BibTex RIS Cite

A Rare Cause of Nephrocalcinosis in Childhood: Oxalosis

Year 1993, Volume: 28 Issue: 1, - , 01.03.1993

Abstract

Oxalosis in an inherited disease characterized by growth retardation recurrent urolithiasis nephrocalcinosis renal failure and deposition of oxalates in the tissues Type I is the most common from seen in early childhood on the other hand in type II LGlyceric acid is high in urine besides hyperoxaluria A 75 month old girl was admitted with growth retardation Her renal functions were impaired and bilateral nephrocalcinosis was observed by renal ultrasonography Although peritoneal dialysis was performed immediately the patient died and necropsy findings showed crystalloid deposition in the kidney Key words: Oxalosis Nephrocalcinosis Treatment

Çocukluk Çağında Nadir Bir Nefrokalsinoz Nedeni: Oksalozis

Year 1993, Volume: 28 Issue: 1, - , 01.03.1993

Abstract

Primer hiperoksalüri; hiperoksalüri içeriği kalsiyum oksalat olan ürolitiasis nefrokalsinoz ve erken dönemde böbrek yetersizliği ile karakterize otosomal resessif geçişli nadir bir metabolik hastalıktır Olguların çoğunluğu çocukluk döneminde ilk 5 yaşta renal semptomlar verir İki ayrı tipi vardır Tip I ve II Kalsiyum oksalat birikimleri böbrek dışında diğer dokularda da gözlenebilir Bu duruma oksalosis denilir Aşağıda infantil dönemde nefrokalsinoza yol açan bir olgu sunulmaktadır Anahtar kelimeler: Oksalosis Nefrokalsinoz Tedavi

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section When the Turkish word exists
Authors

Ayşegül Ünüvar This is me

Ahmet Nayır This is me

Harika Alpay This is me

Veli Uysal This is me

Sevinç Emre This is me

Aydan Şirin This is me

Faik Tanman This is me

Olcay Çubukçu This is me

Publication Date March 1, 1993
Published in Issue Year 1993 Volume: 28 Issue: 1

Cite

APA Ünüvar, A., Nayır, A., Alpay, H., Uysal, V., et al. (1993). Çocukluk Çağında Nadir Bir Nefrokalsinoz Nedeni: Oksalozis. Türk Pediatri Arşivi, 28(1).
AMA Ünüvar A, Nayır A, Alpay H, Uysal V, Emre S, Şirin A, Tanman F, Çubukçu O. Çocukluk Çağında Nadir Bir Nefrokalsinoz Nedeni: Oksalozis. Türk Pediatri Arşivi. March 1993;28(1).
Chicago Ünüvar, Ayşegül, Ahmet Nayır, Harika Alpay, Veli Uysal, Sevinç Emre, Aydan Şirin, Faik Tanman, and Olcay Çubukçu. “Çocukluk Çağında Nadir Bir Nefrokalsinoz Nedeni: Oksalozis”. Türk Pediatri Arşivi 28, no. 1 (March 1993).
EndNote Ünüvar A, Nayır A, Alpay H, Uysal V, Emre S, Şirin A, Tanman F, Çubukçu O (March 1, 1993) Çocukluk Çağında Nadir Bir Nefrokalsinoz Nedeni: Oksalozis. Türk Pediatri Arşivi 28 1
IEEE A. Ünüvar, “Çocukluk Çağında Nadir Bir Nefrokalsinoz Nedeni: Oksalozis”, Türk Pediatri Arşivi, vol. 28, no. 1, 1993.
ISNAD Ünüvar, Ayşegül et al. “Çocukluk Çağında Nadir Bir Nefrokalsinoz Nedeni: Oksalozis”. Türk Pediatri Arşivi 28/1 (March 1993).
JAMA Ünüvar A, Nayır A, Alpay H, Uysal V, Emre S, Şirin A, Tanman F, Çubukçu O. Çocukluk Çağında Nadir Bir Nefrokalsinoz Nedeni: Oksalozis. Türk Pediatri Arşivi. 1993;28.
MLA Ünüvar, Ayşegül et al. “Çocukluk Çağında Nadir Bir Nefrokalsinoz Nedeni: Oksalozis”. Türk Pediatri Arşivi, vol. 28, no. 1, 1993.
Vancouver Ünüvar A, Nayır A, Alpay H, Uysal V, Emre S, Şirin A, Tanman F, Çubukçu O. Çocukluk Çağında Nadir Bir Nefrokalsinoz Nedeni: Oksalozis. Türk Pediatri Arşivi. 1993;28(1).