HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR

Volume: 16 Number: 4Ek October 1, 2013
  • Faruk Aybike
  • İlkkan Dünder
TR EN

HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR

Abstract

Dünyada en sık saptanan seksüel geçişli hastalık HPV enfeksiyonudur. HPV deri ve mukozalarda bazal membrana yakın olan hücreleri enfekte eden DNA virusudur. HPV, cilt ve mukoz membranları enfekte eder ve lokal epitelyal proliferasyona sebep olur. HPV epidemiyolojisi, bölgesel olarak ve yaş gruplarına göre farklılıklar göstermektedir. HPV, servikal kanser dışında anüs, vulva, vagina, penis, baş boyun kanserlerinden, anogenital kondilomalar ve rekürren respiratuar papillomatozisden sorumludur. Genital HPV enfeksiyonu, dünyada en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalık olup tüm servikal kanser olgularının % 99,8’de HPV varlığı tespit edilmiştir. HPV enfeksiyonu, anogenital bölgede hemen tüm bölgenin preinvaziv ve invaziv lezyonlarıyla ilişkili olup, günümüzde en sık rastlanan seksüel geçişli olması nedeniyle ciddi bir toplum problem oluşturmaktadır. Ço- ğu HPV enfeksiyonu asemptomatik seyretmesi ve tanısının zor olması nedeniyle HPV enfeksiyonundan korunmak çok daha fazla önem kazanmıştır. Uygun aşılama ve eğitim planlamaları ile HPV enfeksiyonundan korunma ve ilgili preinvaziv ve invaziv hastalıkların önlenmesi mümkün olabilecektir.

Keywords

References

  1. 1. Ferlay J, Bray F, Pisani P, Parkin DM (2001) GLOBOCAN 2000:cancer incidence, mortality and prevalence worldwide, version IARC Press, Lyon.
  2. 2. Schiffman M, Castle PE (2003) Human papillomavirus: epidemiology and public health. Arch Pathol Lab Med 127 (8):930–934.
  3. 3. Bingöl B, Abike F, Türkmen ‹, Büyükdo¤an M, Dünder ‹. Servikal intraepitelyal neoplazilerde HPV subtiplerinin araflt›r›lmas›. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 2011-2, Sayfa 45-50.
  4. 4. Bhatla N, Dar L, Rajkumar Patro A, Kumar P, Pati SK, Kriplani A, Gulati A, Broor S, Iyer VK, Mathur S, Shah KV, Gravitt PE. Human papillomavirus-type distribution in women with and without cervical neoplasia in north India. Int J Gynecol Pathol. 2008 Jul;27 (3):426-30.
  5. 5. Insinga RP, Liaw KL,. Johnson LG, Madeleine M M A Systematic Review of the Prevalence and Attribution of Human Papillomavirus Types Among Cervical, Vaginal and Vulvar Precancers and Cancers in the United States. . Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 July ; 17 (7): 1611–1622.
  6. 6. Parkin DM. The global health burden of infection-associated cancers in the year 2002. Int J Cancer 2006; 118:3030-44.
  7. 7. U.S. Cancer Statistics Working Group. United States Cancer Statistics: 1999-2002 Incidence andMortality Web-based Report. U.S.Department of Health and Human Services, Centers for DiseaseControl and Prevention and National Cancer Institute; Atlanta: 2005. Available at: www.cdc.gov/cancer/npcr/uscs. 3-21-2007
  8. 8. Jablonska S, Majewski S, Obalek S, Orth, G. Cutaneous wart. Clin Dermatol. 1997;15:309-19.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Faruk Aybike This is me

İlkkan Dünder This is me

Publication Date

October 1, 2013

Submission Date

October 1, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 16 Number: 4Ek

APA
Aybike, F., & Dünder, İ. (2013). HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 16(4Ek). https://izlik.org/JA97LW83RP
AMA
1.Aybike F, Dünder İ. HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi. 2013;16(4Ek). https://izlik.org/JA97LW83RP
Chicago
Aybike, Faruk, and İlkkan Dünder. 2013. “HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 16 (4Ek). https://izlik.org/JA97LW83RP.
EndNote
Aybike F, Dünder İ (October 1, 2013) HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 16 4Ek
IEEE
[1]F. Aybike and İ. Dünder, “HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR”, Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, vol. 16, no. 4Ek, Oct. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA97LW83RP
ISNAD
Aybike, Faruk - Dünder, İlkkan. “HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 16/4Ek (October 1, 2013). https://izlik.org/JA97LW83RP.
JAMA
1.Aybike F, Dünder İ. HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi. 2013;16. Available at https://izlik.org/JA97LW83RP.
MLA
Aybike, Faruk, and İlkkan Dünder. “HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, vol. 16, no. 4Ek, Oct. 2013, https://izlik.org/JA97LW83RP.
Vancouver
1.Faruk Aybike, İlkkan Dünder. HPV ENFEKSİYONU VE ANOGENİTAL PREİNVAZİV VE İNVAZİV LEZYONLAR. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi [Internet]. 2013 Oct. 1;16(4Ek). Available from: https://izlik.org/JA97LW83RP