Huntington’un Demokratikleşme Dalgaları Bağlamında Türk Demokratikleşmesine Bakış ve 15 Temmuz’un Önemi
Abstract
Batı dünyasının tarihî süreçte ortaya çıkardığı birikim, demokrasinin bugünkü seviyeye gelmesinde etkili olmuştur. Bu etki, Batı dışı toplumlara da yansımış ve demokrasi, onlar için de bir ideale dönüşmüştür. Bu bağlamda bölgede demokratik bir ülke olan Türkiye önemli bir örnektir. Türkiye, sahip olduğu bu niteliğe, aynı Batı'daki gibi iki yüzyıldır verdiği mücadele sonucunda ulaşmıştır. Bu süreç, Samuel P. Hungtinton’un “demokratikleşme dalgaları” tanımlamasıyla örtüşmektedir. Zira demokratikleşme yönünde atılan her adım, her defasında bir karşı koyuşla karşılaşmış ve bir gerileme yaşanmıştır. Ancak Türkiye, tüm ters dalgalara rağmen demokrasi mücadelesini sürdürmüş ve AB’ye muhatap olabilecek bir seviyeye gelmiştir. Attığı her adımla demokratik kişiliği güçlenen insanı sayesinde güçlü bir demokrasi kültürüne de sahip olmuştur. Bu bağlamda 15 Temmuz gecesi yaşananlar, insanımızın bedel ödeme karşılığında da olsa ülkesini koruma adına ulaştığı demokratik bilincin bir göstergesi olmuştur.
Bu çalışmada, Türk demokratikleşmesi, Huntington’un yaklaşımı bağlamında ele alınacak ve bu süreçte bir ileri dalgayı temsil eden 15 Temmuzun önemi ve Türk demokrasisi üzerindeki etkileri anlatılacaktır. Bu amaçla öncelikle demokrasi ve demokratikleşme kavramları açıklanacaktır. Sonrasında Huntington’un “demokratikleşme dalgaları” görüşü özetlenecektir. Bu çerçevede Türk demokratikleşmesine bakıldıktan sonra, bir ileri dalga olarak 15 Temmuzun önemi ortaya konulacaktır.
Keywords
References
- Akıncı, A. (2013). Türk Siyasal Hayatında 1980 Sonrası Darbeler ve E-Muhtıra. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C. 15, S. 2, Aralık.
- Arslan, A. (1997), “İslam, Demokrasi ve Türkiye” Görüş, S.33, Kasım-Aralık.
- Arslan, Z. (2005), Anayasa Teorisi, Ankara: Seçkin Yayınları.
- Ataman, M.& Shkutri, G. (2016), Batının Darbe Sicili ve 15 Temmuz Darbe Girişimine Tepkisi, Adam Akademi, C.6, S.2. Beydilli, K.(2006), “Mustafa Reşid Paşa”, TDV İslam Ansiklopedisi, C. 31.
- Bilge, M. (2011), Türkiye’de Demokrasi Kültürü: Siyaset ve Toplum, TSA/Yıl 15 S.3, Aralık.
- Bulut, N. (2003), “Demokrasiyi İdeal Anlamına Yaklaştırma Çabası Olarak Radikal Demokrasi”, AÜEHFD, C. VII, S.1-2, Haziran.
- Burçak, R. S. (1979), Türkiye'de Demokrasiye Geçiş - 1945-1950, Ankara: Olgaç Matbaası.
- Catt, H. (1999), Democracy in Practice, London: Routledge.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Political Science
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
March 30, 2018
Submission Date
December 22, 2017
Acceptance Date
February 20, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 1 Number: 1