BibTex RIS Cite

Serviks ve Endometrium Kanserinde Parametrium ve Lenf Nodu Tutulumunun Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin Yeri

Year 2004, Volume: 7 Issue: 3, 104 - 110, 01.07.2004

Abstract

Amaç: Serviks ve endometrium kanserli hastalarda parametrium ve lenf nodu tutulumunun değerlendirilmesinde bilgisayarlı tomografi (CT) ile magnetik rezonans görüntülemenin (MRI) doğruluğunu karşılaştırmak. Materyal ve Metot: Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fak ültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde ameliyat edilen serviks karsinomlu 8 hasta ve endometrium karsinomlu 21 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastalara cerrahi öncesinde CT ve MRI çekildi. CT ve MRI ile parametrial tutulum ile pelvik-paraaortik lenf nodlarındaki tutulumlar ayrı ayrı değerlendirildi. Bir santimetre ve üzerindeki lenf nodları patolojik kabul edildi. Cerrahi sonrasında elde edilen lenf nodlarının ve dokuların histopatolojik incelemesi ile CT ve MRI ile saptanan pozitif lenf nodlarının ve parametrial tutulumun doğruluğu CT ve MRIın sensitivite, spesivite, pozitif prediktif değeri (PPD) ve negatif prediktif değeri (NPD) hesaplanarak araştırıldı. Bulgular: CTnin parametrial tutulumu belirlemedeki sensitivitesi %16, spesivitesi %90, PPDi %40 ve NPDi %73; MRIın parametrial tutulumu belirlemedeki sensitivitesi %57, spesivitesi %90, PPDi %66, NPDi %86 idi. Herhangi bir pozitif lenf nodu tutulumunun belirlenmesi açısından CTnin sensitivitesi %25, spesivitesi %94, PPDi %75 ve NPDi %64 olarak saptandı. MRIın ise sensitivitesi %83, spesivitesi %76, PPDi %71 ve NPDi %86 idi. Sonuç: MRIın CTye göre daha az invaziv olması, radyoaktif dalga içermemesi ve serviks-endometrium kanserlerinde lenf nodu pozitifliği ve parametrial tutulumu belirlemede daha yüksek sensitivite oranları nedeniyle preoperatif kullanımının önemli olduğunu, fakat pahalı bir tetkik olması nedeniyle de MRI çekilmesinde seçici davranılması gerektiğini düşünüyoruz.

Year 2004, Volume: 7 Issue: 3, 104 - 110, 01.07.2004

Abstract

Objective: To compare the efficiency of computerized tomography (CT) and magnetic resonance imaging (MRI) for evaluation of parametrial and lymph node invasion in patients with cervical and endometrium cancer. Materials and Methods: Eight patients with cervical carcinoma and 21 patients with endometrial carcinoma, who were operated in our clinic, were included. All women underwent abdominopelvic CT and MRI preoperatively. Parametrial and pelvic-paraaortic lymph node invasion were evaluated both by CT and MRI. A lymph node was considered positive if measured ?1 cm by imaging techniques. Postoperative parametrial invasion and lymph node metastases were histopathologically evaluated. Sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), and negative predictive value (NPV) of CT and MRI for parametrial and lymph node invasion were calculated. Results: CT had 16% sensitivity, 90% specificity, 40% PPV, and 73% NPV for predicting parametrial invasion and 25% sensitivity, 94% specificity, 75% PPV, and 64% NPV for predicting lymph node metastases. MRI had 57% sensitivity, 90% specificity, 66% PPV, and 86% NPV for predicting parametrial invasion and 83% sensitivity, 76% specificity, 71% PPV, and 86% NPV for predicting lymph node metastases. Conclusion: MRI has higher sensitivity for predicting parametrial invasion and lymph node metastases compared to CT. Although MRI is less invasive with no ionizing radiation, its increased cost compared to CT is a concern.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA64EM87HV
Journal Section Research Article
Authors

Hakan Kaya This is me

M. Okan Özkaya This is me

Mekin Sezik This is me

Bahattin Baykal This is me

Ümmühan Dursun Toros This is me

Özden Çandır This is me

Ahmet Yeşildağ This is me

Demir Özbaşar This is me

Publication Date July 1, 2004
Submission Date July 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 7 Issue: 3

Cite

APA Kaya, H., Özkaya, M. O., Sezik, M., Baykal, B., et al. (2004). Serviks ve Endometrium Kanserinde Parametrium ve Lenf Nodu Tutulumunun Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin Yeri. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, 7(3), 104-110.
AMA Kaya H, Özkaya MO, Sezik M, Baykal B, Dursun Toros Ü, Çandır Ö, Yeşildağ A, Özbaşar D. Serviks ve Endometrium Kanserinde Parametrium ve Lenf Nodu Tutulumunun Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin Yeri. TRSGO Dergisi. July 2004;7(3):104-110.
Chicago Kaya, Hakan, M. Okan Özkaya, Mekin Sezik, Bahattin Baykal, Ümmühan Dursun Toros, Özden Çandır, Ahmet Yeşildağ, and Demir Özbaşar. “Serviks Ve Endometrium Kanserinde Parametrium Ve Lenf Nodu Tutulumunun Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografi Ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin Yeri”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 7, no. 3 (July 2004): 104-10.
EndNote Kaya H, Özkaya MO, Sezik M, Baykal B, Dursun Toros Ü, Çandır Ö, Yeşildağ A, Özbaşar D (July 1, 2004) Serviks ve Endometrium Kanserinde Parametrium ve Lenf Nodu Tutulumunun Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin Yeri. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 7 3 104–110.
IEEE H. Kaya, “Serviks ve Endometrium Kanserinde Parametrium ve Lenf Nodu Tutulumunun Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin Yeri”, TRSGO Dergisi, vol. 7, no. 3, pp. 104–110, 2004.
ISNAD Kaya, Hakan et al. “Serviks Ve Endometrium Kanserinde Parametrium Ve Lenf Nodu Tutulumunun Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografi Ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin Yeri”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi 7/3 (July 2004), 104-110.
JAMA Kaya H, Özkaya MO, Sezik M, Baykal B, Dursun Toros Ü, Çandır Ö, Yeşildağ A, Özbaşar D. Serviks ve Endometrium Kanserinde Parametrium ve Lenf Nodu Tutulumunun Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin Yeri. TRSGO Dergisi. 2004;7:104–110.
MLA Kaya, Hakan et al. “Serviks Ve Endometrium Kanserinde Parametrium Ve Lenf Nodu Tutulumunun Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografi Ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin Yeri”. Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi, vol. 7, no. 3, 2004, pp. 104-10.
Vancouver Kaya H, Özkaya MO, Sezik M, Baykal B, Dursun Toros Ü, Çandır Ö, Yeşildağ A, Özbaşar D. Serviks ve Endometrium Kanserinde Parametrium ve Lenf Nodu Tutulumunun Değerlendirilmesinde Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans Görüntüleme’nin Yeri. TRSGO Dergisi. 2004;7(3):104-10.