BibTex RIS Cite

The Effect of Storage Temperature on the Chemical and Sensorial Quality of Hot Smoked Atlantic Bonito (Sarda Sarda, Bloch, 1838) Packed in Aluminium Foilicati

Year 2010, Volume: 10 Issue: 4, 439 - 443, 01.08.2010

Abstract

Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi

Year 2010, Volume: 10 Issue: 4, 439 - 443, 01.08.2010

Abstract

Bu çalışmada sıcak tütsülenen palamut balıklarının 4±1°C ve 17±3°C’de depolanmaları süresince kimyasal ve duyusal
kalitesindeki değişimler araştırılmıştır. Ayrıca taze ve tütsülenmiş palamut balıklarının biyokimyasal kompozisyon ve
randımanı da belirlenmiştir. Taze palamut balığında nem, ham protein, ham yağ, kül ve tuz değerleri sırası ile %67,71, 14,55,
12,87, 1,76, 0,70 bulunurken tütsülenmiş balıklarda ise bu değerler sırası ile %57,13, 20,55, 13,97, 3,69 ve 3,33 olarak
bulunmuştur. Tütsülemeden sonraki randıman ise %78,02 olarak tespit edilmiştir. Her iki sıcaklıktaki depolama esnasında
palamut balıklarına ait Total Volatil Bazik Azot (TVB-N), Tiyobarbütirik Asit (TBA) ve Trimetil Amin (TMA)
değerlerindeki artışlar önemli bulunurken, duyusal puanlarda ise önemli düşüşler gözlenmiştir. (P< 0,05). Duyusal analiz
sonuçlarına göre 17±3°C’de depolanan örnekler 4 gün, 4±1°C’de depolananlar ise 10 günlük raf ömrüne sahip olmuştur.
TVB-N analizine göre 17°C’de depolanan örnekler 4. günde bozulurken 4±1°C’de depolananlar ise 11. günde bozulmuş olup
duyusal analizlerden elde edilen sonuçlar bu kritere göre elde edilen raf ömrü süresini desteklemiştir. Analiz edilen tüm
örneklerdeki TMA ve TBA değerleri depolama süresince, kabul edilebilir limit değerleri altında kalmıştır. TVB-N kriterinin
tütsülenmiş palamut balıklarının kalitesinin belirlenmesinde ve kimyasal değişimlerin ölçülmesinde güvenilir bir parametre
olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma, sıcak tütsülenmiş palamut balıklarının 4±1°C’de 10 gün boyunca depolanabileceğini
göstermektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Serkan Koral This is me

Sevim Köse This is me

Bekir Tufan This is me

Publication Date August 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Volume: 10 Issue: 4

Cite

APA Koral, S., Köse, S., & Tufan, B. (2010). Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 10(4), 439-443.
AMA Koral S, Köse S, Tufan B. Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. August 2010;10(4):439-443.
Chicago Koral, Serkan, Sevim Köse, and Bekir Tufan. “Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal Ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 10, no. 4 (August 2010): 439-43.
EndNote Koral S, Köse S, Tufan B (August 1, 2010) Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 10 4 439–443.
IEEE S. Koral, S. Köse, and B. Tufan, “Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi”, Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, vol. 10, no. 4, pp. 439–443, 2010.
ISNAD Koral, Serkan et al. “Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal Ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 10/4 (August 2010), 439-443.
JAMA Koral S, Köse S, Tufan B. Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2010;10:439–443.
MLA Koral, Serkan et al. “Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal Ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi”. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, vol. 10, no. 4, 2010, pp. 439-43.
Vancouver Koral S, Köse S, Tufan B. Alüminyum Folyo İle Paketlenen Sıcak Tütsülenmiş Palamut Balıklarının Kimyasal ve Duyusal Kalitesine Depolama Sıcaklığının Etkisi. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2010;10(4):439-43.