BibTex RIS Cite

Effect of Sakarya Akgöl Peat on Quality Parameters of Tomato

Year 2014, Volume: 15 Issue: 2, 89 - 94, 08.01.2016

Abstract

Tomato is the first ranking plant in greenhouse production both in Turkey and throughout the worldand various media are used for its cultivation. Peat is one of the most preferred media especially for its physical properties. In this study, the potential of Akgöl peat for use as a media for tomato cultivation was analyzed. For this purpose, five different media, including imported moss based peat and Akgöl peat were prepared and they were tested in tomato (Lycopersicon esculentum) cultivation in greenhouse conditions. Testing was conducted as five replicates according to Randomized Block Design. The result showed that there was no significant difference between quality parameters of the fruits except their Vitamin C contents. Total fruit yield and marketable fruit yield pof tomato grown in different media were found to be similar to each other. Tomato plants were successfully grown in all media. Therefore, it was concluded that Akgöl peat can be used as a medium in greenhouse as an alternative to imported moss based peat

References

  • Anonymous, 1954. U.S. Salinity Lab. Staff. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soil. USDA HandBook 60. Washington D.C. US
  • Ataman, Y., Çaycı, G., Baran, A., Kütük, C., Dengiz, O., Özaytekin & Bolu-Yeniçağa, H. 1999. organik toprağının bitki yetiştirme ortamı olarak iyileştirilmesi üzerinde bir araştırma. TÜBİTAK, TOGTAG-1700, proje kesin raporu.
  • Baran, A. 1994. Türkiye’deki Bazı Organik Toprak Çeşitlerinin Bitki Yetiştirme Ortamı Olarak Özelliklerinin Ayrışma Dereceleri İle İlişkisi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, Ankara, Doktora Tezi.
  • Bremner, S.M. 1982. Total nitrogen. In: Methods of soil analysis, part 2. ASA-SSA, Madison, WI., 595–624.
  • Cemeroğlu, B. 1992. Meyve Ve Sebze İşleme Endüstri-sinde Temel Analiz Metotları. Biltav Yayınları, Ankara. 381s.
  • Çaycı, G. 1989. Ülkemizdeki Organik Toprak Materyallerinin Bitki Yetiştirme Ortamı Olarak Özelliklerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, Ankara, Doktora Tezi, 130s.
  • De Boodt M. & Verdonck, O. 1972. The physical properties of the substrates in horticulture. Acta Horticulturae 26: 37-44.
  • Fitzpatrick, E.A. 1971. Pedology a systematic approach to soil Science. Oliver and Boyd, Edinburgh 280s.
  • Gabriels, R. & Verdonck, O. 1992. Reference methods for analysis of compost. In: Composting and Compost Quality Assurance Criteria 173-183.
  • Hornech, D.A., Hart, J.M., Topper, K. & Koepsell, B. 1989. Methods of soil analysis used in the soil testing laboratory at Oregan State University Oregon, USA. Agricultural Experiment Station,, 1-21. Kaçar, K. 2009. Toprak Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım: 1387, Fen Bilimleri, 90, Ankara, 467s.
  • Kirven, D.M. 1986. An industry viewpoint: horticultural testing is our language confusing. Horticultural Science 215-217.
  • Lucas R.E., Rieke, P.E. & Shickluna, U.C. 1975. Cole, A. Lime and fertilizer requirements for peats. In: Peat in Horticulture, New York, Academic Pres. 51-71.
  • Mukherjee, S.P., Choudhuri, M.A. 1983. Implication of water stress induced changes in the level of endogenous ascorbic acid and H2O2 in vigna seedlings. Physiologia Plantarum 58: 166–170.
  • Özenç, D.B. 2008. Growth and transpiration of tomato seedlings grown in hazelnut husk compost under water-deficit stress. Compost Science and Utilization 16(2): 125-131.
  • Puustjӓrvi, V. 1980. Rationalized micronutrient fertiliza-tion, Peat-Plant Yearbook 3-12.
  • Sonnoveld, C. & Straver, N. 1992. Nutrient solutions for vegetables and flowers grown in water or substrates. Proefstation Voor Tuinbouv Onder Glass, No: 8, Naaldwjk, The Netherlands, 43s.
  • Takabe, M. 1999. Improvoment of constituents related to crop quality by the control of nitrojen nutrition. Bulletin of the National Agriculture Center 31: 19-83.
  • Ulukan, İ. 2007. Doğu Anadolu Orjinli Bazı Torf Materyallerinin Domateste (Lycopersicon Esculentum L.) Fide Kalitesi ve Verim Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, Tokat, Yüksek Lisans Tezi

SAKARYA AKGÖL ORGANİK TOPRAĞININ DOMATES BİTKİSİNİN KALİTE PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Year 2014, Volume: 15 Issue: 2, 89 - 94, 08.01.2016

Abstract

Serada gerçekleştirilen üretimde Dünya da ve ülkemizde birinci sırada yer alan bitki domatestir ve yetiştiriciliğinde çe-şitli ortamlar kullanılmaktadır. Organik topraklar daha çok fiziksel özellikleri nedeniyle en çok tercih edilen ortamlardan bi-ridir. Bu çalışmada, yerli Akgöl organik toprağının domates yetiştirme ortamı olarak kullanım olanakları belirlenmiştir. Bu sebeple ithal yosun kökenli organik toprak ve Akgöl organik toprağından oluşan beş farklı yetiştirme ortamı hazırlanmış ve sera koşullarında domates (Lycopersicon esculentum) bitkisinin yetiştirilmesiyle test edilmiştir. Deneme tesadüf blokları de-neme düzenine göre 5 paralelli olarak yürütülmüştür. Deneme sonucunda; domates bitkisinin meyvelerinde vitamin C dışın-daki diğer kalite parametrelerinde dikkate değer ayrımlar tespit edilmemiştir. Değişik ortamlarda yetiştirilen domates bitkile-rinin toplam meyve miktarı ve pazarlanabilir meyve ağırlıklarına ilişkin değerler birbirine yakın bulunmuştur. Domates bitki-leri ortamlarının tümünde başarılı bir şekilde yetiştirilmiştir. Bu nedenle yerli Akgöl organik toprağının seralarda yetiştirme ortamı olarak ithal yosun kökenli organik toprağa alternatif olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

References

  • Anonymous, 1954. U.S. Salinity Lab. Staff. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soil. USDA HandBook 60. Washington D.C. US
  • Ataman, Y., Çaycı, G., Baran, A., Kütük, C., Dengiz, O., Özaytekin & Bolu-Yeniçağa, H. 1999. organik toprağının bitki yetiştirme ortamı olarak iyileştirilmesi üzerinde bir araştırma. TÜBİTAK, TOGTAG-1700, proje kesin raporu.
  • Baran, A. 1994. Türkiye’deki Bazı Organik Toprak Çeşitlerinin Bitki Yetiştirme Ortamı Olarak Özelliklerinin Ayrışma Dereceleri İle İlişkisi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, Ankara, Doktora Tezi.
  • Bremner, S.M. 1982. Total nitrogen. In: Methods of soil analysis, part 2. ASA-SSA, Madison, WI., 595–624.
  • Cemeroğlu, B. 1992. Meyve Ve Sebze İşleme Endüstri-sinde Temel Analiz Metotları. Biltav Yayınları, Ankara. 381s.
  • Çaycı, G. 1989. Ülkemizdeki Organik Toprak Materyallerinin Bitki Yetiştirme Ortamı Olarak Özelliklerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, Ankara, Doktora Tezi, 130s.
  • De Boodt M. & Verdonck, O. 1972. The physical properties of the substrates in horticulture. Acta Horticulturae 26: 37-44.
  • Fitzpatrick, E.A. 1971. Pedology a systematic approach to soil Science. Oliver and Boyd, Edinburgh 280s.
  • Gabriels, R. & Verdonck, O. 1992. Reference methods for analysis of compost. In: Composting and Compost Quality Assurance Criteria 173-183.
  • Hornech, D.A., Hart, J.M., Topper, K. & Koepsell, B. 1989. Methods of soil analysis used in the soil testing laboratory at Oregan State University Oregon, USA. Agricultural Experiment Station,, 1-21. Kaçar, K. 2009. Toprak Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım: 1387, Fen Bilimleri, 90, Ankara, 467s.
  • Kirven, D.M. 1986. An industry viewpoint: horticultural testing is our language confusing. Horticultural Science 215-217.
  • Lucas R.E., Rieke, P.E. & Shickluna, U.C. 1975. Cole, A. Lime and fertilizer requirements for peats. In: Peat in Horticulture, New York, Academic Pres. 51-71.
  • Mukherjee, S.P., Choudhuri, M.A. 1983. Implication of water stress induced changes in the level of endogenous ascorbic acid and H2O2 in vigna seedlings. Physiologia Plantarum 58: 166–170.
  • Özenç, D.B. 2008. Growth and transpiration of tomato seedlings grown in hazelnut husk compost under water-deficit stress. Compost Science and Utilization 16(2): 125-131.
  • Puustjӓrvi, V. 1980. Rationalized micronutrient fertiliza-tion, Peat-Plant Yearbook 3-12.
  • Sonnoveld, C. & Straver, N. 1992. Nutrient solutions for vegetables and flowers grown in water or substrates. Proefstation Voor Tuinbouv Onder Glass, No: 8, Naaldwjk, The Netherlands, 43s.
  • Takabe, M. 1999. Improvoment of constituents related to crop quality by the control of nitrojen nutrition. Bulletin of the National Agriculture Center 31: 19-83.
  • Ulukan, İ. 2007. Doğu Anadolu Orjinli Bazı Torf Materyallerinin Domateste (Lycopersicon Esculentum L.) Fide Kalitesi ve Verim Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı, Tokat, Yüksek Lisans Tezi
There are 18 citations in total.

Details

Subjects Structural Biology
Journal Section Research Article/Araştırma Makalesi
Authors

Nuray Çiçek Atikmen

Cihat Kütük

Publication Date January 8, 2016
Submission Date October 23, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 15 Issue: 2

Cite

APA Çiçek Atikmen, N., & Kütük, C. (2016). Effect of Sakarya Akgöl Peat on Quality Parameters of Tomato. Trakya University Journal of Natural Sciences, 15(2), 89-94.
AMA Çiçek Atikmen N, Kütük C. Effect of Sakarya Akgöl Peat on Quality Parameters of Tomato. Trakya Univ J Nat Sci. January 2016;15(2):89-94.
Chicago Çiçek Atikmen, Nuray, and Cihat Kütük. “Effect of Sakarya Akgöl Peat on Quality Parameters of Tomato”. Trakya University Journal of Natural Sciences 15, no. 2 (January 2016): 89-94.
EndNote Çiçek Atikmen N, Kütük C (January 1, 2016) Effect of Sakarya Akgöl Peat on Quality Parameters of Tomato. Trakya University Journal of Natural Sciences 15 2 89–94.
IEEE N. Çiçek Atikmen and C. Kütük, “Effect of Sakarya Akgöl Peat on Quality Parameters of Tomato”, Trakya Univ J Nat Sci, vol. 15, no. 2, pp. 89–94, 2016.
ISNAD Çiçek Atikmen, Nuray - Kütük, Cihat. “Effect of Sakarya Akgöl Peat on Quality Parameters of Tomato”. Trakya University Journal of Natural Sciences 15/2 (January 2016), 89-94.
JAMA Çiçek Atikmen N, Kütük C. Effect of Sakarya Akgöl Peat on Quality Parameters of Tomato. Trakya Univ J Nat Sci. 2016;15:89–94.
MLA Çiçek Atikmen, Nuray and Cihat Kütük. “Effect of Sakarya Akgöl Peat on Quality Parameters of Tomato”. Trakya University Journal of Natural Sciences, vol. 15, no. 2, 2016, pp. 89-94.
Vancouver Çiçek Atikmen N, Kütük C. Effect of Sakarya Akgöl Peat on Quality Parameters of Tomato. Trakya Univ J Nat Sci. 2016;15(2):89-94.

You can reach the journal's archive between the years of 2000-2011 via https://dergipark.org.tr/en/pub/trakyafbd/archive (Trakya University Journal of Natural Sciences (=Trakya University Journal of Science)


Creative Commons Lisansı

Trakya University Journal of Natural Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.