BibTex RIS Cite

BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BUNUN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Year 2003, Volume: 4 Issue: 1, 23 - 27, 05.08.2016

Abstract

Bu araştırma, Tekirdağ koşullarında dört şaraplık üzüm çeşidinin (Cinsaut, Kalecik Karası, Sémillon ve Yapıncak) Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) gereksinimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla iki yıllık (1998-1999) vejetasyon devresinde, gözlerin uyanması-tam çiçeklenme (I), tam çiçeklenme-ben düşme (II), ben düşme-hasat (III) ve gözlerin uyanması-hasat (IV) olmak üzere dört fenolojik dönem esas alınarak EST değerleri hesaplanmıştır. Çeşitlerde gözlerin uyanmasından tam çiçeklenmeye kadar geçen dönemde (1) EST'nin iki yıllık ortalama değerleri, Cinsaut çeşidinde 379.9 d-g, Kalecik Karası çeşidinde 378.6 d-g, Sémillon çeşidinde 328.6 d-g ve Yapıncak çeşidinde 362.4 d-g bulunmuştur. Çeşit sırası esas alınarak bu değerler diğer dönemler için sırasıyla, ll. dönemde: 817.1 d-g, 678.7 d-g, 705.6 d-g, 840 d-g, III. dönemde: 573.4 d-g, 688.3 d-g, 655.4 d-g, 674.1 d-g, IV. dönemde 1770.4 d-g, 1745.6 d-g, 1721.3 d-g, 1876.4 d-g bulunmuştur. Gözlerin uyanmasından hasada kadar geçen dönemde (IV) en yüksek EST değeri Yapıncak çeşidinde (1876.4 d-g) bulunmuş; bunu sırası ile Cinsaut (1770.4 d-g), Kalecik Karası (1745.6 d-g) ve Sémillon ( 1721.3 d-g) çeşitleri izlemiştir.

DETERMINATION OF HEAT SUMMATION REQUIREMENTS OF SOME WINE GRAPE CULTIVARS AND ITS EFFECT ON QUALITY CHARACTERISTICS

Year 2003, Volume: 4 Issue: 1, 23 - 27, 05.08.2016

Abstract

This research was carried out to determine the Heat Summation Requirments (HSR) of four wine grape cultivars (Cinsaut, Kalecik Karası, Sémillon, Yapıncak). In two year of the vegetation period, by paying to attention to four phenological period of the cultivars such as from the bud bursting to full flowering (I), from the full flowering to veraison (Il ), from the verasion to harvest (III) and from the bud bursting to harvest (IV); values of the HS were calculated. From the bud bursting to full flowering, HS values of the two year average (1998-199) in cultivars were found as 379.9 d-d in Cinsaut cv., 378.6 d-d in Kalecik Karası cv., 328.6 d-d in Sérnillan cv. and 362.4 d-d Yapıncak cv. By paying to attention to cultivars rank, this values for the other periods were found as 817.1 d-d, 678.7 d-d, 705.6 d-d, 840 d-d (for Il. period); 573.4 d-d, 688.3 d-d, 655.4 d-d, 674.1 d-d (for III. period); 1770.4 d-d, 1745.6 d-d, 1721.3 d-d, 1876.4 d-d (for IV. period), respectively. From the bud bursting to harvest, the highest HS values was obtained from the Yapıncak cv. as 1876.4 d-d and it was followed by cv. Cinsaut (1770.4 d-d), cv. Kalecik Karası (1745 d-d) and cv. Sernillan (1721.3 d-d), respectively.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA55MD33CC
Journal Section Articles
Authors

Demir Kök This is me

Salih Çelik This is me

Publication Date August 5, 2016
Published in Issue Year 2003 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Kök, D., & Çelik, S. (2016). BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BUNUN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 4(1), 23-27.
AMA Kök D, Çelik S. BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BUNUN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Trakya Univ J Sci. August 2016;4(1):23-27.
Chicago Kök, Demir, and Salih Çelik. “BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BUNUN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 4, no. 1 (August 2016): 23-27.
EndNote Kök D, Çelik S (August 1, 2016) BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BUNUN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 4 1 23–27.
IEEE D. Kök and S. Çelik, “BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BUNUN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”, Trakya Univ J Sci, vol. 4, no. 1, pp. 23–27, 2016.
ISNAD Kök, Demir - Çelik, Salih. “BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BUNUN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 4/1 (August 2016), 23-27.
JAMA Kök D, Çelik S. BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BUNUN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Trakya Univ J Sci. 2016;4:23–27.
MLA Kök, Demir and Salih Çelik. “BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BUNUN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 4, no. 1, 2016, pp. 23-27.
Vancouver Kök D, Çelik S. BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİ VE BUNUN KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ. Trakya Univ J Sci. 2016;4(1):23-7.