Research Article

Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi

Volume: 5 Number: 2 August 29, 2021
TR EN

Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi

Abstract

Amaç: Bu çalışmayla diyabet hastalarının Covid-19 salgını ile ilgili endişelerini ve bakım ihtiyaçlarını belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türdeki çalışmanın evrenini Türkiye’de yaşayan diyabet hastaları oluşturmaktadır. Veriler araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda oluşturulan çevrimiçi soru formu ile sosyal medya platformu facebook aracılığı ile toplanmıştır. Çalışmaya katılmaya istekli 213 diyabet hastası örneklemi oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik testleri kullanılmıştır. Çalışmaya başlamadan önce Sağlık Bakanlığı’ndan çalışma izni alındıktan sonra etik kurul onayı alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların %61,5 kadın, %43,7’si “5-10 yıl arasında” diyabet hastası ve yaş ortalaması 55,12±12,79 olarak belirlenmiştir. Covid-19 salgını sürecinde katılımcıların; %69,0’ı hastaneye doktor kontrolüne gidemediğini ve virüsten korunmak için %85 maske taktığını belirtmiştir. Katılımcıların %82,6’sı Covid-19’la ilgili haberleri televizyondan takip ettiklerini bildirmiştir. Covid-19 salgını sürecinde diyabet hastalarının en fazla gereksinim duydukları bakım ihtiyaçları; kan şekeri kontrolü, diyete uyum, fazla dışarı çıkamadıkları için evde düzenli egzersiz yapamama (%46,5), salgından diyabet hastalarının nasıl etkileneceği hakkında bilgi sahibi olma (%61,5), diğer diyabet hastalarının bu süreçte neler yaptığını bilmek isteme (%53,1), bu süreçte sağlık personelinden tavsiyeler almak isteme (%77,9) olarak belirlenmiştir. Salgın sürecindeki en fazla endişeleri; virüsün kendilerine bulaşma ihtimali (%68,1), virüsün kendilerini hasta etme ihtimali (%68,1) ve virüs nedeniyle ölmektir ((%69). Sonuç: Sonuç olarak Covid-19 pandemi sürecinde yüksek riskli grup olarak değerlendirilen diyabet hastalarının endişe ve bakım ihtiyaçlarının giderilmesi için için sağlık kurumlarında diyabet destek masaları, telefon danışma hatları gibi birimler oluşturulması önerilebilir.

Keywords

References

  1. Referans1: Chen G, Li L, Chen G, Li L. Blood glucose levels in elderly subjects with type 2 diabetes during COVID-19 outbreak: a retrospective study in a single center. BMJ Yale. 2020;April.
  2. Referans2: Banerjee M, Chakraborty S, Pal R. Diabetes self-management amid COVID-19 pandemic. Diabetes Metab Syndr Clin Res Rev. 2020;14(4):351–4.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 29, 2021

Submission Date

March 22, 2021

Acceptance Date

May 8, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 5 Number: 2

APA
Saraçoğlu, E., & Aydın Avcı, İ. (2021). Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi. Turkish Journal of Diabetes and Obesity, 5(2), 202-209. https://doi.org/10.25048/tudod.901442
AMA
1.Saraçoğlu E, Aydın Avcı İ. Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi. Turk J Diab Obes. 2021;5(2):202-209. doi:10.25048/tudod.901442
Chicago
Saraçoğlu, Esra, and İlknur Aydın Avcı. 2021. “Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 5 (2): 202-9. https://doi.org/10.25048/tudod.901442.
EndNote
Saraçoğlu E, Aydın Avcı İ (August 1, 2021) Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 5 2 202–209.
IEEE
[1]E. Saraçoğlu and İ. Aydın Avcı, “Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi”, Turk J Diab Obes, vol. 5, no. 2, pp. 202–209, Aug. 2021, doi: 10.25048/tudod.901442.
ISNAD
Saraçoğlu, Esra - Aydın Avcı, İlknur. “Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 5/2 (August 1, 2021): 202-209. https://doi.org/10.25048/tudod.901442.
JAMA
1.Saraçoğlu E, Aydın Avcı İ. Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi. Turk J Diab Obes. 2021;5:202–209.
MLA
Saraçoğlu, Esra, and İlknur Aydın Avcı. “Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity, vol. 5, no. 2, Aug. 2021, pp. 202-9, doi:10.25048/tudod.901442.
Vancouver
1.Esra Saraçoğlu, İlknur Aydın Avcı. Diyabet Hastalarının Covid-19 Salgınıyla İlgili Endişelerinin Ve Bakım İhtiyaçlarının Belirlenmesi. Turk J Diab Obes. 2021 Aug. 1;5(2):202-9. doi:10.25048/tudod.901442

Cited By

Turkish Journal of Diabetes and Obesity (Turk J Diab Obes) is a scientific publication of Zonguldak Bulent Ecevit University Obesity and Diabetes Research and Application Center.

A Collaboration Protocol was signed between the Turkish Obesity Research Association and Zonguldak Bülent Ecevit University by taking an important step from the Turkish Journal of Diabetes and Obesity. As the Turkish Journal of Diabetes and Obesity, we are proud to open the doors of a new era in scientific publishing. With the collaboration of the Turkish Obesity Research Association and Zonguldak Bülent Ecevit University, our journal will now serve as a joint publication platform.

This is a refereed journal, which is published in printed and electronic forms. It aims at achieving free knowledge to the related national and international organizations and individuals.

This journal is published annually three times (in April, August and December).

The publication language of the journal is Turkish and English.