Bu çalışmada balıklara farklı doz (0, 10, 20 ve 40 g kg-1 yem) ve sürelerde (2 ay ve 3 ay) kefir uygulanarak kan ve
karaciğer dokusundaki oksidan-antioksidan durum ve gelişim performansı incelenmiştir. Çalışmanın sonunda, yaşama oranları
% 88.3’ten fazla bulunmuş olup deney ve kontrol grupları arasında fark önemsizdir. SBO (Spesifik büyüme oranı), YDO
(Yem değerlendirme oranı), KF (Kondisyon faktörü) bakımından 0, 10, 20 ve 40 g kg-1
kefir uygulamaları arasında farklılık
önemsizken, bu gelişim değerleri 2. ve 3. aylarda süreç bazında değerlendirildiğinde birbirinden farklı bulunmuştur (P< 0.05).
3 ay boyunca 20 ile 40 gr kefir uygulamasının balıkların kanındaki TOS’u (Total oksidan durum) ve TAS’ı (Total antioksidan
durum) azalttığı gözlenmiştir (P< 0.05). Karaciğer MDA (Malondialdehyde) düzeylerinde kontrolle karşılaştırıldığı zaman
bütün gruplarda düşme görülmüş, en fazla düşüş 40 g kefirin 3 aylık uygulamasında olmuştur. Yapılan çalışmada aynı
dozlardaki kefirin 3 aylık uygulamalarının 2 aylık uygulamalarından daha etkili olduğu görülmüştür(P< 0.001). GSH-Px
(Glutathione peroxidase) enzim aktivitesinde kontrole göre bütün gruplarda istatistiksel olarak önemli olmayan artış
gözlenmiştir. Katalaz (CAT) aktivitesi 2 aylık uygulamaların hepsinde kontrole göre anlamlı azalma gösterirken (P< 0.01), 3
aylık uygulamalar anlamsız azalmaya sebep olmuştur. GSH (Glutathione) düzeyi 2 aylık gruplarda kontrole göre bir
değişikliğe neden olmazken, 3 aylık gruplarda anlamlı artışa yol açmıştır (P< 0.001). Sonuç olarak kefirin antioksidan
özelliğinin olduğu, bunda da, dozun ve sürenin etkili olduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 12 Issue: 2 |