BibTex RIS Cite

Macroamylasemia: A Rare Cause of Hyperamylasemia

Year 1999, Volume: 34 Issue: 4, - , 01.12.1999

Abstract

Macroamylasemia is a benign condition characterized by a serum amylase activity increase due to a complex of macromolecules formed by normal amylase and abnormal proteins The large size of macroamylase complex prevents its urinary excretion Macroamylasemia is extremely rare in pediatric patients We describe a 9 year old child with recurrent abdominal pain and hyperamylasemia who was erroneously diagnosed as pancreatitis Serum lipase activity was normal and no abnormality of the pancreatic or bile ducts was demonstrated Amylase creatinine clearence ratio was normal and the diagnosis of macroamylasemia was established Macroamylasemia should be considered in any patient with elevated levels of serum amylase activity whose serum lipase and urine amylase levels are normal Key words: Hyperamylasemia Macroamylasemia Child

Nadir Bir Hiperamilazemi Nedeni; Makroamilazemi

Year 1999, Volume: 34 Issue: 4, - , 01.12.1999

Abstract

Makroamilazemi amilazın anormal proteinlerle birleşerek oluşturduğu kompleks makromoleküllerin idrarla atılamayarak serum amilaz aktivitesini arttırması sonucunda ortaya çıkan selim bir tablodur Çocuklarda çok nadir olarak görülür Bize tekrarlayan karın ağrısı ve hiperamilazemi nedeni ile pankreatit ön tanısı ile gönderilen 9 yaşında bir olguyu bu nedenle sunmak istedik Hastanın serum lipaz aktivitesi normal olup pankreas ve safra kanallarında bozukluk yoktu Amilaz kreatinin klirensi normal sınırlarda bulundu ve makroamilazemi tanısı kondu Hiperamilazemi saptanıp serum lipaz aktivitesi ve idrar amilazı normal bulunan her olguda ayırıcı tanıda makromilazemi akla getirilmelidir Anahtar kelimeler: Hiperamilazemi Makroamilaz Çocuk

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section When the Turkish word exists
Authors

Tufan Kutlu This is me

Tülay Erkan This is me

Fügen Çokuğraş This is me

Nafiye Urgancı This is me

Şevket Ballı This is me

Güngör T.tümay This is me

Publication Date December 1, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 34 Issue: 4

Cite

APA Kutlu, T., Erkan, T., Çokuğraş, F., Urgancı, N., et al. (1999). Nadir Bir Hiperamilazemi Nedeni; Makroamilazemi. Türk Pediatri Arşivi, 34(4).
AMA Kutlu T, Erkan T, Çokuğraş F, Urgancı N, Ballı Ş, T.tümay G. Nadir Bir Hiperamilazemi Nedeni; Makroamilazemi. Türk Pediatri Arşivi. December 1999;34(4).
Chicago Kutlu, Tufan, Tülay Erkan, Fügen Çokuğraş, Nafiye Urgancı, Şevket Ballı, and Güngör T.tümay. “Nadir Bir Hiperamilazemi Nedeni; Makroamilazemi”. Türk Pediatri Arşivi 34, no. 4 (December 1999).
EndNote Kutlu T, Erkan T, Çokuğraş F, Urgancı N, Ballı Ş, T.tümay G (December 1, 1999) Nadir Bir Hiperamilazemi Nedeni; Makroamilazemi. Türk Pediatri Arşivi 34 4
IEEE T. Kutlu, T. Erkan, F. Çokuğraş, N. Urgancı, Ş. Ballı, and G. T.tümay, “Nadir Bir Hiperamilazemi Nedeni; Makroamilazemi”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 34, no. 4, 1999.
ISNAD Kutlu, Tufan et al. “Nadir Bir Hiperamilazemi Nedeni; Makroamilazemi”. Türk Pediatri Arşivi 34/4 (December 1999).
JAMA Kutlu T, Erkan T, Çokuğraş F, Urgancı N, Ballı Ş, T.tümay G. Nadir Bir Hiperamilazemi Nedeni; Makroamilazemi. Türk Pediatri Arşivi. 1999;34.
MLA Kutlu, Tufan et al. “Nadir Bir Hiperamilazemi Nedeni; Makroamilazemi”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 34, no. 4, 1999.
Vancouver Kutlu T, Erkan T, Çokuğraş F, Urgancı N, Ballı Ş, T.tümay G. Nadir Bir Hiperamilazemi Nedeni; Makroamilazemi. Türk Pediatri Arşivi. 1999;34(4).