BibTex RIS Cite

-

Year 2014, Volume: 4 Issue: 2, 28 - 42, 24.07.2014

Abstract

This paper aims to analyze how standardized examinations function as a teacher performance indicator and the performance evaluation system in education through the teachers’ opinions. For this aim, qualitative research approach was used and in-depth interviews were conducted with twenty-one teachers using a semi-structured interview. Teachers' opinions can be classified around two main themes: The first of these is the function of standardized exams as a performance indicator and the other is about the performance evaluation system in education. According to this research, standardized exams in education result in the classification of schools and teachers based on the exam results functioning as a performance indicator. A large part of teachers mentioned that they didn’t support the performance evaluation system and this system would undermine the solidarity between teachers and create loss of rights. Theteachersthatsupporttheperformanceevaluationsystemwiththerhetoric of “separating working and nonworking” are worried about it will not be an equity-based system

References

  • uygulanıp uygulanamayacağı konusu görüşme yapılan öğretmenlerin temel endişe kaynaklarından

Öğretmen Performansının Göstergesi Olarak Merkezi Sınavlar ve Eğitimde Performans Değerlendirme

Year 2014, Volume: 4 Issue: 2, 28 - 42, 24.07.2014

Abstract

Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin girdiği merkezi sınavların öğretmen performansının bir göstergesi olarak nasıl işlev gördüğünü ortaya koymak ve öğretmen görüşlerinden hareketle eğitimde performans değerlendirmeye dair bir analiz yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme formu rehberliğinde yirmi bir öğretmenle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin görüşleri iki ana tema etrafında sınıflandırılmıştır: Bunlardan ilki, resmi olarak tanımlanmasa da merkezi sınavların performans göstergesi olarak işlevi, diğeri ise yapılan çalışmalar sonrası uygulanması düşünülen eğitimde performans değerlendirme modeline ilişkindir. Araştırma sonuçlarına göre eğitimde uygulanan merkezi sınavlar performans göstergesi olarak işlev görmekte, okul ve öğretmenlerin sınav sonuçlarına göre sınıflandırılmasına ve okullarda rekabete yol açmaktadır. Öğretmenlerin büyük bir bölümü performans değerlendirme sistemini desteklemezken, yeni sistemin dayanışmayı zedeleyeceğini ve hak kayıpları yaratacağını dile getirmişlerdir. “Çalışan ve çalışmayan ayrışsın” söylemi üstünden performans değerlendirme modelini destekleyen öğretmenler ise hakkaniyete dayalı bir sistem oluşturulamayacağı kaygısı taşımaktadır.

References

  • uygulanıp uygulanamayacağı konusu görüşme yapılan öğretmenlerin temel endişe kaynaklarından
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Halil Buyruk

Publication Date July 24, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Buyruk, H. (2014). Öğretmen Performansının Göstergesi Olarak Merkezi Sınavlar ve Eğitimde Performans Değerlendirme. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 28-42.
AMA Buyruk H. Öğretmen Performansının Göstergesi Olarak Merkezi Sınavlar ve Eğitimde Performans Değerlendirme. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. July 2014;4(2):28-42.
Chicago Buyruk, Halil. “Öğretmen Performansının Göstergesi Olarak Merkezi Sınavlar Ve Eğitimde Performans Değerlendirme”. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 4, no. 2 (July 2014): 28-42.
EndNote Buyruk H (July 1, 2014) Öğretmen Performansının Göstergesi Olarak Merkezi Sınavlar ve Eğitimde Performans Değerlendirme. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 4 2 28–42.
IEEE H. Buyruk, “Öğretmen Performansının Göstergesi Olarak Merkezi Sınavlar ve Eğitimde Performans Değerlendirme”, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 2, pp. 28–42, 2014.
ISNAD Buyruk, Halil. “Öğretmen Performansının Göstergesi Olarak Merkezi Sınavlar Ve Eğitimde Performans Değerlendirme”. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 4/2 (July 2014), 28-42.
JAMA Buyruk H. Öğretmen Performansının Göstergesi Olarak Merkezi Sınavlar ve Eğitimde Performans Değerlendirme. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2014;4:28–42.
MLA Buyruk, Halil. “Öğretmen Performansının Göstergesi Olarak Merkezi Sınavlar Ve Eğitimde Performans Değerlendirme”. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 4, no. 2, 2014, pp. 28-42.
Vancouver Buyruk H. Öğretmen Performansının Göstergesi Olarak Merkezi Sınavlar ve Eğitimde Performans Değerlendirme. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2014;4(2):28-42.


Creative Commons License
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır.