BibTex RIS Cite

Reye s Syndrome; May Dpt and Polio Vaccination Associated with Aspirin Usage Be Predisposing Factors?

Year 1993, Volume: 28 Issue: 2, - , 01.06.1993

Abstract

The clinical and laboratory findings of twelve patients five girls and seven boys admitted to Ondokuz Mayıs University Department of Pediatrics between 1982 and 1992 have been evaluated retrospectively Mean ages of patients were 2 1 years The possible etiologic factors were upper respiratory tract infections 50 enteritis 33 aspirin usage 67 and interestingly DPT and polio vaccination associated with aspirin intake in two patients The diagnosis was confirmed with percutaneous needle biopsy of the liver in three patients The case fatality rate was 58 The clinical and laboratory findings of our patients have been discussed and compared with relevant literature DPT and polio vaccinations may take place in the etiology of Reye s syndrome and we suggest that prompt diagnosis and intensive care will improve the prognosis of Reye s syndrome in our country Key words: Reye s Syndrome Dpt And Polio Vaccinations Aspirin Usage

Reye Sendromu: Aşıdan Sonra Aspirin Kullanımı Predispozan Bir Faktör Olabilir mi?

Year 1993, Volume: 28 Issue: 2, - , 01.06.1993

Abstract

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi nde 1982 1992 yılları arasında Reye sendromu tanısı ile izlenen 12 hasta retrospektif olarak incelendi Beşi kız yedisi erkek olan hastaların ortalama yaşı 2 1 yıl idi Etiyolojik faktörler arasında; üst solunum yolu enfeksiyonu 50 enterit 33 aspirin kullanımı 67 saptandı İlginç olarak iki hastada DBT ve polio aşısı yapılması aspirin verilmesi ve bunlardan birisinde geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu hikayesi vardı Üç vakada tanı karaciğer iğne biopsisi ile desteklendi Mortalite oranı 58 saptandı Bulgular literatür gözden geçirilerek değerlendirildi Reye sendromunda erken tanı ve yakın takip ile prognozun iyi yönde etkileneceği ve etiyoloji faktörler arasında karma ve polio aşısının da düşünülmesi gerektiği kanısındayız Anahtar kelimeler: Reye Sendromu Karma Ve Polio Aşısı Aspirin Kullanımı

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section When the Turkish word exists
Authors

Davut Albayrak This is me

İsmail İşlek This is me

Murat Yeni This is me

Nurhan Turhan This is me

Nuran Gürses This is me

Publication Date June 1, 1993
Published in Issue Year 1993 Volume: 28 Issue: 2

Cite

APA Albayrak, D., İşlek, İ., Yeni, M., Turhan, N., et al. (1993). Reye Sendromu: Aşıdan Sonra Aspirin Kullanımı Predispozan Bir Faktör Olabilir mi?. Türk Pediatri Arşivi, 28(2).
AMA Albayrak D, İşlek İ, Yeni M, Turhan N, Gürses N. Reye Sendromu: Aşıdan Sonra Aspirin Kullanımı Predispozan Bir Faktör Olabilir mi?. Türk Pediatri Arşivi. June 1993;28(2).
Chicago Albayrak, Davut, İsmail İşlek, Murat Yeni, Nurhan Turhan, and Nuran Gürses. “Reye Sendromu: Aşıdan Sonra Aspirin Kullanımı Predispozan Bir Faktör Olabilir Mi?”. Türk Pediatri Arşivi 28, no. 2 (June 1993).
EndNote Albayrak D, İşlek İ, Yeni M, Turhan N, Gürses N (June 1, 1993) Reye Sendromu: Aşıdan Sonra Aspirin Kullanımı Predispozan Bir Faktör Olabilir mi?. Türk Pediatri Arşivi 28 2
IEEE D. Albayrak, İ. İşlek, M. Yeni, N. Turhan, and N. Gürses, “Reye Sendromu: Aşıdan Sonra Aspirin Kullanımı Predispozan Bir Faktör Olabilir mi?”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 28, no. 2, 1993.
ISNAD Albayrak, Davut et al. “Reye Sendromu: Aşıdan Sonra Aspirin Kullanımı Predispozan Bir Faktör Olabilir Mi?”. Türk Pediatri Arşivi 28/2 (June 1993).
JAMA Albayrak D, İşlek İ, Yeni M, Turhan N, Gürses N. Reye Sendromu: Aşıdan Sonra Aspirin Kullanımı Predispozan Bir Faktör Olabilir mi?. Türk Pediatri Arşivi. 1993;28.
MLA Albayrak, Davut et al. “Reye Sendromu: Aşıdan Sonra Aspirin Kullanımı Predispozan Bir Faktör Olabilir Mi?”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 28, no. 2, 1993.
Vancouver Albayrak D, İşlek İ, Yeni M, Turhan N, Gürses N. Reye Sendromu: Aşıdan Sonra Aspirin Kullanımı Predispozan Bir Faktör Olabilir mi?. Türk Pediatri Arşivi. 1993;28(2).