SANAT VE İNSANA YARDIM
Abstract
Bu çalışmada, sanatın insana yardım alanında kullanımı tartışılmıştır. Sanatın bir biliş formu, normal gelişimin bir parçası, yaşantıyı düzenlemenin bir aracı, grup bağlarım geliştirici ve yaratıcı problem çözme sürecini harekete geçirici, ciddi biçimde zarar görmüşler için başarıyı tatmayı sağlayıcı ve rehabilite edici ortanım "özel kılınmasını " sağlayıcı olduğu pek çok yazar tarafından vurgulanmakladır. Bütün bu özelliklerin sonucu olarak sanatın, gelişimsel engeli olan, beyin hasarı olan, konuşma bozukluğu olan ve diğer birçok zihinsel rahatsızlığı ya da yaşama ilişkin problemleri olan birçok birey için işlevselliği arlmna ya da sağlama potansiyeli vardır. Bu da sanatın rehabilite edici özelliği olarak bilinmektedir. Bu makalede sanatın insan yaşamındaki yeri onun "yardım edici ya da terapötik” özelliği dikkafe alınarak aktarılmaya çalışılacaktır.
Keywords
References
- Doherty-Seneddon&Kent, 1996.Akt. Matto, H.C. "Cögnitive-constructivist Art Therapy Model: A Pragmatic Approach for Socjal Work Practjce”. Famjlies in Society. Nov/Dec 1998; 79,6; Academic Research Library s. 631.
- Harnden, B., AB. Rosales ve B. Greenfield. "Outpatient Ark Therapy with a Suicidal Adolescent Female”. The Arts in Psychotherapy. 2003. 30,5 s.265-272.
- Heights, R. "Group Process Made Visible: Group Art Therapy.Adolescence. Summer 2003; 38,150 s. 402.
- Henderson, D. A. & Gladding, S.T. The creative arts in counseling: A multicultural perspective. The Arts in Psychotherapy. 1998. 25, 3 s. 183-187.
- Kaplan, F. Art Science&Art Therapy: Repainting the Picture. London, GBR: Jessica Kingsley Publishers, 2000.
- Liebmann, M. "Developing Games, Activities and Themes for Art Therapy Groups". Handbook of Art Therapy. Edt.C.A.MaEchiodi, 2003. Guilford Press.
- Malchiodi, C.A. The Art Therapy Sourcebook. 1998. Colombus, OH: McGraw-Hill.
- Matto, H., Cocoran J. ve Fassler, A. "Integrating Solution Focused and Art Therapies for Substance Abuse Treatment; Guidelines for Practice". Social Work. Available on line 20 October 2003. (http://www.google.com/u/murray?q=art+ and+social+work).
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Sociology (Other)
Journal Section
Review
Authors
Özge Özgür Sayar
*
This is me
Publication Date
October 15, 2005
Submission Date
August 15, 2005
Acceptance Date
October 1, 2005
Published in Issue
Year 2005 Volume: 16 Number: 2