BibTex RIS Cite

A Case of Friedreich s Ataxia Confirmed By GAA Triplet Repeat Expansion

Year 1999, Volume: 34 Issue: 3, - , 01.09.1999

Abstract

Friedreich s ataxia an autosomal recessively inherited neurodegenerative disorder is the most common hereditary ataxia Clinical findings and onset of the disease are variable After the localisation of the gene on chromosome 9q the diagnosis of atypical cases has become possible and the phenotypic spectrum of Friedreich s ataxia has been broadened We present a 15 year old girl with progressive difficulty in walking since age 7 who was diagnosed as Friedreich s ataxia and the clinical diagnosis was confirmed by 100 GAA triplet repeats Key words: Friedreich s Ataxia Ataxia Genetic Diagnosis Gaa Triplet Repeat Expansion

GAA Triplet Tekrar Artışı İle Tanısı Doğrulanan Bir Friedreich Ataksisi Olgusu

Year 1999, Volume: 34 Issue: 3, - , 01.09.1999

Abstract

Friedreich ataksisi otozomal resesif geçişli nörodejeneratif bir hastalıktır ve herediter ataksiler arasında en sık görülenidir Hastalığın başlangıç yaşı ve klinik bulgular değişkenlik gösterebilir Anormal genin kromozom 9 a lokalize edilmesinden sonra atipik olguların tanısının olanaklı hale gelmesiyle Friedreich ataksisinin klinik spektrumu genişlemiştir Bu yazıda 7 yaşından itibaren ilerleyici yürüme güçlüğü olan klinik bulguları ile Friedreich ataksisi tanısı konan ve GAA tekrar sayısı 1000 bulunarak tanısı doğrulanan bir kız hasta sunulmaktadır Anahtar kelimeler: Friedreich Ataksisi Ataksi Genetik Tanı Gaa Tekrar Artışı

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section When the Turkish word exists
Authors

Gülay Alper This is me

Publication Date September 1, 1999
Published in Issue Year 1999 Volume: 34 Issue: 3

Cite

APA Alper, G. (1999). GAA Triplet Tekrar Artışı İle Tanısı Doğrulanan Bir Friedreich Ataksisi Olgusu. Türk Pediatri Arşivi, 34(3).
AMA Alper G. GAA Triplet Tekrar Artışı İle Tanısı Doğrulanan Bir Friedreich Ataksisi Olgusu. Türk Pediatri Arşivi. September 1999;34(3).
Chicago Alper, Gülay. “GAA Triplet Tekrar Artışı İle Tanısı Doğrulanan Bir Friedreich Ataksisi Olgusu”. Türk Pediatri Arşivi 34, no. 3 (September 1999).
EndNote Alper G (September 1, 1999) GAA Triplet Tekrar Artışı İle Tanısı Doğrulanan Bir Friedreich Ataksisi Olgusu. Türk Pediatri Arşivi 34 3
IEEE G. Alper, “GAA Triplet Tekrar Artışı İle Tanısı Doğrulanan Bir Friedreich Ataksisi Olgusu”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 34, no. 3, 1999.
ISNAD Alper, Gülay. “GAA Triplet Tekrar Artışı İle Tanısı Doğrulanan Bir Friedreich Ataksisi Olgusu”. Türk Pediatri Arşivi 34/3 (September 1999).
JAMA Alper G. GAA Triplet Tekrar Artışı İle Tanısı Doğrulanan Bir Friedreich Ataksisi Olgusu. Türk Pediatri Arşivi. 1999;34.
MLA Alper, Gülay. “GAA Triplet Tekrar Artışı İle Tanısı Doğrulanan Bir Friedreich Ataksisi Olgusu”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 34, no. 3, 1999.
Vancouver Alper G. GAA Triplet Tekrar Artışı İle Tanısı Doğrulanan Bir Friedreich Ataksisi Olgusu. Türk Pediatri Arşivi. 1999;34(3).