Research Article
BibTex RIS Cite

Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği

Year 2021, Volume: 5 Issue: 2, 193 - 201, 29.08.2021
https://doi.org/10.25048/tudod.928003

Abstract

Amaç: Bu araştırmada; covid-19 pandemisinde toplumun beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç Yöntemler: Araştırmaya, İstanbul’da yaşayan, araştırmaya katılmayı kabul eden, okuma-yazma bilen, soruları eksiksiz yanıtlayan ve 18-65 yaş arası 384 yetişkin birey dahil edilmiştir. Veriler; Covid-19 pandemi öncesi ve sonrası ana ve ara öğün sayısı, vücut ağırlığındaki değişim, paketli gıda tüketimi, uyku, egzersiz ve stres durumuna ilişkin bilgileri sorgulayan anket formu ile elde edilmiştir. Verilerinin değerlendirilmesinde ki-kare ve Wilcoxon Testleri kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 28.18 ± 7.13, vücut ağırlığı ortalaması 63.66 ± 13.49 ve boy uzunluğu ortalaması 165.58 ± 7.60 olarak hesaplanmıştır. Pandemi döneminde bireylerin % 46.9’u vücut ağırlığının arttığını, % 51’i beslenme alışkanlığının olumsuz etkilendiğini ifade etmiştir. Covid-19 salgını döneminde 8 saatten fazla uyuyan bireylerin oranının % 16.2’den % 35.4’e yükseldiği, % 46.1’inin fiziksel aktivite düzeyinin azaldığı, % 80.2’si stres ve kaygı yaşadığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak stres ve kaygı yaşayanlarında % 74.2’sinin beslenme alışkanlıklarının etkilendiği saptanmıştır. Beslenme alışkanlığındaki değişim ile vücut ağırlığındaki değişim, paketli gıda tüketimi, eve sipariş, çay, kahve tüketimi, fiziksel aktivite düzeyi ve stres ve kaygının beslenme alışkanlığını etkileme durumu arasında istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı ilişki belirlenmiştir (p < 0.01).
Sonuç: Çalışmanın sonucunda katılımcıların yarısının pandemi döneminde beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkilendiği, uyku sürelerinin arttığı, fiziksel aktivite düzeyinin azaldığı ve büyük kısmının stres ve kaygı yaşadığı belirlenmiştir.

Supporting Institution

Destekleyen kurum bulunmamaktadır.

Project Number

Yoktur.

Thanks

Yoktur.

References

  • Referans1 Malani PN. COVID-19-new insights on a rapidly changing epidemic JAMA. 2020; 323:14. doi:10.1001/jama.2020.3072
  • Referans2 World Health Organization Coronavirus disease (COVID-19) pandemic, (Erişim: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public)
  • Referans3 Barazzoni R, Bischoff SC, Krznaric Z, Pirlich M, Singer P. Espen expert statements and practical guidance for nutritional management of ındividuals with Sars-Cov-2 Infection. Clinical Nutrition, (Erişim: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.03.022.)
  • Referans4Türkiye Sağlık Bakanlığı 2020, (Erişim: https://covid19.saglik.gov.tr/.)
  • Referans5 The food and agriculture organization food and maintaining a healthy diet during the Covid-19 pandemic, (Erişim: http://www.fao.org/3/ca8380en/ca8380en.pdf)
  • Referans6 Türkiye Diyetisyenler Derneği Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin Koronavirüs (Covid-19) Hakkında Beslenme Önerileri (Erişim: http://www.tdd.org.tr/index.php/duyurular/69-covid-19-beslenme-onerileri.)
  • Referans7 Naja F, Hamadeh R. Nutrition amid the COVID-19 pandemic: a multi-level framework for action. European Journal of Clinical Nutrition. 2020; 74: 1117-1121. https://doi.org/10.1038/s41430-020-0634-3
  • Referans8 Sağdıç O, Kayacan S, Dertli E, Arıcı M. Gıda güvenliği açısından COVID-19 etmeni SARS-CoV-2’nin değerlendirilmesi ve korunma yöntemleri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2020; (18): 927-933. https://doi.org/10.31590/ejosat.715223
  • Referans9 Carr AC. A new clinical trial to test high-dose vitamin C in patients with COVID-19. Critical Care. 2020; 24:133. https://doi.org/10.1186/s13054-020- 02851-4 21.
  • Referans10 Wang L, Wang Y, Ye D, Liu Q. Review of the 2019 novel coronavirus (SARS-CoV-2) based on current evidence. International journal of antimicrobial agents, 2020; 55(6), 105948. https://doi.org/10.1016/j.ijantimicag.202 0.105948.
  • Referans11. Mohr AE, Basile AJ, Crawford MS, Sweazea KL, Carpenter KC. Probiotic supplementation has a limited effect on circulating ımmune and ınflammatory markers in healthy adults: a systematic review of randomized controlled trials. J Acad Nutr. 2019; 120(4). https://doi.org/10.1016/j.jand.2019.08.018
  • Referans12. Macit MS. Covid-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2020; 13(3), 277-288. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.769698
  • Referans13. Dilber A, Dilber F. Koronavirüs (Covid-19) salgınının bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerindeki. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2020; 8: 2144-2162. doi: 10.21325/jotags.2020.653
  • Referans14. Konttinen H. Emotional eating and obesity in adults: The role of depression, sleep and genes. Proc Nutr Soc, 2020;1-7. doi:10.1017/S0029665120000166
  • Referans15. Cheng SH, Kamil MKM. Stress and food ıntake among university students - is there a relationship? Sains Malaysiana, 2020; 49(1): 121-128. http://dx.doi.org/10.17576/jsm-2020-4901-14
  • Referans16. Jayne JM, Ayala R, Karş JP, DeschampsBA, McGraw S, O'Connor K et al. Body weight status, perceived stress, and emotional eating among US Army Soldiers: A mediator model Author links openoverlay panel. Eating Behaviors, 2020; 36: 101367. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2020.101367
  • Referans17. Rome O, Sinai L, Sevitt R, Meroody A, Nadolne M, Shilco P, Buchris N. Owls and larks do not exist: Covid-19 quarantine sleep habits. Sleep medicine, 2021; 77: 177-183. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2020.09.003
  • Referans18. Tural E. Covid-19 pandemi dönemi ev karantinasında fiziksel aktivite düzeyinin yaşam kalitesine etkisi. Van Sağlık Bilimleri Dergisi, 2020; 13: 18-26.
  • Referans19. WHO. Considerations for quarantine of individuals in the context of containment for coronavirus disease (COVID-19), (Erişim: https://apps.who.int/iris/handle/10665/331497)
  • Referans20. Jayne JM, Ayala R, Karş JP, Deschamps BA, McGraw S, O'Connor K. Body weight status, perceived stress, and emotional eating among US Army Soldiers: A mediator model Author links open overlay panel. Eating Behaviors, 2020; 36: 101367. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2020.101367

Investigation of the Nutrition Habits of the Society in the Covid-19 Pandemic: The Case of Istanbul

Year 2021, Volume: 5 Issue: 2, 193 - 201, 29.08.2021
https://doi.org/10.25048/tudod.928003

Abstract

Aim: In this study; it was aimed to evaluate the nutritional habits of the society in the Covid-19 pandemic.
Material and Methods: The study included 384 adults living in Istanbul, accepting to participate in the research, literate, answering the questions completely, and between the ages of 18-65. Datas; Before and after the Covid-19 pandemic, the number of main and snacks, change in body weight, packaged food consumption, sleep, exercise and stress status were obtained with a questionnaire questioning information. Chi-square, Wilcoxon Test and multiple logistic regression analysis were used to evaluate the data.
Results: The average age of the individuals participating in the study was 28.18 ± 7.13, their average body weight was 63.66 ± 13.49, and their average height was calculated as 165.58 ± 7.60. During the pandemic period, 46.9% of the individuals stated that their body weight increased, 51% of them had a negative impact on their eating habits. During the Covid-19 epidemic period, it was determined olathat the rate of individuals who slept more than 8 hours increased from 16.2% to 35.4%, 46.1% decreased their physical activity level, and 80.2% experienced stress and anxiety. In addition, it has been determined that 74.2% of those who experience stress and anxiety affect their eating habits. A statistically significant relationship was found between the change in eating habits and the change in body weight, packaged food consumption, home order, tea and coffee consumption, physical activity level and the effect of stress and anxiety on eating habits. It was determined that the change in body weight in the Covid 19 pandemic was affected by the consumption of packaged food and the level of physical activity in the pandemic (p<0.001).
Conclusion: As a result of the study, it was determined that the eating habits of half of the participants during the pandemic period were negatively affected, their sleep duration increased, their physical activity level decreased, and most of them experienced stress and anxiety.

Project Number

Yoktur.

References

  • Referans1 Malani PN. COVID-19-new insights on a rapidly changing epidemic JAMA. 2020; 323:14. doi:10.1001/jama.2020.3072
  • Referans2 World Health Organization Coronavirus disease (COVID-19) pandemic, (Erişim: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public)
  • Referans3 Barazzoni R, Bischoff SC, Krznaric Z, Pirlich M, Singer P. Espen expert statements and practical guidance for nutritional management of ındividuals with Sars-Cov-2 Infection. Clinical Nutrition, (Erişim: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.03.022.)
  • Referans4Türkiye Sağlık Bakanlığı 2020, (Erişim: https://covid19.saglik.gov.tr/.)
  • Referans5 The food and agriculture organization food and maintaining a healthy diet during the Covid-19 pandemic, (Erişim: http://www.fao.org/3/ca8380en/ca8380en.pdf)
  • Referans6 Türkiye Diyetisyenler Derneği Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin Koronavirüs (Covid-19) Hakkında Beslenme Önerileri (Erişim: http://www.tdd.org.tr/index.php/duyurular/69-covid-19-beslenme-onerileri.)
  • Referans7 Naja F, Hamadeh R. Nutrition amid the COVID-19 pandemic: a multi-level framework for action. European Journal of Clinical Nutrition. 2020; 74: 1117-1121. https://doi.org/10.1038/s41430-020-0634-3
  • Referans8 Sağdıç O, Kayacan S, Dertli E, Arıcı M. Gıda güvenliği açısından COVID-19 etmeni SARS-CoV-2’nin değerlendirilmesi ve korunma yöntemleri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2020; (18): 927-933. https://doi.org/10.31590/ejosat.715223
  • Referans9 Carr AC. A new clinical trial to test high-dose vitamin C in patients with COVID-19. Critical Care. 2020; 24:133. https://doi.org/10.1186/s13054-020- 02851-4 21.
  • Referans10 Wang L, Wang Y, Ye D, Liu Q. Review of the 2019 novel coronavirus (SARS-CoV-2) based on current evidence. International journal of antimicrobial agents, 2020; 55(6), 105948. https://doi.org/10.1016/j.ijantimicag.202 0.105948.
  • Referans11. Mohr AE, Basile AJ, Crawford MS, Sweazea KL, Carpenter KC. Probiotic supplementation has a limited effect on circulating ımmune and ınflammatory markers in healthy adults: a systematic review of randomized controlled trials. J Acad Nutr. 2019; 120(4). https://doi.org/10.1016/j.jand.2019.08.018
  • Referans12. Macit MS. Covid-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2020; 13(3), 277-288. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.769698
  • Referans13. Dilber A, Dilber F. Koronavirüs (Covid-19) salgınının bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerindeki. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2020; 8: 2144-2162. doi: 10.21325/jotags.2020.653
  • Referans14. Konttinen H. Emotional eating and obesity in adults: The role of depression, sleep and genes. Proc Nutr Soc, 2020;1-7. doi:10.1017/S0029665120000166
  • Referans15. Cheng SH, Kamil MKM. Stress and food ıntake among university students - is there a relationship? Sains Malaysiana, 2020; 49(1): 121-128. http://dx.doi.org/10.17576/jsm-2020-4901-14
  • Referans16. Jayne JM, Ayala R, Karş JP, DeschampsBA, McGraw S, O'Connor K et al. Body weight status, perceived stress, and emotional eating among US Army Soldiers: A mediator model Author links openoverlay panel. Eating Behaviors, 2020; 36: 101367. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2020.101367
  • Referans17. Rome O, Sinai L, Sevitt R, Meroody A, Nadolne M, Shilco P, Buchris N. Owls and larks do not exist: Covid-19 quarantine sleep habits. Sleep medicine, 2021; 77: 177-183. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2020.09.003
  • Referans18. Tural E. Covid-19 pandemi dönemi ev karantinasında fiziksel aktivite düzeyinin yaşam kalitesine etkisi. Van Sağlık Bilimleri Dergisi, 2020; 13: 18-26.
  • Referans19. WHO. Considerations for quarantine of individuals in the context of containment for coronavirus disease (COVID-19), (Erişim: https://apps.who.int/iris/handle/10665/331497)
  • Referans20. Jayne JM, Ayala R, Karş JP, Deschamps BA, McGraw S, O'Connor K. Body weight status, perceived stress, and emotional eating among US Army Soldiers: A mediator model Author links open overlay panel. Eating Behaviors, 2020; 36: 101367. https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2020.101367
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research Article
Authors

Selin Dinçer This is me 0000-0002-2773-5758

Merve Kolcu 0000-0002-8187-4767

Project Number Yoktur.
Publication Date August 29, 2021
Acceptance Date July 9, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Dinçer, S., & Kolcu, M. (2021). Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi, 5(2), 193-201. https://doi.org/10.25048/tudod.928003
AMA Dinçer S, Kolcu M. Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği. Turk J Diab Obes. August 2021;5(2):193-201. doi:10.25048/tudod.928003
Chicago Dinçer, Selin, and Merve Kolcu. “Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği”. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi 5, no. 2 (August 2021): 193-201. https://doi.org/10.25048/tudod.928003.
EndNote Dinçer S, Kolcu M (August 1, 2021) Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi 5 2 193–201.
IEEE S. Dinçer and M. Kolcu, “Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği”, Turk J Diab Obes, vol. 5, no. 2, pp. 193–201, 2021, doi: 10.25048/tudod.928003.
ISNAD Dinçer, Selin - Kolcu, Merve. “Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği”. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi 5/2 (August 2021), 193-201. https://doi.org/10.25048/tudod.928003.
JAMA Dinçer S, Kolcu M. Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği. Turk J Diab Obes. 2021;5:193–201.
MLA Dinçer, Selin and Merve Kolcu. “Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği”. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi, vol. 5, no. 2, 2021, pp. 193-01, doi:10.25048/tudod.928003.
Vancouver Dinçer S, Kolcu M. Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği. Turk J Diab Obes. 2021;5(2):193-201.

Cited By








Turkish Journal of Diabetes and Obesity (Turk J Diab Obes) is a scientific publication of Zonguldak Bulent Ecevit University Obesity and Diabetes Research and Application Center.

This is a refereed journal, which is published in printed and electronic forms. It aims at achieving free knowledge to the related national and international organizations and individuals.

This journal is published annually three times (in April, August and December).

The publication language of the journal is Turkish and English.