Review

Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi

Volume: 2 Number: 2 December 31, 2020

Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi

Abstract

Dünyada birçok alanda ilerleme sağlanması ve teknolojinin hızla gelişmesi gastronomi alanında da farklı ekipman ve tekniklerin kullanılmasına imkan sağlamıştır. Bu çalışmada gastronomi dünyasında son yıllarda adından sıkça bahsedilen moleküler gastronomi kavramının detaylı olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında moleküler gastronomi uygulamalarından sadece şeflerin yararlanmadığı bu tekniklerden gıda sektörü, bilim adamları ve öğrenciler gibi birçok kitlenin de faydalandığı ifade edilmektedir. Moleküler gastronomi uygulamalarının halen dünyanın ünlü şefleri tarafından sürekli geliştirilerek kullanıldığı da anlaşılmaktadır. Moleküler gastronomi anlayışı bir ürünü sanat aracı olarak görüp tabağa farklı formlar ve özellikler kazandırarak adeta sanatsal tablolar ortaya koymaktadır. Farklı teknikler uygulanarak moleküler tabaklar hazırlanmakla birlikte, yiyecekler genellikle önce parçalanmakta, daha sonra fiziksel yapıları, dokuları ve pişme dereceleri değiştirilerek yeni lezzetler farklı oluşumlar meydana getirilmektedir. Müşterilerinin ihtiyaç ve isteklerini en iyi şekilde karşılayarak rekabette ön plana çıkabilmeleri için ürünlerini sürekli olarak değerlendirmeleri, yenilik yapmaları ve müşterilerine farklı olanı sunmaları gerekmektedir.

Keywords

References

  1. • Cömert, M., Çavuş, O., (2016). Moleküler Gastronomi kavramı (The concept of Molecular Gastronomy). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 4/4 118-131
  2. • Kemer, A. K., (2011). Otellerde çalışan mutfak personelinin ve aşçılık alanında yükseköğrenim gören öğrencilerin moleküler gastronomi konusundaki bilgi ve görüşleri, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  3. • Kırım, A. (2009). Hayatın tarifi kitabı, hürriyet’teki yemek yazılarım 1.Kitap: teknikler, tarifler, malzemeler, Sistem Yayıncılık: İstanbul.
  4. • Kızılırmak, İ., Albayrak, A., (2013). İnovasyon örneği olarak moleküler mutfağın İstanbul’daki restoran işletmelerinde uygulanmasına yönelik bir araştırma, 14. Ulusal Turizm Kongresi bildiriler kitabı içinde (s. 86-103). Kayseri: Erciyes Üniversitesi.
  5. • Kivela, J. And Crotts C.J. (2006). Tourısm and gastronomy: gastronomy’s ınfluence on how tourısts experıence a destınatıon. Journal of Hospitality & Tourism Research, Vol. 30, No. 3, 354-377.
  6. • Öney, H., (2016). Gastronomi eğitimi üzerine bir değerlendirme. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35, 193-2013.
  7. • Özel, K. ve Durlu Özkaya F., (2016). Moleküler gastronomide zeytinyağı, Zeytin Bilimi Dergisi 6/2, 49-59.
  8. • Sarıoğlan, M. (2014). ‘New Orientations in Gastronomy Education: Molecular Gastronomy’. Procedia - Social and Behavioral Sciences , 143, 320-324.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Review

Publication Date

December 31, 2020

Submission Date

November 13, 2020

Acceptance Date

December 13, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 2 Number: 2

APA
Uygun, A. İ. (2020). Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi. Turizm Çalışmaları Dergisi, 2(2), 15-20. https://izlik.org/JA84YY72TG
AMA
1.Uygun Aİ. Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi. Turizm Çalışmaları Dergisi. 2020;2(2):15-20. https://izlik.org/JA84YY72TG
Chicago
Uygun, Ali İhsan. 2020. “Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi”. Turizm Çalışmaları Dergisi 2 (2): 15-20. https://izlik.org/JA84YY72TG.
EndNote
Uygun Aİ (December 1, 2020) Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi. Turizm Çalışmaları Dergisi 2 2 15–20.
IEEE
[1]A. İ. Uygun, “Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi”, Turizm Çalışmaları Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 15–20, Dec. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA84YY72TG
ISNAD
Uygun, Ali İhsan. “Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi”. Turizm Çalışmaları Dergisi 2/2 (December 1, 2020): 15-20. https://izlik.org/JA84YY72TG.
JAMA
1.Uygun Aİ. Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi. Turizm Çalışmaları Dergisi. 2020;2:15–20.
MLA
Uygun, Ali İhsan. “Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi”. Turizm Çalışmaları Dergisi, vol. 2, no. 2, Dec. 2020, pp. 15-20, https://izlik.org/JA84YY72TG.
Vancouver
1.Ali İhsan Uygun. Mutfakta Yeni Trend: Moleküler Gastronomi. Turizm Çalışmaları Dergisi [Internet]. 2020 Dec. 1;2(2):15-20. Available from: https://izlik.org/JA84YY72TG