BibTex RIS Cite

Nutritional and Metabolic Problems in Premature Infants Followed in Neonatal Intensive Care Unit

Year 1995, Volume: 30 Issue: 1, - , 01.03.1995

Abstract

Total parenteral nutrition was applied to 143 of 256 premature infants 55 85 who were followed in Neonatal Intensive Care Unit of Ege University Medical School Hospital between 1991 and 1992 The duration of TPN was longer in infants less than 1500 grams and younger then 32 weeks of gestational ages and in patients with septicemia or respiratory distress syndrome The smaller the gestational ages the more the physiologic weight loss and the longer the time period to begin full feeds and to achieve the birth weight However 63 of the surviving patients could reach the birth weight within three weeks The correlation between several clinicopathologic conditions and metabolic problems such as hypocalcemia 5 86 hyponatremia 1 98 hypernatremia 3 52 hypoglycemia 8 20 hyperglycemia 5 08 uremia 6 25 high serum creatinin levels 3 30 and metabolic acidosis 11 30 was investigated Only the ratio of hyperglycemia and metabolic acidosis but not of any other metabolic disorder was found to be increased with the prolonged TPN The increased blood urea and creatinin levels and metabolic acidosis was observed in asphyctic and septicemic premature infants Hyperglycemia in septicemia and metabolic acidosis in asphyxia and RDS were quite frequent findings Hypoglycemia and hypocalcemia were mostly detected and treated in asymptomatic patients In conclusion the importance of supporting the small premature infants with meticolous TPN checking the metabolic parameters frequently and increasing oral feedings gradually was emphasised Key words: Infant Premature Nutrition Metabolism Growth and Development

Yoğun Bakım Koşullarında İzlenen Prematüre Bebeklerde Nütrisyonel ve Metabolik Sorunlar

Year 1995, Volume: 30 Issue: 1, - , 01.03.1995

Abstract

1991 1992 yılında EÜTF Neonatoloji Bilim Dalında yoğun bakım koşullarında izlenen 256 prematürenin 143 55 85 üne kısa ya da uzun süreli total parenteral nutrisyon TPN uygulanmıştır TPN süresi 1500 gramın altında doğum kilosu 32 haftanın altında gestasyon yaşı sepsis respiratuar distress sendromu RDS halinde daha uzun olmuştur Doğum kilosu ne kadar düşük ise bebeklerdeki fizyolojik tartı kaybı o denli fazla olmuş tam oral beslenmeye geçiş ve doğum tartısına ulaşma süreleri de o denli uzamıştır Gene de bebeklerin 63 ü ilk üç hafta içinde doğum kilosuna ulaşabilmiştir Hipokalsemi 5 86 hiponatremi 1 98 hipernatremi 3 52 hipoglisemi 8 20 hiperglisemi 5 08 üre yüksekliği 6 25 kreatinin yüksekliği 3 30 metabolik asidoz 11 30 şeklinde metabolik bozukluklar ile doğum kilosu ve çeşitli klinikopatolojik durumların ilişkisi araştırılmıştır nbsp; TPN süresi uzadığında hiperglisemi ve metabolik asidoz oranının da artmış olduğu ancak TPN ile ilişkili önemli diğer metabolik bozuklukların gelişmediği saptanmıştır Sepsiste ve asfikside üre kreatinin yükselmesi ve metabolik asidoz gözlenmiştir Hiperglisemiye septik bebeklerde metabolik asidoza asfiksi ve RDS de sık rastlanmıştır Hipoglisemi ve hipokalsemi çoğunlukla asemptomatik dönemde yakalanıp tedavi edilmiştir Sonuçta çeşitli klinik sorunları olan küçük prematüre bebeklerde kademeli olarak oral beslenmeye geçiş sağlanmaya çalışılırken dikkatli bir TPN ile ve sık metabolik kontroller yapılarak kalori ve protein desteğinin önemi gösterilmiştir Anahtar kelimeler: Prematüre Bebek Beslenme Metabolizma Büyüme ve Gelişme

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section When the Turkish word exists
Authors

Nilgün Kültürsay This is me

Mete Akısü This is me

Hasan Tekgül This is me

Ferah Genel This is me

Publication Date March 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 30 Issue: 1

Cite

APA Kültürsay, N., Akısü, M., Tekgül, H., Genel, F. (1995). Yoğun Bakım Koşullarında İzlenen Prematüre Bebeklerde Nütrisyonel ve Metabolik Sorunlar. Türk Pediatri Arşivi, 30(1).
AMA Kültürsay N, Akısü M, Tekgül H, Genel F. Yoğun Bakım Koşullarında İzlenen Prematüre Bebeklerde Nütrisyonel ve Metabolik Sorunlar. Türk Pediatri Arşivi. March 1995;30(1).
Chicago Kültürsay, Nilgün, Mete Akısü, Hasan Tekgül, and Ferah Genel. “Yoğun Bakım Koşullarında İzlenen Prematüre Bebeklerde Nütrisyonel Ve Metabolik Sorunlar”. Türk Pediatri Arşivi 30, no. 1 (March 1995).
EndNote Kültürsay N, Akısü M, Tekgül H, Genel F (March 1, 1995) Yoğun Bakım Koşullarında İzlenen Prematüre Bebeklerde Nütrisyonel ve Metabolik Sorunlar. Türk Pediatri Arşivi 30 1
IEEE N. Kültürsay, M. Akısü, H. Tekgül, and F. Genel, “Yoğun Bakım Koşullarında İzlenen Prematüre Bebeklerde Nütrisyonel ve Metabolik Sorunlar”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 30, no. 1, 1995.
ISNAD Kültürsay, Nilgün et al. “Yoğun Bakım Koşullarında İzlenen Prematüre Bebeklerde Nütrisyonel Ve Metabolik Sorunlar”. Türk Pediatri Arşivi 30/1 (March 1995).
JAMA Kültürsay N, Akısü M, Tekgül H, Genel F. Yoğun Bakım Koşullarında İzlenen Prematüre Bebeklerde Nütrisyonel ve Metabolik Sorunlar. Türk Pediatri Arşivi. 1995;30.
MLA Kültürsay, Nilgün et al. “Yoğun Bakım Koşullarında İzlenen Prematüre Bebeklerde Nütrisyonel Ve Metabolik Sorunlar”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 30, no. 1, 1995.
Vancouver Kültürsay N, Akısü M, Tekgül H, Genel F. Yoğun Bakım Koşullarında İzlenen Prematüre Bebeklerde Nütrisyonel ve Metabolik Sorunlar. Türk Pediatri Arşivi. 1995;30(1).