BibTex RIS Cite

BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ

Year 2004, Volume: 5 Issue: 2, 117 - 126, 05.08.2016

Abstract

Bu araştırma, 2003 yılı tam çiçeklenme döneminde; 23 adet üzüm çeşidinin (Gamay, Chardonnay, Pinot Noir, Boğazkere, Öküzgözü, Clairette, Cinsaut, Emir, Papaz Karası, Alicante Bouschet, Riesling, Kalecik Karası, Semillon, Trakya İlkeren, Yalova İncisi, Muscat Ottonel, Hafızali, İtalya, Hamburg Misketi, Tekirdağ Çekirdeksizi, 2B-56, Kozak Beyazı ve Cabernet Sauvignon), polen canlılık oranı ve in vitro polen çimlenme gü-cünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. En yüksek polen canlılık oranı Trakya İlkeren ve İtalya çeşitlerinde (%100); en düşük ise Chardonnay çeşidinden (%54.8) elde edilmiştir. Polen çimlenme oranlarına bakıldığında Chardonnay (%19.675), Pinot Noir (%23.450) ve Gamay (%30.025) çeşitleri en düşük; Boğazkere (%81.400) ve Clairette (%80.925) çeşitleri ise en yüksek çimlenme oranlarını vermişlerdir. Araştırmada incelenen diğer çeşitler bu değerler arasında çimlenme oranlarına sahip olmuşlardır.

EXAMINATION OF POLLEN GRAIN VIABILITY AND GERMINATION CAPABILITY BY IN VITRO TESTS IN SOME GRAPE CULTIVARS (Vitis vinifera L.)

Year 2004, Volume: 5 Issue: 2, 117 - 126, 05.08.2016

Abstract

This research was carried out to determine pollen grain viability and pollen germination capability of 23 grape cvs. (Gamay, Chardonnay, Pinot Noir, Bogazkere, Okuzgozu, Clairette, Cinsaut, Emir, Papaz Karasi, Alicante Bouschet, Riesling, Kalecik Karasi, Semillon, Trakya Ilkeren, Yalova Incisi, Muscat Ottonel, Hafizali, Italya, Hamburg Misketi, Tekirdag Cekirdeksizi, 2B-56, Kozak Beyazi and Cabernet Sauvignon) in vegetation period of 2003 year. While cv. Trakya Ilkeren and cv. Italya have the highest viable pollen (100%); cv. Chardonnay has the lowest pollen viability ratio (54.8%) in examined cultivars. When it was examined the ratio of pollen germination capability, cv. Chardonnay (19.675%), cv. Pinot Noir (23.450%) and cv. Gamay (30.025%) gave the lowest ratio; cv. Bogazkere (81.400%) and cv. Clairette (80.925%) have the highest ratio. The other cultivars which were examined had grain germination values which were between this range.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA55NK98UF
Journal Section Articles
Authors

İlknur Korkutal

Elman Bahar

Demir Kök This is me

Salih Çelik This is me

Selen Uruç This is me

Publication Date August 5, 2016
Published in Issue Year 2004 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Korkutal, İ., Bahar, E., Kök, D., Çelik, S., et al. (2016). BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5(2), 117-126.
AMA Korkutal İ, Bahar E, Kök D, Çelik S, Uruç S. BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ. Trakya Univ J Sci. August 2016;5(2):117-126.
Chicago Korkutal, İlknur, Elman Bahar, Demir Kök, Salih Çelik, and Selen Uruç. “BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis Vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 5, no. 2 (August 2016): 117-26.
EndNote Korkutal İ, Bahar E, Kök D, Çelik S, Uruç S (August 1, 2016) BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 5 2 117–126.
IEEE İ. Korkutal, E. Bahar, D. Kök, S. Çelik, and S. Uruç, “BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ”, Trakya Univ J Sci, vol. 5, no. 2, pp. 117–126, 2016.
ISNAD Korkutal, İlknur et al. “BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis Vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 5/2 (August 2016), 117-126.
JAMA Korkutal İ, Bahar E, Kök D, Çelik S, Uruç S. BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ. Trakya Univ J Sci. 2016;5:117–126.
MLA Korkutal, İlknur et al. “BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis Vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ”. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, vol. 5, no. 2, 2016, pp. 117-26.
Vancouver Korkutal İ, Bahar E, Kök D, Çelik S, Uruç S. BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE (Vitis vinifera L.) İN VİTRO TESTLER YARDIMIYLA POLEN CANLILIĞI VE ÇİMLENME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ. Trakya Univ J Sci. 2016;5(2):117-26.