BibTex RIS Cite

The Effects of Different Dosage of Kefir with Different Durations on Growth Performances and Antioxidant System in the Blood and Liver Tissues of Çoruh Trout (Salmo coruhensis)

Year 2012, Volume: 12 Issue: 2, 277 - 283, 01.04.2012

Abstract

Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri

Year 2012, Volume: 12 Issue: 2, 277 - 283, 01.04.2012

Abstract

Bu çalışmada balıklara farklı doz (0, 10, 20 ve 40 g kg-1 yem) ve sürelerde (2 ay ve 3 ay) kefir uygulanarak kan ve
karaciğer dokusundaki oksidan-antioksidan durum ve gelişim performansı incelenmiştir. Çalışmanın sonunda, yaşama oranları
% 88.3’ten fazla bulunmuş olup deney ve kontrol grupları arasında fark önemsizdir. SBO (Spesifik büyüme oranı), YDO
(Yem değerlendirme oranı), KF (Kondisyon faktörü) bakımından 0, 10, 20 ve 40 g kg-1
kefir uygulamaları arasında farklılık
önemsizken, bu gelişim değerleri 2. ve 3. aylarda süreç bazında değerlendirildiğinde birbirinden farklı bulunmuştur (P< 0.05).
3 ay boyunca 20 ile 40 gr kefir uygulamasının balıkların kanındaki TOS’u (Total oksidan durum) ve TAS’ı (Total antioksidan
durum) azalttığı gözlenmiştir (P< 0.05). Karaciğer MDA (Malondialdehyde) düzeylerinde kontrolle karşılaştırıldığı zaman
bütün gruplarda düşme görülmüş, en fazla düşüş 40 g kefirin 3 aylık uygulamasında olmuştur. Yapılan çalışmada aynı
dozlardaki kefirin 3 aylık uygulamalarının 2 aylık uygulamalarından daha etkili olduğu görülmüştür(P< 0.001). GSH-Px
(Glutathione peroxidase) enzim aktivitesinde kontrole göre bütün gruplarda istatistiksel olarak önemli olmayan artış
gözlenmiştir. Katalaz (CAT) aktivitesi 2 aylık uygulamaların hepsinde kontrole göre anlamlı azalma gösterirken (P< 0.01), 3
aylık uygulamalar anlamsız azalmaya sebep olmuştur. GSH (Glutathione) düzeyi 2 aylık gruplarda kontrole göre bir
değişikliğe neden olmazken, 3 aylık gruplarda anlamlı artışa yol açmıştır (P< 0.001). Sonuç olarak kefirin antioksidan
özelliğinin olduğu, bunda da, dozun ve sürenin etkili olduğu görülmüştür.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Erkan Can This is me

İlker Zeki Kurtoğlu This is me

Fulya Benzer This is me

Mine Erişir This is me

Mehmet Kocabaş This is me

Volkan Kızak This is me

Murathan Kayım This is me

Hüseyin Tuğrul Çelik This is me

Publication Date April 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 12 Issue: 2

Cite

APA Can, E., Kurtoğlu, İ. Z., Benzer, F., Erişir, M., et al. (2012). Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 12(2), 277-283.
AMA Can E, Kurtoğlu İZ, Benzer F, Erişir M, Kocabaş M, Kızak V, Kayım M, Çelik HT. Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. April 2012;12(2):277-283.
Chicago Can, Erkan, İlker Zeki Kurtoğlu, Fulya Benzer, Mine Erişir, Mehmet Kocabaş, Volkan Kızak, Murathan Kayım, and Hüseyin Tuğrul Çelik. “Farklı Doz Ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo Coruhensis) Kan Ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan Ve Antioksidan Sistem Ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 12, no. 2 (April 2012): 277-83.
EndNote Can E, Kurtoğlu İZ, Benzer F, Erişir M, Kocabaş M, Kızak V, Kayım M, Çelik HT (April 1, 2012) Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 12 2 277–283.
IEEE E. Can, “Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri”, Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, vol. 12, no. 2, pp. 277–283, 2012.
ISNAD Can, Erkan et al. “Farklı Doz Ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo Coruhensis) Kan Ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan Ve Antioksidan Sistem Ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 12/2 (April 2012), 277-283.
JAMA Can E, Kurtoğlu İZ, Benzer F, Erişir M, Kocabaş M, Kızak V, Kayım M, Çelik HT. Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2012;12:277–283.
MLA Can, Erkan et al. “Farklı Doz Ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo Coruhensis) Kan Ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan Ve Antioksidan Sistem Ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, vol. 12, no. 2, 2012, pp. 277-83.
Vancouver Can E, Kurtoğlu İZ, Benzer F, Erişir M, Kocabaş M, Kızak V, Kayım M, Çelik HT. Farklı Doz ve Sürelerde Uygulanan Kefirin Çoruh Alabalıklarının (Salmo coruhensis) Kan ve Karaciğer Dokularındaki Oksidan ve Antioksidan Sistem ile Büyüme Performansı Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2012;12(2):277-83.