Amaç: Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite sınıflamasında kullanılan vücut kütle indeksi (VKİ) göre; 30-34,99 kg/m2 I. derece obez, 35-39,99 kg/m2 II. derece obez ve ≥ 40 kg/m2 III. derece obez olarak tanımlanmaktadır. Araştırmamızda obeziteli erkek bireylerde D vitaminiyle vücut kompozisyonu ve lipid profili arasındaki ilişkiyi belirlemeyi hedefledik.
Gereç ve Yöntemler: 232 obeziteli erkek bireyin değerleri retrospektif olarak çalışmaya dâhil edildi. Vücut kompozisyonları biyoelektriksel impedans analizatörü (TANITA-48M) ile belirlenirken, kan parametreleri biyokimyasal ölçümlerle elde edildi. İstatistiksel analizde Shapiro-Wilk, Spearman’s rho ve Pearson korelasyon testleri kullanıldı ve p <0,05 anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 96 erkek (%41,4) I. derece obez, 78 erkek (%33,6) II. derece obez ve 58 erkek (%25) ise III. derece obez olarak belirlendi. Ortalama 25OH Vitamin D değerleri 117,31±8,56 bulundu. Ancak normal 25OH Vitamin D değerlerine sahip obeziteli erkek sayısı 18 (%7,8) olarak belirlendi. Eksik ya da yetersiz 25OH Vitamin D seviyelerine sahip obeziteli erkeklerin sayısı 214 (%92,24) olarak bulundu. II. derece obeziteli erkeklerde yüksek yoğunluklu lipoprotein ile 25OH Vitamin D seviyeleri arasında pozitif korelasyon bulundu. III. derece morbid obeziteli erkeklerde 25OH Vitamin D düştükçe vücut kitle indeksi ve yağ yüzdesinin arttığı belirlendi (p<0,05).
Sonuç: D vitamini takviyesi, obeziteli erkeklerde D vitamini eksikliği prevalansının çok yüksek bulunması nedeniyle önemli olduğu düşünülmelidir.
Destekleyici kurum bulunmamaktadır.
Aim: Body mass index (BMI) 30.0-34.99 kg/m2 class I obese, 35.0-39.99 kg/m2 class II obese and ≥ 40 kg/m2 class III obese are defined according to World Health Organization’s classification of obesity. In our study, we aimed to determine the relationship between vitamin D and body composition and lipid profile in obese male individuals.
Material and Methods: The values of 232 obese male individuals were included in the study retrospectively. Body compositions were determined with a bioelectrical impedance analyzer (TANITA-48M), while blood parameters were obtained by biochemical measurements. SPSS22 (IBM Corp. Armonk, NY) was used for statistical analysis and p <0.05 was considered as statistically significant.
Results: 96 males (41.4%) were class I obese, 78 males (33.6%) were class II obese and 58 males (25%) were class III obese. The mean 25OH Vitamin D values were found to be 17.31±8.56. However, the number of obese men with normal 25OH Vitamin D values was determined as 18 (7.8%). The number of obese men with deficient or insufficient 25OH Vitamin D levels was found 214 (92.24%). It was determined that as 25OH Vitamin D decreased in class III morbidly obese males, body mass index and fat percentage increased (p<0.05).
Conclusion: Vitamin D supplementation should be considered important due to the high prevalence of vitamin D deficiency in obese males.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2022 |
Acceptance Date | August 11, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 6 Issue: 3 |