SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ

Volume: 14 Number: 1 January 1, 2011
  • Faruk Abike
  • Banu Bingöl
  • Gökhan Sami Kılıç
  • İlkkan Dünder
  • Ömer Lütfi Tapısız
TR EN

SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ

Abstract

Amaç: Çalışmamızda, servikal kanserde tanı ve tedavi sonrası takip için kullanılabilecek tümör belirteçlerini literatürdeki çalışmalar esnasında tartışarak bu konuda ilerde yapılacak çalışmalara ışık tutabilmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız için pubmed veri tabanı kullanıldı. Anahtar kelime olarak; cervix uteri, cancer, tumor marker kelimeleri girildi. Çalışmamıza alınma kriterleri; dilinin İngilizce olması, servikal kanserlerde tümör belirteçleri ile ilgili olması ve çalışmalardaki örnek sayısının en az 50 olması baz alındı. Pubmed veri tabanında anahtar kelimelerle yapılan tarama sonucunda 386 yayın bulundu. Bu yayınları n özetleri incelenerek çalışma kriterlerine uygun olan 61 makale incelendi. Sonuç: Servikal kanserlerde klinikopatolojik bulgular ve prognoz ile ilişkili çok sayıda biyokimyasal, immünohistokimyasal, genetik ve moleküler belirteç olmakla beraber halen rutin klinik kullanımda kullanı labilecek uygun bir tümör belirteci bulunmamaktadır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Faruk Abike This is me

Banu Bingöl This is me

Gökhan Sami Kılıç This is me

İlkkan Dünder This is me

Ömer Lütfi Tapısız This is me

Publication Date

January 1, 2011

Submission Date

January 1, 2011

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Volume: 14 Number: 1

APA
Abike, F., Bingöl, B., Kılıç, G. S., Dünder, İ., & Tapısız, Ö. L. (2011). SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 14(1), 1-9. https://izlik.org/JA85UM89DF
AMA
1.Abike F, Bingöl B, Kılıç GS, Dünder İ, Tapısız ÖL. SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi. 2011;14(1):1-9. https://izlik.org/JA85UM89DF
Chicago
Abike, Faruk, Banu Bingöl, Gökhan Sami Kılıç, İlkkan Dünder, and Ömer Lütfi Tapısız. 2011. “SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 14 (1): 1-9. https://izlik.org/JA85UM89DF.
EndNote
Abike F, Bingöl B, Kılıç GS, Dünder İ, Tapısız ÖL (January 1, 2011) SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 14 1 1–9.
IEEE
[1]F. Abike, B. Bingöl, G. S. Kılıç, İ. Dünder, and Ö. L. Tapısız, “SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ”, Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, vol. 14, no. 1, pp. 1–9, Jan. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA85UM89DF
ISNAD
Abike, Faruk - Bingöl, Banu - Kılıç, Gökhan Sami - Dünder, İlkkan - Tapısız, Ömer Lütfi. “SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 14/1 (January 1, 2011): 1-9. https://izlik.org/JA85UM89DF.
JAMA
1.Abike F, Bingöl B, Kılıç GS, Dünder İ, Tapısız ÖL. SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi. 2011;14:1–9.
MLA
Abike, Faruk, et al. “SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, vol. 14, no. 1, Jan. 2011, pp. 1-9, https://izlik.org/JA85UM89DF.
Vancouver
1.Faruk Abike, Banu Bingöl, Gökhan Sami Kılıç, İlkkan Dünder, Ömer Lütfi Tapısız. SERVİKAL KANSER VE TÜMÖR BELİRTEÇLERİ. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi [Internet]. 2011 Jan. 1;14(1):1-9. Available from: https://izlik.org/JA85UM89DF