Karaburun Yarımadası İzmir Kırsal Mimarlık Envanteri projesi 2002 ve 2003 yıllarında yanmada bütününde gerçekleştirilen alan araştırmalarının birikimine dayanmaktadır. 2004 yılından başlayarak TÛBA-TÜKSEK Türkiye Kültür Envanteri Projesi kapsamında yürütülen bu projenin amacı Karaburun Yarımadasının kırsal yaşantıya dayalı tarihsel ve kültürel mirasını saptamak ve belgelemektir. Envanter çalışmasının yapıldığı coğrafya yarımadanın Karaburun ilçe sınırları içinde kalan kısmıdır. Bu sınır içinde yer alan meskûn, yan-meskûn ve terkedilmiş kırsal yerleşmeler belirlenen alt-bölgeler kapsamında incelenmektedir. Yerleşmelerde bulunan dini yapılar, su yapıları, konutlar ve üretim yapıları ayrıntılı araştırmalarla belgelenmektedir.Çalışmada mekânsal ölçek, yerleşmelerin tarih boyunca yarımada bütünü ve Ege Adaları ite olan ilişkilerini kavrayacak şekilde geniş tutulmaktadır. Bu yaklaşım yerleşme ve yapıların kavranmasında önemli ipuçları sağlayacaktır.Ege Denizi ve İzmir Körfezi arasında bir duvar gibi uzanan Karaburun Yarımadasının tarihi Çeşme, Sakız, Foça ve İzmir arasında gelişen ilişkilerle biçimlenmiştir. Dağlık ve kıraç bir araziye sahip Karaburun Yarımadası, üretim sahasının darlığına rağmen konumu nedeniyle hem Anadolu'dan hem adalardan gelen toplumları bünyesinde barındırmıştır. Çeşitli türden göç ve İskân süreçlerinin yaşandığı bu coğrafyada ortaya çıkan kültürel miras dikkat çekici düzeydedir. Yapılacak çözümlemelerde Karaburun coğrafyasına ve tarihine ilişkin farklı disiplinlerde oluşturulan kaynakça, Osmanlı dönemine ilişkin resmi belgeler, yerli halkın bilgi birikimi, çalışılan coğrafyanın ve mimari mirasın içerdiği bilgi bir arada değerlendirilecektir.Envanter çalışmasının yürütüldüğü ilk alt-bölge, coğrafi merkezinde Karaburun ilçe merkezinin yer aldığı, yarımadanın kuzeydoğusunda, Foça'ya bakan bir yamaç üzerinde konumlanmış olan bölgedir. Bu alt-bölgede güneydoğudan kuzeybatıya uzanan bir hatta sırasıyla Ambarseki, Saip, Karaburun Ahurlu , Çullu ve Hisarcık köyleri bulunmaktadır, Çullu ve Hisarcık 1949'da yaşanan deprem sonrasında boşaltılmış ve bugün harap durumda olan köylerdir. 2004 yılı envanter çalışmalarında Çullu ve Hisarcık köy yerleşimlerinin ön-restitüsyonları oluşturulmuş, yapı rölöveleri ile geleneksel yapı malzemeleri ve yapım tekniklerine yönelik belgelemeler yapılmış ve ayrıca bu köylerin halen Karaburun'da yaşayan eski sakinleriyle görüşmeler yapılarak kaydedilmiştir. Bu rapor 2004 yılında belgeleme çalışmaları yapılan Çullu ve Hisarcık köylerinin envanter bilgisi ile hazırlanmıştır.
Karaburun Yarımadası kırsal mimarlık geleneksel mimarlık kırsal miras kırsa! yerleşmeler kültür envanteri
Karaburun Peninsula izmir Rural Architecture Inventory project has been developed as a result of the field studies carried out throughout the Peninsula m the years 2002 and 2003. The aim of this project, undertaken within the Cultural inventory Project of Turkish Academy of Sciences beginning from the year 2004, is to explore and document the architectural heritage of Karaburun Peninsula. The area of inventory is the part of the Peninsula remaining within the borders of Karaburun district. The rural settlements located in this geography, some of which are deserted and some of which are partially inhabited, will be studied within defined subregions. At the settlement scale, besides the settlement patterns, public buildings, waterways and water constructions, industrial buildings such as olive mills and traditional houses have been documented in detail. The geographical framework of the project has been enlarged to a broader scale in order
Karaburun Peninsula rural architecture vernacular architecture rural heritage rural settlements cultural inventory
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Sayı: 4 |
Bu sistemin içeriği ve TÜBA-KED'de yayınlanan tüm makaleler "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" altında lisanslanmıştır.