İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Volume: 12 Number: 1 January 1, 2009
  • Mehmet Kani Hasırcı
  • Senem Demirci
  • Zeynep Özsaran
  • Hakan Eren
  • Arif Bülent Aras
TR EN

İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Abstract

Amaç: İnopere serviks kanserli olgularda uygulanan tandemovoid (T-O) ve tandem-ring (T-R) aplikasyonlarının dozimetrik olarak karşılaştırılmasıdır. Materyal Metot: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi kliniğinde tedavi edilen 8 inopere serviks kanserli olgunun TO ve T-R aplikatörlerle tedavileri dozimetrik olarak karşılaştırılmıştır. Uygulama aynı hastada T-O ve T-R aplikasyonu şeklinde tekrarlanarak yapılmıştır. Bulgular: T-O ve T-R aplikasyonları için ortalama dozlar (cGy) ve A noktası referans dozunun yüzdesi olarak değerlendirilmiş, ve sırasıyla ortalama mesane dozu 265 cGy (%53), 217 (%44) cGy (p=0.11), R1 referans noktasının dozu 342 cGy (%68), 291 cGy (%58), (p=0.04), R2 referans noktasının dozu 369 cGy (%73), 313 cGy (%62), (p=0.04), R3 referans noktası dozu 315 cGy (%63), 287 cGy (%57), (p=0.21), R4 referans noktasının dozu 272 cGy (%55), 236 cGy (%47), (p=0.19) ve ortalama vajen yüzey dozu 1203 cGy (%240), 1281 cGy (%256), (p=0.005) olarak bulunmuştur. Ovoid veya ring çapının ortalama vajen yüzey dozuna etkili olmadığı saptanmıştır. Sonuçlar: Rektal doz T-O aplikatörlerinde daha yüksek, ortalama vajen yüzey dozu ise T-R aplikatöründe daha yüksek olmakla birlikte, dozlar referans dozunun %80'inin altında ve tolerans sınırları içinde kalmaktadır. Aplikatör seçiminde hastanın anatomik yapısı ve tümör lokalizasyonu önem taşımaktadır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mehmet Kani Hasırcı This is me

Senem Demirci This is me

Zeynep Özsaran This is me

Hakan Eren This is me

Arif Bülent Aras This is me

Publication Date

January 1, 2009

Submission Date

January 1, 2009

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2009 Volume: 12 Number: 1

APA
Hasırcı, M. K., Demirci, S., Özsaran, Z., Eren, H., & Aras, A. B. (2009). İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 12(1), 15-20. https://izlik.org/JA25FU86PH
AMA
1.Hasırcı MK, Demirci S, Özsaran Z, Eren H, Aras AB. İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi. 2009;12(1):15-20. https://izlik.org/JA25FU86PH
Chicago
Hasırcı, Mehmet Kani, Senem Demirci, Zeynep Özsaran, Hakan Eren, and Arif Bülent Aras. 2009. “İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 12 (1): 15-20. https://izlik.org/JA25FU86PH.
EndNote
Hasırcı MK, Demirci S, Özsaran Z, Eren H, Aras AB (January 1, 2009) İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 12 1 15–20.
IEEE
[1]M. K. Hasırcı, S. Demirci, Z. Özsaran, H. Eren, and A. B. Aras, “İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”, Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, vol. 12, no. 1, pp. 15–20, Jan. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA25FU86PH
ISNAD
Hasırcı, Mehmet Kani - Demirci, Senem - Özsaran, Zeynep - Eren, Hakan - Aras, Arif Bülent. “İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 12/1 (January 1, 2009): 15-20. https://izlik.org/JA25FU86PH.
JAMA
1.Hasırcı MK, Demirci S, Özsaran Z, Eren H, Aras AB. İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi. 2009;12:15–20.
MLA
Hasırcı, Mehmet Kani, et al. “İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, vol. 12, no. 1, Jan. 2009, pp. 15-20, https://izlik.org/JA25FU86PH.
Vancouver
1.Mehmet Kani Hasırcı, Senem Demirci, Zeynep Özsaran, Hakan Eren, Arif Bülent Aras. İNOPERE SERVİKS KANSERİNDE ENDOKAVİTER BRAKİTERAPİ UYGULAMALARINDA RİNG VE OVOİD APLİKATÖRLERİNİN BİLGİSAYARLI PLANLAMA VE DOZİMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi [Internet]. 2009 Jan. 1;12(1):15-20. Available from: https://izlik.org/JA25FU86PH