Review

MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ

Volume: 28 Number: 1 May 18, 2017
  • Gözde Keçeci *
EN TR

MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ

Abstract

Toplumla çalışma olarak da adlandırılan makro sosyal hizmet uygulaması genel olarak toplumların/toplulukların ilerici bir değişim için eşitlik, adalet, kalkınma gibi hedefler ekseninde örgütlenmesine ve savunuculuğa odaklanmaktadır. Uygulamanın şekillenmesinde Freire ve Alinsky gibi sosyal eylem teorisyenlerinin önemli katkıları bulunmaktadır. Ancak bu teorilerin çoğu sınıf ve çatışma kuramlarına dayanmaktadır. Özellikle 21.yy’da hızla artan neoliberal politikalar, küreselleşme dinamikleri, uluslararası göçler, mülteci sorunu, çevre, kadın, çocuk ve LGBTİ hakları gibi yeni oluşan toplumsal hareketler ile uygulamanın birçok teori ve söylemle harmanlandığı, tartışıldığı ve yeni yöntemlerin arayışına girildiği görülmektedir.Bu makale ile uluslararası kuruluşların yürüttüğü toplumsal kalkınma programlarıyla gittikçe önemi artan makro sosyal hizmet uygulamasının tarihsel süreçteki gelişimi, teorisi, uygulanılan teknikler, toplumla çalışan sosyal hizmet uzmanlarının rolleri aktarılmaya çalışılmıştır.

Keywords

References

  1. Austin, M.,Coombs, M., andBarr, B. (2005). Community-CenteredClinicalPractice: Is the Integration of Micro and Macro SocialWorkPracticePossible?.Journal of CommunityPractice,13(4),9-30.
  2. Cnann,R. ve Boehm,A. (2012). Towards a Practice-based Model forCommunityPractice: LinkingTheoryandPractice. Journal of Sociology&SocialWelfare,March 2012, Volume XXXIX, Number 1,140-167.
  3. Cox, E. (2001). CommunityPracticeIssues in the 21st Century: QuestionsandChallengesfor Empowerment-OrientedPractitioners. Journal of CommunityPractice, Vol. 9(1), 37-55.
  4. Dentato, M.,Craig, S.L., Smith. M. (2010). TheVital Role of SocialWorkers in CommunityPartnerships: TheAllianceforGay, Lesbian, Bisexual, TransgenderandQuestioningYouth. Child AdolescentSocialWork J, v. 27, 323–334.
  5. Development Backgrounder (2006) Empowerment, Çev. Stephanie S. Gough. Fundación para lasRelacionesInternacionales y el DiálogoExterior (FRIDE) May 01, erişim: 15/12/2015www.fride.org
  6. Dixon, J. (1993).Feminist CommunityWork'sAmbivalencewithPolitics. AustralianSocialWork, 46(1), 22-27.
  7. Dominelli, N. (2015). Baskı Karşıtı Uygulama: Yirmi Birinci Yüzyılın Zorlukları. Çev. Ed: Tarık Tuncay, Sosyal Hizmet Temel Alanlar ve Eleştirel Tartışmalar, (1. Baskı,s:83-95).Nika Yayınevi, Ankara.
  8. Duyan, V. (2010). Sosyal Hizmet Temelleri Yaklaşımlar Müdahale Yöntemleri. Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi, Yayın no:16, Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sociology (Other)

Journal Section

Review

Authors

Gözde Keçeci * This is me

Publication Date

May 18, 2017

Submission Date

September 30, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 28 Number: 1

APA
Keçeci, G. (2017). MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ. Toplum Ve Sosyal Hizmet, 28(1), 187-202. https://izlik.org/JA47NS47FJ
AMA
1.Keçeci G. MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2017;28(1):187-202. https://izlik.org/JA47NS47FJ
Chicago
Keçeci, Gözde. 2017. “MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ”. Toplum Ve Sosyal Hizmet 28 (1): 187-202. https://izlik.org/JA47NS47FJ.
EndNote
Keçeci G (May 1, 2017) MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ. Toplum ve Sosyal Hizmet 28 1 187–202.
IEEE
[1]G. Keçeci, “MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ”, Toplum ve Sosyal Hizmet, vol. 28, no. 1, pp. 187–202, May 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47NS47FJ
ISNAD
Keçeci, Gözde. “MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ”. Toplum ve Sosyal Hizmet 28/1 (May 1, 2017): 187-202. https://izlik.org/JA47NS47FJ.
JAMA
1.Keçeci G. MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ. Toplum ve Sosyal Hizmet. 2017;28:187–202.
MLA
Keçeci, Gözde. “MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ”. Toplum Ve Sosyal Hizmet, vol. 28, no. 1, May 2017, pp. 187-02, https://izlik.org/JA47NS47FJ.
Vancouver
1.Gözde Keçeci. MAKRO SOSYAL HİZMET UYGULAMASINDA KULLANILAN MODELLER, TEKNİKLER VE SOSYAL HİZMET UZMANLARININ ROLLERİ. Toplum ve Sosyal Hizmet [Internet]. 2017 May 1;28(1):187-202. Available from: https://izlik.org/JA47NS47FJ