BibTex RIS Cite

MOLDMADE BOWLS AND RELIEF WARES FINDINGS FROM SMYRNA / IZMIR EXCAVATIONS

Year 2013, Issue: 11, 31 - 50, 01.09.2013

Abstract

Moldmade bowls, mold and relief ware fragments found during Smyrna Excavations are dated to Late Hellenistic Period 2.-1. century B.C. . This period in Smyrna is also represented by other finds such as architectural fragments and coins dated to Late Hellenistic and Early Imperial Periods. While we do not yet have conclusive evidence for the place of production of these ceramics, presence of some strong evidences on their productions, enlighten our research on the subject. It is clear that Smyrna, an important trade city, must have produced ceramics for both local use and as an export product, just like her neighbour cities, taking into account the richness and productivity of her hinterland

SMYRNA / İZMİR KAZILARI KALIP YAPIMI KASELERİ VE KABARTMALI KAPLAR

Year 2013, Issue: 11, 31 - 50, 01.09.2013

Abstract

Çalışmanın konusunu oluşturan, Smyrna Antik Kenti Kazılarında ele geçen kalıp yapımı kaseler, kalıp parçaları ve kabartmalı kapalı kap parçaları Geç Hellenistik Döneme tarihlenmektedir İ.Ö. 2.-1. yüzyıl . Bu yüzyıllar Smyr­na'nın Geç Hellenistik ve Erken İmparatorluk dönemine ait mimari ve sikke gibi çeşitli arkeolojik buluntularıyla da desteklenmektedir. Söz konusu seramik buluntuların üretim yerleriyle ilgili henüz net bir sonuca ulaşılmamış olsa da, üretime dair bazı güçlü işaretlerin varlığı, konuyla ilgili araştırmalarımıza ışık tutmaktadır. Smyrna gibi önemli bir ticaret limanının art bölgesinin zenginliği ve üretim ilişkileri düşünüldüğünde gerek kendi ihtiyacını gerekse bir ihraç kalemi olarak seramik üretiminde komşu kentlerden eksik kalmayacağı da açıktır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Akın Ersoy This is me

Publication Date September 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Issue: 11

Cite

APA Ersoy, A. (2013). SMYRNA / İZMİR KAZILARI KALIP YAPIMI KASELERİ VE KABARTMALI KAPLAR. TÜBA-KED Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi(11), 31-50.

The contents of this system and all articles published in Journal of TÜBA-AR are licenced under the "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0".

by-nc-nd.png