This study aimed at demonstrating the effects of total and 50% dietary fish oil replacement by cotton seed and canola oils and a mixture of these vegetable oils (VOs) on growth, tissue fatty acid composition and histology of digestive organs in the juvenile rainbow trout for 84 days. Five iso-nitrogenous and lipidic diets were formulated to replace dietary fish oil (FO) totally by cotton seed oil (CSO), canola oil (CO) and an equal or 50% FO/ 50% VO mixture. Duplicate groups of 50 fish (~15 g) were fed two times daily to apparent satiation. Growth performance, feed efficiency and viscerosomatic index were not influenced by dietary treatments (P>0.05). However, hepatosomatic index was significantly higher (P<0.05) in fish fed with CSO and CSO50/CO50 diets. Fish fed CSO or CO diets had significantly lower levels of n-3 highly unsaturated FAs and increased levels of 18:2n-6 in the whole body FA composition (P<0.05). Furthermore, liver had significantly higher levels of docosahexaenoic acid and arachidonic acid than those in the fish whole body. Results suggest that the 50% replacement of dietary fish oil by cotton seed oil and canola oils in equal amounts could be possible without compromising growth and overall well-being in the juvenile rainbow trout.
Rainbow trout nutrition vegetable oils FAs growth. Diyetlerde Kullanılan Pamuk Tohumu ve Kanola Yağlarının Jüvenil Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) Büyüme Performansı Yağ Asidi Kompozisyonu ve Organ Histolojisine Etkile
Bu araştırmada, diyetlerde balık yağı yerine %50 oranında kullanılan pamuk tohumu yağı (PTY) ve kanola yağı (KY) ya da bu yağların eşit karışımlarının jüvenil gökkuşağı alabalığının büyümesine, yağ asidi kompozisyonuna ve sindirim sistemi histolojisine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, farklı 5 adet izonitrojenik ve izolipidik diyetler hazırlandı. Kontrol diyetinde sadece balık yağı (BY) ve hazırlanan diğer diyetlerde sırasıyla sadece PTY, sadece KY, %50 PTY/%50 KY ve %50 BY/%50 belirtilen bitkisel yağların eşit karışımı kullanılmıştır. Deneyde ortalama ağırlıkları yaklaşık olarak 15 g olan gökkuşağı alabalığı yavruları kullanılmıştır. Deney paralelli ve her deney tankında 50 adet balık olacak şekilde 84 gün süreyle yürütülmüştür. Balıklara günlük olarak doyuncaya kadar ve elle yem verilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre balıkların büyüme performansı, yem kullanımı ve viserosomatik indeks değerleri kullanılan diyetlerden etkilenmemiştir (P>0.05). Ancak PTY ve PTY50/KY50 diyetleriyle beslenen balıkların hepatosomatik indeks değerleri diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). PTY ya da KY içeren diyetlerle beslenen balıkların tüm vücudundaki n-3 serisindeki çok doymamış yağ asitlerinin düzeyi düşük ve 18:2n-6 yağ asitlerinin düzeyi ise yüksek bulunmuştur (P<0.05). Ayrıca balıkların karaciğerlerindeki dokosaheksaenoik asit ve araşidonik asit düzeyleri balığın tüm vücudundaki düzeylerden daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak jüvenil gökkuşağı alabalığı diyetlerinde balık yağı yerine %50 oranında kullanılan pamuk tohumu yağı ile kanola yağının balıkların büyüme performansında herhangi bir olumsuz etki göstermediği görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 13 Issue: 3 |