Writing Rules

Yazım Kuralları

I. Genel Bilgiler

1. Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, ULUSAL HAKEMLİ bir dergidir.

2. Dergi, Şubat ve Eylül aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak e-dergi formatında yayımlanmaktadır.

II. Eser Gönderim Şekli

1. Dergiye gönderilen bilimsel çalışmalar, DergiPark sistemi üzerinden gönderilmelidir.

2. DergiPark sistemi üzerinden gönderilen bilimsel çalışmaya ilişkin bilgiler girilirken, yazar veya yazarların iletişim bilgilerine (unvanları, kurumları, kurumsal elektronik posta adresleri, ORCID numaraları) tam olarak yer verilmelidir.

III. Gönderilecek Eserde Bulunması Gereken Hususlar

1. Derginin yazı dili Türkçe, Almanca ve İngilizcedir.

2. Dergiye gönderilen bilimsel çalışmalar, hukuk ve hukuk ile ilişki kuran bilim alanlarına dahil olmalı ve daha önce başka bir yerde yayımlanmak üzere gönderilmemiş bulunmalıdır.

3. Çalışmanın başlığı sayfa ortalanarak Her Sözcük Büyük Harfle başlayacak şekilde, Türkçe ve Almanca veya İngilizce olarak alt alta yazılmalıdır.

4. Dergiye gönderilecek çalışmalarda ayrıca Sadece İlk Harfi Büyük olacak şekilde, Türkçe ve Almanca veya İngilizce olarak “Öz” (en az 150, en çok 300 kelime) ile “Anahtar Kelimeler” (beş adet) yer almalı ve anahtar kelimelerde yer alan sözcüklerin de yine Sadece İlk Harfleri Büyük olmalı ve virgül ile birbirlerinden ayrılmalıdır.

5. Metinde içeri doğru girintili paragraflara yer verilmemeli, tüm paragraflar sola dayalı olarak oluşturulmalıdır.

6. Dergiye gönderilecek makalelerde, ilk sayfada makale başlığının altında yazarın yalnızca ad ve soyadına yer verilmeli, soyadın yanında ( * ) simgesiyle oluşturulacak dipnotta sırasıyla akademik unvan, görevli olunan üniversite, fakülte ve bölümü ile yazarın kurumsal e-posta adresi ve ORCID numarasına yer verilmelidir.

7. Dergiye gönderilecek yazılar, “.doc” veya “.docx” dosya uzantıları veya bu dosya uzantılarını yürütebilen kelime işlemcisi yazılımlarca desteklenen bir formatta hazırlanmalıdır. Yazıların gövde metni Times New Roman yazı tipinde 1,5 satır aralığında ve 12 punto; dipnotlar sayfanın altında sıralı numaralar halinde gösterilecek biçimde, Times New Roman yazı tipinde tek satır aralığında ve 10 punto olacak şekilde iki yana yaslı biçimde kaleme alınmalıdır. Tüm kenar boşlukları 2,5 cm olmalıdır.

8. Dergiye yayımlanması talebi ile gönderilen araştırma makalesinin -dipnotlar dâhil olmak üzere- en az 4.000 en fazla 20.000 kelimeden oluşması gerekir. Belirtilen sınırlar dışında kalan çalışmaların yayımı hususu editörlerin takdirindedir. Araştırma makaleleri dışındaki çalışmalar belirtilen kelime sınırlarına tabi değildir.

9. Yazılarda dil bilgisi kurallarına uyulmalıdır.

10. Metin içerisinde içindekiler bölümü yer almamalıdır.

11. Metin içerisinde yapılacak kısaltmalar için kısaltmalar cetveli kullanılmamalı; kısaltılacak isim veya başlık metinde ilk defa kullanıldığında kısaltılmadan yazılarak, yanında parantez içinde kısaltması belirtilmelidir.

12. Yazılarda kullanılacak başlık simgeleri sırasıyla aşağıda gösterilen şekilde oluşturulmalıdır:

I. KALIN VE TÜMÜ BÜYÜK HARF
A. Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük (A, B)
1. Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük (1, 2)
a. İnce, İtalik ve Sadece İlk Harfler Büyük (a, b)
aa. İnce, İtalik ve Sadece İlk Harfler Büyük (aa, bb)
aaa. İnce, İtalik ve Sadece İlk Harfler Büyük (aaa, bbb)
aaaa. İnce, İtalik ve Sadece İlk Harfler Büyük (aaaa, bbbb)

13. “GİRİŞ” ve “SONUÇ” başlıkları numaralandırılmamalıdır.

14. Çalışmanın sonunda, çalışmada kullanılan kaynakların, yazarların soyadlarına göre sıralandığı bir kaynakça bulunmalıdır. Soyadları aynı olan farklı yazarlara ait kaynakların sıralanması ilk adların baş harflerine göre alfabetik olarak yapılır. Aynı yazarın farklı eserleri ise eski tarihliden başlayarak sıralanır.

15. “KAYNAKÇA” başlığı metnin bitiminden bir sonraki sayfada yer almalıdır.

16. Metin içerisinde içindekiler bölümü yer almamalıdır.

IV. Atıf, Dipnot ve Kaynakça Yazımında İzlenmesi Gereken Kurallar

1. Atıf ve dipnotlar, OSCOLA 4. Edisyon atıf sistemine uygun şekilde yapılmalıdır. OSCOLA 4. Edisyon atıf sistemi için ayrıca bkz. https://www.law.ox.ac.uk/sites/files/oxlaw/oscola_4th_edn_hart_2012.pdf.

2. Bir dipnotta birden fazla esere atıf yapılıyorsa her bir eser noktalı virgül ile ayrılmalıdır.

3. Dipnot ve kaynakçalarda yapılacak kısaltmalarda nokta kullanılmamalıdır.

4. Atıflarda supra, infra, ante, id, loc cit, op cit, contra kısaltmaları kullanılmamalıdır.

5. Detaylı bilgi ve atıf şekilleri için tıklayınız.