TR
EN
Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon
Abstract
Ailevi over kanseri olgularında ve BRCA gen mutasyonu taşıyıcılarında, over kanseri gelişimini önlemek için önerilen stratejiler profilaktik ooforektomi ve kemoprevensiyondur. Ailesinde 2 ya da daha fazla over kanseri olan olgulara fertilitesini tamamladıktan sonra ya da 35 yaşında profilaktik ooforektomi önerilebileceği kabul edilmektedir. Ailevi over kanseri olanlarda profilaktik ooforektominin yaşamboyu over kanseri riskini %25-50 azalttığı kabul edilmektedir. Aynı zamanda bu işlem meme kanseri riskini de azaltmaktadır. Ooforektomiye karşın, peritoneal karsinomatozis olasılığı ortadan kalkmamaktadır. Profilaktik ooforektomi over kanseri gelişimini önlemenin yanısıra, overdeki okkült kanserlerin saptanması için tek etkin yöntemdir.Karsinogenik sürecin baskılanması ya da durdurulması için doğal ya da sentetik ilaçların kullanımı kemoprevensiyon olarak adlandırılır. Ailevi over kanserinde kemoprevensiyon için, oral kontraseptifler, analjezikler ve fenretinid kullanımı önerilmektedir. Ancak kemoprevensiyonla ilgili bilimsel veriler günümüzde yeterli değildir.
Keywords
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
July 1, 2004
Submission Date
July 1, 2004
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2004 Volume: 7 Number: 3
APA
Arvas, M., & Gezer, A. (2004). Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 7(3), 89-98. https://izlik.org/JA55NA73FJ
AMA
1.Arvas M, Gezer A. Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi. 2004;7(3):89-98. https://izlik.org/JA55NA73FJ
Chicago
Arvas, Macit, and Altay Gezer. 2004. “Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar Ve Kemoprevensiyon”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 7 (3): 89-98. https://izlik.org/JA55NA73FJ.
EndNote
Arvas M, Gezer A (July 1, 2004) Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 7 3 89–98.
IEEE
[1]M. Arvas and A. Gezer, “Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon”, Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, vol. 7, no. 3, pp. 89–98, July 2004, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55NA73FJ
ISNAD
Arvas, Macit - Gezer, Altay. “Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar Ve Kemoprevensiyon”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 7/3 (July 1, 2004): 89-98. https://izlik.org/JA55NA73FJ.
JAMA
1.Arvas M, Gezer A. Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi. 2004;7:89–98.
MLA
Arvas, Macit, and Altay Gezer. “Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar Ve Kemoprevensiyon”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, vol. 7, no. 3, July 2004, pp. 89-98, https://izlik.org/JA55NA73FJ.
Vancouver
1.Macit Arvas, Altay Gezer. Ailevi (Herediter) Over Kanserlerinde Yönetim Over Kanserlerinin Önlenmesi - Cerrahi Yaklaşımlar ve Kemoprevensiyon. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi [Internet]. 2004 Jul. 1;7(3):89-98. Available from: https://izlik.org/JA55NA73FJ