Bu çalışmada Munzur Nehri, Tunceli-Türkiye’den yakalanan doğal kahverengi alabalıkların (Salmo trutta macrostigma Dumeril, 1858) vücut kompozisyonu ve yağ asidi profillerinin mevsimsel olarak değişimi araştırılmıştır. Doğal kahverengi alabalıkların en çoktan aza doğru sırasıyla mono-doymamış, çoklu-doymamış ve doymuş yağ asitlerini içerdiği tespit edilmiştir. C18:1 ω-9 (oleik asit) %20,27-29,35 arasında değişen oranlarla birlikte bütün mevsimlerde en baskın yağ asidi olarak bulunmuştur. C22:6 ω-3 (dokosahekzaenoik asit-DHA), C18:3 ω-3c (cis-linolenik asit), C18:2 ω-6c (linoleik asit) ve C20:5 ω-3 (eikosapentaenoik asit-EPA) çoklu doymamış yağ asitleri arasında en baskın olanlarıdır. Sonuç olarak, vücut ve yağ kompozisyonu açısından değerlendirilmiş besinsel kalite sonuçlarına göre, Munzur nehri’nde yaşayan doğal kahverengi alabalıkların önemli bir protein ve ω-3 yağ asidi kaynağı olduğu düşünülebilir.
Seasonal variations of proximate composition and fatty acid profiles of wild brown trout (Salmo trutta macrostigma Dumeril, 1858) caught from the Munzur River, Tunceli-Turkey were investigated in this study. It was determined that wild brown trout was high in mono-unsaturated, poly-unsaturated and saturated fatty acids, respectively. C18:1 ω-9 (oleic acid) was the most abundant fatty acid in all seasons ranging from 20.27 to 29.35 %. C22:6 ω-3 (docosahexaenoic acid-DHA), C18:3 ω-3c (cis-linolenic acid), C18:2 ω-6c (linoleic acid), and C20:5 ω-3 (eicosapentaenoic acid-EPA) were found to be predominant fatty acids in PUFAs. As a conclusion, wild brown trout living in Munzur river could be considered as an important protein and ω-3 fatty acid source according to the nutritional quality results evaluated in terms of proximate and fatty acid composition.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 |