Other
BibTex RIS Cite

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE DEVAM EDEN GÖÇMENLERİN MESLEK KURSLARINA YÖNELİK SORUNLARI

Year 2017, Volume: 10 Issue: 2, 93 - 101, 01.06.2017

Abstract



 2011’de başlayan Suriye’de iç savaş nedeniyle pek çok Suriyeli ülkesinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Savaş nedeniyle yaklaşık 14 milyon Suriyeli, komşu ülkelere sığınmıştır. Ülkedeki farklı faktörlerin etkin rol oynaması bu savaşın sürmesine neden olmuş ve henüz Suriye’deki bu savaşın sona ereceğini söylemek olası görünmemektedir. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye de her ne kadar geçmişte göç almış bir ülke olmasına rağmen, Suriye göçünden etkilenmiştir. Türkiye, uyguladığı Açık Kapı Politikasıyla her bir Suriyeliye “Geçici Koruma Statüsü” vermiştir. Günümüzde kesin olmamakla birlikte Türkiye’deki yaklaşık 3 milyon Suriyeli yaşamaktadır. Bu çalışmanın amacı, mesleki eğitim merkezlerine devam eden göçmenlerin aldıkları mesleki eğitim ile ilgili sorunlarını belirlemektir. Nitel araştırma yöntemi kullanılan çalışmaya, Ankara ilinde mesleki eğitim merkezlerine devam eden yirmi beş göçmen katılmıştır. Araştırmada alan yazın çalışmasından sonra hazırlanan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmış ve elde edilen veriler içerik analiziyle çözümlenmiştir. Mesleki eğitim merkezine devam eden göçmenlerin sorunları, eğitimin girdileri ile ilgili sorunlar; eğitim süreci ile ilgili sorunlar ve eğitimin çıktıları ile ilgili sorunlar olmak üzere üç temada incelenmiştir. Katılımcıların en çok ifade ettiği sorunlar, eğitim süreci ile ilgili sorunlardır. Katılımcılar kurs içeriğinin bir meslek öğrenme için yeterli olmadığını ve kurs süresinin az olduğunu düşünmektedirler. Çalışmanın bulgularına göre, göçmen eğitimi planlaması ve uygulamaya yönelik öneriler sunulmuştur. 


References

  • Ahlstrand, A. L., Bassi, L. J., & McMurrer, D. P. (2001). Workplace education for low-wage workers. Alexandria, VA: American Society for Training and Development.
Year 2017, Volume: 10 Issue: 2, 93 - 101, 01.06.2017

Abstract

References

  • Ahlstrand, A. L., Bassi, L. J., & McMurrer, D. P. (2001). Workplace education for low-wage workers. Alexandria, VA: American Society for Training and Development.
There are 1 citations in total.

Details

Journal Section Social Sciences
Authors

Figen Ereş

Publication Date June 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 10 Issue: 2

Cite

APA Ereş, F. (2017). MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE DEVAM EDEN GÖÇMENLERİN MESLEK KURSLARINA YÖNELİK SORUNLARI. TÜBAV Bilim Dergisi, 10(2), 93-101.
ISSN: 1308 - 4941