BibTex RIS Cite

Orhangazi Bursa Karsak Köyü Kırsal Mimarlık Envanteri

Year 2004, Issue: 3, 229 - 257, 01.09.2004

Abstract

Karsak köyü, Bursa'nın Orhangazi ilçesine 12 km uzaklıkta, İznik Gölünün güneybatısında yer almaktadır. Köy, kuzey-güney doğrultu­sunda akan Karsak Deresinin doğu kenarın­da, dereye paralel olarak doğrusal bir biçim­de gelişmiştir.Karsak, geleneksel konut mimarlığının zengin örnekleriyle olduğu kadar, bu mimarlığın bi­çimlenmesine katkıda bulunmuş çok kültürlü nüfusu nedeniyle de incelenmeye ve belge­lenmeye değer bir yerleşme olarak değerlen­dirilmiş ve bu çalışma kapsamında 720 adet kültür varlığının envanteri çıkarılmıştır. Bunun yanı sıra Karsak'ın, doğal çerçevesi, kısmen korunmuş sokak dokusu, avluları ve bahçele­riyle sergilediği pitoresk özellikler de yansıtıl­maya çalışılmış ve hazırlanan dijital harita üze­rinde, köy yaşantısının gerekleri olarak av bah­çelerinde yer alan fırınlar, ahır ve samanlıklar da dahil olmak üzere her ölçekteki kültür var­lığı işlenmiştir. Çeşitli açılardan yapılan tespit­lerin bu haritaya işlenmesiyle elde edilen ana­liz paftaları ve bu paftalarla ilgili değerlendir­meler. Karsak'ı daha yakından ve geniş ölçek­te tanımaya olanak vermiştir.Karsak 'm. civar köy/erdeki gibi ipek böcekçiliği ne dayalı olan ekonomisi, 1970'li yıllardan iti­baren zeytinciliğe yönelmiş, zamanla zeytinci­lik en başta gelen geçim kaynağı olmuştur. İpekböceği yetiştirilen yıllarda yaratılmış olan, ahşap karkastı kerpiç dolgulu konut mimarlığı, mekânsal özellikleri ve boyutlarıyla, bu etkinli­ğe uygun özellikler sergilemektedir; En üst katta, tüm kat boyunca uzanan, ara duvarlarla bölünmemiş aydınlık ve ferah "çardak"lar, ipekböceklerinin tohumdan çıktıkları, geliştik­leri ve kozalarım ördükleri alanlardır.Zeytincilik de konut mimarlığını etkilemiş, an­cak bu kez zemin katta belli düzenlemeler ya­pılmıştır. Zeytincilik için ev içinde, içine sala­mura zeytin basılan ve "mağaza" olarak adlan­dırılan havuz/ar inşa edilmiştir.Karsak konut mimarlığının en eski ve değerli örnekleri, ahşap çatkılar arasına kerpiç dolgu olarak, 19. yüzyıl sonu - 20. yüzyıl başında, 3-4 katlı o/arak inşa edilmiş yapılardır. Zamanla terk edilen ve haraplaşmaya başlayan bu yapı­ların çoğunda bir ya da iki kat indirilmiş, özgün gabari ve cephe özellikleri ortadan kalkmıştır Bu kayba rağmen, yörenin kerpiç dolgulu ah­şap karkas mimarlığına ait pek çok değerli ay­rıntıyı barındıran, yapım tekniklerine ilişkin önemli veriler sağlayan bu yapıları ve genel olarak Karsak köyünü inceleyen ve belgeleyen bu çalışmanın, Türkiye kırsal mimarlık envanterine bir katkı getirmesi umulmaktadır.

Orhangazi Bursa Karsak Köyü Kırsal Mimarlık Envanteri

Year 2004, Issue: 3, 229 - 257, 01.09.2004

Abstract

The oldest and richest examples of Karsak residential architecture are the 3-4 storey houses built at the turn of the 20th century. These timber framed and mud-brick in-filled houses were abandoned in time, moreover the rapid process of deterioration resulted in the destruction of one storey or two, thus destroying the original façades. In spite of this fact, we believe that this study aiming at the documentation of these buildings, which still preserve many valuable details and important data about construction techniques, can contribute to the rural inventory of Turkey

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Deniz Mazlum This is me

Zeynep Eres This is me

Tuğba Barlık This is me

Şerife Türk This is me

Publication Date September 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Issue: 3

Cite

APA Mazlum, D., Eres, Z., Barlık, T., Türk, Ş. (2004). Orhangazi Bursa Karsak Köyü Kırsal Mimarlık Envanteri. TÜBA-KED Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi(3), 229-257.

The contents of this system and all articles published in Journal of TÜBA-AR are licenced under the "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0".

by-nc-nd.png