlçesi’nde bir grup okul çocuğunda enürezis nokturna prevalansı Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. 2003;38(3).