BibTex RIS Cite

Humoral and Cellular Immune System Parameters in Hepatitis A and B

Year 1994, Volume: 29 Issue: 2, - , 01.06.1994

Abstract

In order to investigate the changes in humoral and cellular immune system in the course of hepatitis A and B we studied serum IgG IgM IgA spontaneous rosette numbers EAC rosette numbers DNCB 1 2 and PHA delayed skin sensitivity reactions in 20 cases of hepatitis A 10 cases of hepatitis B and 10 control cases The values of IgG IgM and in hepatitis A p lt;0 001 p lt;0 001 p lt;0 05 and of IgG and IgM in hepatitis B p lt;0 05 p lt;0 1 were found significantly higher than those in the control group The value of IgM in children with hepatitis A was found significantly higher than in those with hepatitis B p lt;0 001 nbsp; Spontaneous rosette and EAC rosette numbers were found significantly lower in both groups of hepatitis A and B p lt;0 01 p lt;0 01 Delayed skin sensitivity reactions were not different in both groups of hepatitis and the control group Humoral and cellular immune system are activated during hepatitis A and hepatitis B infections but our data suggest that there is no significant difference between hepatitis A and B according to the humoral and cellular immune system parameters in our cases Key words: Hepatitis A Hepatitis B Humoral Immune System Cellular Immune System

Akut A ve B Hepatitinde Humoral ve Hücresel İmmün Sisteme Ait Çeşitli Parametrelerdeki Değişiklikler

Year 1994, Volume: 29 Issue: 2, - , 01.06.1994

Abstract

Akut A ve B hepatiti seyrinde humoral ve hücresel immün sistemdeki değişiklikleri araştırmak amacıyla 10 akut B hepatitli 20 akut A hepatitli ve 10 sağlıklı çocukta serum IgG IgM IgA düzeyleri spontan rozet sayısı EAC rozet sayısı DNCB 1 2 ve PHA geç aşırı deri duyarlılığı testleri değerlendirildi Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında A hepatitli grupta IgG IgM ve IgA değerleri p lt;0 001 p lt;0 001 p lt;0 05 kontrol grubuna göre B hepatitli grupta ise IgG ve IgM düzeyleri p lt;0 05 p lt;0 05 anlamlı olarak yüksek bulundu Her iki hasta grubu karşılaştırıldığında ise hepatit A grubunda IgM değerleri anlamlı olarak yüksek bulundu p lt;0 001 Spontan rozet ve EAC rozet sayısı her iki hepatitli grupta kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak düşük bulundu p lt;0 01 p lt;0 01 Geç aşırı deri duyarlılığı testlerinde ise hasta ve kontrol grupları arasında farklılık tesbit edilmedi Sonuç olarak A ve B hepatitinin seyrinde hücresel ve hümoral immün sistemin aktive olduğu ancak bu iki farklı virüs hepatitinde immün sistemde araştırılan parametrelerde bir farklılık olmadığı saptandı Anahtar kelimeler: Akut A Hepatiti Akut B Hepatiti Humoral İmmün Sistem Hücresel İmmün Sistem

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section When the Turkish word exists
Authors

Yusuf İ. Ayhan This is me

Fügen Çokuğraş This is me

Güngör T.tümay This is me

Publication Date June 1, 1994
Published in Issue Year 1994 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Ayhan, Y. İ., Çokuğraş, F., & T.tümay, G. (1994). Akut A ve B Hepatitinde Humoral ve Hücresel İmmün Sisteme Ait Çeşitli Parametrelerdeki Değişiklikler. Türk Pediatri Arşivi, 29(2).
AMA Ayhan Yİ, Çokuğraş F, T.tümay G. Akut A ve B Hepatitinde Humoral ve Hücresel İmmün Sisteme Ait Çeşitli Parametrelerdeki Değişiklikler. Türk Pediatri Arşivi. June 1994;29(2).
Chicago Ayhan, Yusuf İ., Fügen Çokuğraş, and Güngör T.tümay. “Akut A Ve B Hepatitinde Humoral Ve Hücresel İmmün Sisteme Ait Çeşitli Parametrelerdeki Değişiklikler”. Türk Pediatri Arşivi 29, no. 2 (June 1994).
EndNote Ayhan Yİ, Çokuğraş F, T.tümay G (June 1, 1994) Akut A ve B Hepatitinde Humoral ve Hücresel İmmün Sisteme Ait Çeşitli Parametrelerdeki Değişiklikler. Türk Pediatri Arşivi 29 2
IEEE Y. İ. Ayhan, F. Çokuğraş, and G. T.tümay, “Akut A ve B Hepatitinde Humoral ve Hücresel İmmün Sisteme Ait Çeşitli Parametrelerdeki Değişiklikler”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 29, no. 2, 1994.
ISNAD Ayhan, Yusuf İ. et al. “Akut A Ve B Hepatitinde Humoral Ve Hücresel İmmün Sisteme Ait Çeşitli Parametrelerdeki Değişiklikler”. Türk Pediatri Arşivi 29/2 (June 1994).
JAMA Ayhan Yİ, Çokuğraş F, T.tümay G. Akut A ve B Hepatitinde Humoral ve Hücresel İmmün Sisteme Ait Çeşitli Parametrelerdeki Değişiklikler. Türk Pediatri Arşivi. 1994;29.
MLA Ayhan, Yusuf İ. et al. “Akut A Ve B Hepatitinde Humoral Ve Hücresel İmmün Sisteme Ait Çeşitli Parametrelerdeki Değişiklikler”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 29, no. 2, 1994.
Vancouver Ayhan Yİ, Çokuğraş F, T.tümay G. Akut A ve B Hepatitinde Humoral ve Hücresel İmmün Sisteme Ait Çeşitli Parametrelerdeki Değişiklikler. Türk Pediatri Arşivi. 1994;29(2).