Amaç: Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin popüler diyet uygulama durumu ile beslenme okuryazarlığının incelenmesi ve
bunların beden kütle indeksi (BKİ) ile ilişkisinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntemler: İstanbul Aydın Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümünde okuyan toplam 204 öğrenciye, sosyodemografik
özellikleri, beslenme durumları, popüler diyet uygulama durumları ve yetişkinlerde beslenme okuryazarlığı değerlendirme aracı
ölçeğinden oluşan anket uygulanmıştır. Veriler IBM SPSS Versiyon 22 ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Bu çalışma, %10,8’i erkek ve %89,2’si kadın ve yaş ortalaması 21,73±3,47 yıl olan 204 öğrenciden oluşmaktadır. Erkek
öğrencilerin hafif kilolu (hafif şişman) olma oranı, kadınlardan yüksek bulunmuştur (p<0,05). Öğrencilerin %62,7’si hiç popüler diyet
uygulamamışlardır ve %20,6 ile en fazla bir kez popüler diyet uygulamışlardır (p<0,05). Kadınların popüler diyet uygulama durumu,
erkeklerden daha fazladır (p>0,05). Öğrenciler en fazla %50 ile popüler diyete sosyal medyadan ulaşmaktadırlar (p>0,05). Kadın
öğrencilerin %69,8’i, erkek öğrencilerin %54,5’i yeterli düzeyde beslenme okuryazarlığına sahiptir (p>0,05). Birinci sınıf öğrencileri, en
düşük beslenme okuryazarlığı düzeyine sahiptir (p<0,05). BKİ sınıflamasına göre beslenme okuryazarlık düzeyi en yüksek olan grup
zayıflardır (p>0,05). Hafif kilolu (hafif şişman) öğrencilerin %80’i popüler diyet uygulamaktadır (p<0,05) ve bu öğrencilerin en fazla
%25,0 ile popüler diyete ulaşma kaynakları sosyal medya (p<0,05) ve spor eğitmenleridir (p<0,05). Beslenme okuryazarlığı düzeyine
göre popüler diyet uygulama sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). En yüksek popüler diyete
ulaşım kaynağı, yeterli beslenme okuryazarlık düzeyine sahip öğrencilerde %54,3 ile sosyal medyadır (p>0,05).
Sonuç: Düşük BKİ düzeyine sahip bireylerin beslenme okuryazarlığı en yüksektir. Yüksek BKİ düzeyine sahip bireyler, en yüksek
popüler diyet uygulama sayısına sahiptir.
Bulunmamaktadır.
Bulunmamaktadır.
Çalışmaya katılımı gönüllü olarak kabul eden, İstanbul Aydın Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerine teşekkür ederiz.
Aim: Purpose is to evaluate the percentage of students who use popular diet applications, their levels of nutritional literacy and
association with body mass index (BMI).
Material and Methods: A questionnaire containing sociodemographic information, nutritional status, use of popular diets and
nutritional literacy assessment tool scale in adults was conducted to 204 students enrolled in the Department of Nutrition and Dietetics
at Istanbul Aydın University. The data were analyzed with IBM SPSS Version 22.
Results: Study consisted of 204 students; 10.8% male, 89.2% female, with a mean age of 21.73±3.47. Rate of being overweight in males
higher than females (p<0.05). While 62.7% of the students never applied popular diet, the mostly 20.6% applied popular diet once belirin
life (p<0.05). A popular diet practice status of females is higher than males (p>0.05). Students reach popular diets through social
media with 50% (p>0.05). 69.8% of females and 54.5% of males have adequate nutrition literacy (p>0.05). First grade students have the
lowest nutrition literacy level (p<0.05). Highest level of nutritional literacy is in the underweight group (p>0.05). 80% of students who
are overweight follow a popular diet (p<0.05) and they reach thepopular diet most through social media (p<0.05) and sports trainers
(p<0.05). No statistically significant difference found between the number of popular diet practices and nutrition literacy level (p>0.05).
Source of access to popular diet is social media with the highest 54.3% among students with adequate nutritional literacy (p>0.05).
Conclusion: Individuals with low BMI have the highest level of nutrition literacy, while those with high BMI have the highest number
of popular diets application.
Bulunmamaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | Bulunmamaktadır. |
Publication Date | December 30, 2021 |
Acceptance Date | December 2, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 5 Issue: 3 |