BibTex RIS Cite

Buldan Denizli Kentsel Kültür Varlıkları Envanteri 2003

Year 2004, Issue: 3, 7 - 29, 01.09.2004

Abstract

Türkiye Kültür Envanteri Projesi Buldan Denizli pilot bölgesi kentsel kültür varlıkları üçüncü ve son dönem alan çalışması, 31 Agustos-14 Eylül 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. 2001-2003 çalışma dönemleri birlikte düşünüldüğünde Bu/dan kentsel küftür varlıkları, yerleşim ve anıl olmak üzere toplam 1481 envanter formu ve 9000'm üzerinde fotoğrafla belgelenmiştir.2001 ve 2002 yıllarında envanter formlarının uygulanması sınanarak küçük değişiklikler ya­pılmış, zaman kullanımı ve verimlilik koşulları saptanmıştı 2003 yılı çalışması ise yüksek ve­rim yöntemlerinin denenmesi için kullanılmış­tır. Ekipman katkısı ve deneyimli elemanlar sayesinde 2003 yılında hedefe ulaşılmış ve alan çalışması tamamlanabilmiştir.2003 yılı envanter çalışmasında taranan alanların çoğu belediye sınırları içinde ve önemli bir bölümü çok dik bir yamacın üzerindedir. Bu sınır alanlarında mimarı niteliğin düştüğü gözlenmiştir. 2002 yılında envanter formlarına işlenmeye başlanan Cumhuriyetin ilk dönemine ait yapılar genellikle yeni yerleşmenin bulunduğu düzlük kesimdedir. Bu yapıların çoğunun Cumhuriyet öncesi geleneksel yapım tekniklerinden kopmadıkları görülmüştür. 2003 yılında Buldan mezarlık alanları da çalışmaya konu edilmiştir. Özellikle kentin kuzeyinde, yüksek rakımda "Anlar Mezarlığı" olarak adlandırılan, çoğu Osmanlı Devri mezar taşlarının yer aldığı tarihi mezarlık, Osmanlı'dan Cumhuriyet Devrine geçişi, nadir bir uygulama olarak en açık şekilde yansıtmaktadır. Bazı mezar taşlarında iki farklı karakterde Arap ve Latin harfleri yazının birlikte yer alışı, geçiş dönemini yansıtan somut bir gösterge olarak kabul edilebilir.TÜBA- TÜKSEK Türkiye Kültür Envanteri Proje­si çerçevesinde hazırlanan Buldan kentsel kül­tür varlıkları envanteri çalışmasının bir amacı da. kentsel kültür varlıklarının belgelenmesinde İstanbul çalışma gruplarının hazırladığı envanter formlarının uygulanabilirliğim sınamak olmuştur. Kentsel küftür varlıkları envanteri bir ilk olmanın getirdiği sorunları yaşamıştır; son güncellemelerin ardından Türkiye'deki tüm yerleşimlere büyük ölçüde uyarlanabilecek bir sisteme ulaşıldığı söylenebilir.

Buldan Denizli Kentsel Kültür Varlıkları Envanteri 2003

Year 2004, Issue: 3, 7 - 29, 01.09.2004

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Afife Batur This is me

Aygül Ağır This is me

Publication Date September 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Issue: 3

Cite

APA Batur, A., & Ağır, A. (2004). Buldan Denizli Kentsel Kültür Varlıkları Envanteri 2003. TÜBA-KED Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi(3), 7-29.

The contents of this system and all articles published in Journal of TÜBA-AR are licenced under the "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0".

by-nc-nd.png