BibTex RIS Cite

Investigation of the Specificity of Stereoscopic Microscopy for analysing Urinary Calculi

Year 2001, Volume: 36 Issue: 1, - , 01.03.2001

Abstract

-

Çocuk Yaş Grubunda Üriner Sistem Taşlarının İncelenmesinde Stereomikroskopinin Güvenirliliğinin Araştırılması

Year 2001, Volume: 36 Issue: 1, - , 01.03.2001

Abstract

Çalışmanın amacı stereomikroskopi X Ray diffraksiyon scanning elektron mikroskopi ve biyokimyasal yöntemlerle böbrek taşlarının analizlerinin yapılması stereomikroskopi ile taşın cinsinin saptanması yönteminin güvenirliliğinin saptanmasıdır Üriner sistem taşı nedeni ile izlenen 17 si kız 13 ü erkek yaşları 6 ay ile 19 yaş arasında 30 hasta çalışmaya alındı Elde edilen taşlar Novex AP 8 stereomikroskop Shimadzu XRD 6000 X Ray diffraksiyon cihazı ve Jeol JXA 733 elektron mikroskop ile incelendi Merck kiti ile biyokimyasal tetkik yapıldı İki olguda materyalin üriner sistem kaynaklı olmadığı stereomikroskop ile süratle belirlendi Yirmisekiz olgudan üçü dışında stereomikroskopi X Ray diffraksiyon yöntemi ile uyumlu sonuç verdi Yöntem sensitivitesi 93 bulundu Biyokimyasal inceleme dört olguda materyal yetersizliğinden yapılamadı Dört olguda ise sonuç X Ray diffraksiyon yöntemi ile uyumsuz idi Yedi olguda X Ray diffraksiyon ile saptanmayan kalsiyum fosfat yalancı pozitifliği söz konusu idi Sonuç olarak stereomikroskopik taş incelemesi biyokimyasal taş analizine göre daha güvenilir görülmüştür Stereomikroskopik inceleme hızlı tanı konulmasını sağlayan deneyim ile güvenirliliğin daha da artabileceği bir yöntem olarak taş hastalığı ile ilgili merkezlerde rutin olarak kullanılmalıdır Anahtar kelimeler: Stereomikroskopi X Ray diffraksiyon scanning elektron mikroskopi biyokimyasal taş analizi üriner sistem taşı

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section When the Turkish word exists
Authors

Ahmet Nayır This is me

Publication Date March 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 36 Issue: 1

Cite

APA Nayır, A. (2001). Çocuk Yaş Grubunda Üriner Sistem Taşlarının İncelenmesinde Stereomikroskopinin Güvenirliliğinin Araştırılması. Türk Pediatri Arşivi, 36(1).
AMA Nayır A. Çocuk Yaş Grubunda Üriner Sistem Taşlarının İncelenmesinde Stereomikroskopinin Güvenirliliğinin Araştırılması. Türk Pediatri Arşivi. March 2001;36(1).
Chicago Nayır, Ahmet. “Çocuk Yaş Grubunda Üriner Sistem Taşlarının İncelenmesinde Stereomikroskopinin Güvenirliliğinin Araştırılması”. Türk Pediatri Arşivi 36, no. 1 (March 2001).
EndNote Nayır A (March 1, 2001) Çocuk Yaş Grubunda Üriner Sistem Taşlarının İncelenmesinde Stereomikroskopinin Güvenirliliğinin Araştırılması. Türk Pediatri Arşivi 36 1
IEEE A. Nayır, “Çocuk Yaş Grubunda Üriner Sistem Taşlarının İncelenmesinde Stereomikroskopinin Güvenirliliğinin Araştırılması”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 36, no. 1, 2001.
ISNAD Nayır, Ahmet. “Çocuk Yaş Grubunda Üriner Sistem Taşlarının İncelenmesinde Stereomikroskopinin Güvenirliliğinin Araştırılması”. Türk Pediatri Arşivi 36/1 (March 2001).
JAMA Nayır A. Çocuk Yaş Grubunda Üriner Sistem Taşlarının İncelenmesinde Stereomikroskopinin Güvenirliliğinin Araştırılması. Türk Pediatri Arşivi. 2001;36.
MLA Nayır, Ahmet. “Çocuk Yaş Grubunda Üriner Sistem Taşlarının İncelenmesinde Stereomikroskopinin Güvenirliliğinin Araştırılması”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 36, no. 1, 2001.
Vancouver Nayır A. Çocuk Yaş Grubunda Üriner Sistem Taşlarının İncelenmesinde Stereomikroskopinin Güvenirliliğinin Araştırılması. Türk Pediatri Arşivi. 2001;36(1).