Objectives: This study aims to evaluate the possible relationship between oral consumption of hot black tea and methicillin-resistant Staphylococcus aureus MRSA nasal carriage in a mid-sized town population in central Anatolia. Patients and Methods: Nasal swabs were taken from a total of 109 subjects 53 females, 56 males; mean age 34.4 years; range 18 to 65 years including 55 non-tea drinkers and 54 subjects consuming more than 10 cups of tea a day. The MRSA positivity in the nasal cultures was investigated. Results: In the tea consumer group MRSA was cultured in 10 subjects. Twenty-one subjects’ nasal cultures were positive for MRSA in the non-tea drinkers. We found a statistically significant difference in the nasal MRSA carriage among tea drinkers and non-tea drinkers. Conclusion: Our study findings indicate a lower incidence of nasal MRSA carriage in tea drinkers, suggesting that certain soluble tea compounds may exhibit some antibacterial properties when consumed orally.
Amaç: Bu çalışmada İç Anadolu’da orta ölçekli bir yerleşim yeri nüfusunda oral sıcak siyah çay tüketimi ve metisilin dirençli Staphyloccus aureus MRSA burun taşıyıcılığı arasındaki olası ilişki değerlendirildi.Hastalar ve Yöntemler: Elli beşi hiç çay içmeyen ve 54’ü günde 10 fincandan fazla çay tüketen toplam 109 bireyden 53 kadın, 56 erkek; ort. yaş 34.4 yıl; dağılım 18-65 yıl burun sürüntüsü alındı. Burun kültürlerinde MRSA pozitifliği araştırıldı.Bulgular: Çay içen grupta MRSA 10 bireyde kültürlendi. Çay içmeyenlerin 21’inin burun kültüründe MRSA pozitifliği saptandı. Çay içenler ve içmeyenler arasında MRSA burun taşıyıcılığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu.Sonuç: Çalışma bulgularımız, çay içenlerde MRSA burun taşıyıcılığı insidansının daha düşük olduğunu ve bazı çözünür çay bileşiklerinin oral olarak tüketildiğinde birtakım antibakteriyel özellikler sergileyebileceğini göstermektedir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 19, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 24 Issue: 3 |