BibTex RIS Cite

How much should we rely on ultrasonographic findings in vesicoureteral reflux? Original Article

Year 2003, Volume: 38 Issue: 1, - , 01.03.2003

Abstract

Fluoroscopic voiding cystouretrography VCUG is the radiolological modality of choice in the investigation of vesicoureteral reflux The investigation has some laybacks as using ionising radiation and instalment of catheters If ultrasound examination yields findings of suspected vesicoureteral reflux a VCUG is ordered In this prospective study we aimed to determine the reliability of normal and abnormal ultrasound findings in the assessment of vesicoureteral reflux A total of 181 children with 360 ureterorenal units were studied prospectively with pre and postvoiding ultrasound examination The results were then compared with VCUG findings Voiding cytouretrogaphy demonstrated reflux in 45 ureterorenal units out of 101 that have suspected findings of reflux in ultrasound examination Out of 259 sonographically normal ureterorenal units 75 were demonstrated to have reflux in VCUG with 59 being higher than grade III When voiding cystouretrography is considered as a reference point the sensitivity and specifity of ultrasound is found 37 5 and 76 6 consecutively The positive predictive value is 45 and negative predictive value is found 71 We determined that the yield of normal or suspected findings of ultrasound examination in vesicoureteral reflux is relatively low Key words: vesicoureteral reflux voidingcystourethrography ultrasonography

Vezikoüreteral reflüden şüphelenmek için ultrasonografi bulgularına ne kadar güvenelim? Orijinal Araştırma

Year 2003, Volume: 38 Issue: 1, - , 01.03.2003

Abstract

Vezikoüreteral reflü tanısı için primer inceleme yöntemi floroskopik miksiyon sistoüretrografidir MCUG İyonizan radyasyon içermesi ve işlem sırasında kateter kullanımı gibi anksiyete yaratan nedenler ile MCUG’den nispeten çekinilir Reflü tanısı koymada ultrasonografi ile şüphelenilen bulgular olduğunda MSUG tetkiki için daha istekli davranılır Bu çalışmada vezikoüreteral reflüden şüphelenmek ve veya ekarte etmek için normal ve anormal ultrasonografi US bulgularının güvenilirliğini saptamayı amaçladık Toplam 181 çocukta 360 üreterorenal ünite prospektif olarak MCUG öncesinde miksiyon öncesi ve sonrasında ultrasonografi ile incelendi 2 çocuk tek böbrekli idi Miksiyonsistoüretrografi sonuçları ile ultrasonografi bulguları karşılaştırıldı Sonografik olarak şüpheli reflü bulgularına sahip 101 üreterorenal ünitenin 45’inde vezikoüreteral reflü izlendi 56’sında ise reflü saptanmadı Ultrasonografik olarak normal bulgulara sahip 259 ünitenin ise miksiyonsistoüretrografi ile 75’inde 59’u Gr III ve üzerinde olmak üzere reflü saptandı Miksiyonsistoüretrografi standart referans olarak alındığında ultrasonografinin sensitivitesi 37 5 spesifitesi 76 6 pozitif prediktivite değeri 45 ve negatif prediktivite değeri 71 olarak bulundu Prospektif olarak yürüttüğümüz bu çalışmada üriner sistemin US incelemesi ile şüpheli ve veya normal US bulgularının reflü varlığını ekarte etmek veya desteklemek açısından yeterli olmadığını saptadık Anahtar Kelimeler: vezikoüreteral reflü miksiyonsistoüretrografi ultrasonografi

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Original Article
Authors

Çiğdem Üner This is me

Yasemin Taşçı Yıldız This is me

Özlem Erdoğan This is me

Publication Date March 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 38 Issue: 1

Cite

APA Üner, Ç., Yıldız, Y. T., & Erdoğan, Ö. (2003). Vezikoüreteral reflüden şüphelenmek için ultrasonografi bulgularına ne kadar güvenelim? Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi, 38(1).
AMA Üner Ç, Yıldız YT, Erdoğan Ö. Vezikoüreteral reflüden şüphelenmek için ultrasonografi bulgularına ne kadar güvenelim? Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. March 2003;38(1).
Chicago Üner, Çiğdem, Yasemin Taşçı Yıldız, and Özlem Erdoğan. “Vezikoüreteral reflüden şüphelenmek için Ultrasonografi bulgularına Ne Kadar güvenelim? Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi 38, no. 1 (March 2003).
EndNote Üner Ç, Yıldız YT, Erdoğan Ö (March 1, 2003) Vezikoüreteral reflüden şüphelenmek için ultrasonografi bulgularına ne kadar güvenelim? Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi 38 1
IEEE Ç. Üner, Y. T. Yıldız, and Ö. Erdoğan, “Vezikoüreteral reflüden şüphelenmek için ultrasonografi bulgularına ne kadar güvenelim? Orijinal Araştırma”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 38, no. 1, 2003.
ISNAD Üner, Çiğdem et al. “Vezikoüreteral reflüden şüphelenmek için Ultrasonografi bulgularına Ne Kadar güvenelim? Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi 38/1 (March 2003).
JAMA Üner Ç, Yıldız YT, Erdoğan Ö. Vezikoüreteral reflüden şüphelenmek için ultrasonografi bulgularına ne kadar güvenelim? Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. 2003;38.
MLA Üner, Çiğdem et al. “Vezikoüreteral reflüden şüphelenmek için Ultrasonografi bulgularına Ne Kadar güvenelim? Orijinal Araştırma”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 38, no. 1, 2003.
Vancouver Üner Ç, Yıldız YT, Erdoğan Ö. Vezikoüreteral reflüden şüphelenmek için ultrasonografi bulgularına ne kadar güvenelim? Orijinal Araştırma. Türk Pediatri Arşivi. 2003;38(1).