Research Article
BibTex RIS Cite

Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Year 2023, Volume: 7 Issue: 3, 249 - 255, 31.12.2023
https://doi.org/10.25048/tudod.1251154

Abstract

Amaç: Bu çalışmada COVID-19 salgını döneminde yetişkin bireylerde gece yeme alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel nitelikte olan bu araştırmaya, 18-62 yaş arası 251 yetişkin birey dâhil edilmiştir. Bireylere çevrimiçi
bir anket aracılığıyla ulaşılmıştır. Anket formu ile tanımlayıcı özellikler, öğün tüketimleri, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler
ve antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu) sorgulanmıştır. Bireylerin gece yeme alışkanlıkları Gece Yeme Anketi ile
değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde IBM SPSS 21.0 istatistik programı kullanılmıştır ve p< 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul
edilmiştir.
Bulgular: Bireylerin %15,1’ inde gece yeme sendromu belirlenmiştir. COVID-19 salgını döneminde işlenmiş et ürünü, ev yapımı hamur
işi, şekerli besinler, ambalajlı ürünler ve şekerli-gazlı içecek tüketimini artıran bireylerin Gece Yeme Anketi puanı yüksektir (sırası ile
p=0,002, p=0,019, p<0,001, p=0,003 ve p<0,001). Öğün sayısı, vücut ağırlığı ve iştah artışı yüksek olanlarda toplam Gece Yeme Anketi
(sırası ile p<0,001, p=0,007 ve p=0,002), gece yeme alt boyutu (sırası ile p<0,001, p=0,016 ve p=0,020) ve akşam hiperfajisi (tüm değerler
için p<0,001) alt boyutu puanları yüksek belirlenmiştir. Bu çalışmada beden kütle indeksine göre Gece Yeme Anketi puanları benzerdir
(p>0,315). Besin alışverişini telefonla veya online (p=0,003) ve paket servisi (p<0,001) ile yapan bireyler ile evde yeme sıklığı artan
(p=0,026) bireylerin toplam Gece Yeme Anketi puanları yüksek belirlenmiştir.
Sonuç: Salgın döneminde değişen beslenme alışkanlıkları ile gece yeme alışkanlıkları ilişkilidir. Bu dönemde gece yeme alışkanlıkları,
şeker ve enerji içeriği yüksek besin tüketimi yönünde değişmiştir.

Supporting Institution

Yoktur

Project Number

Yoktur

References

  • 1. Barek A, Aziz A, Islam MS. Impact of age, sex, comorbidities and clinical symptoms on the severity of COVID-19 cases: a Meta-analysis with 55 studies and 10014 cases. Heliyon. 2020;6(12):e05684.
  • 2. Dalmaz M, Şahin S. Covid-19 Salgın Sürecinde Kaygı Düzeyi ve Beslenme Tutumu İlişkisinin İncelenmesi. Çekmece Sosyal Bilimler Dergisi. 2022;10(20):27-37.
  • 3. Bakioğlu F, Korkmaz O, Ercan H. Fear of COVID-19 and Positivity: Mediating Role of Intolerance of Uncertainty, Depression, Anxiety, and Stress. Int J Ment Health Addict. 2021;19(6):2369-2382.
  • 4. Barbouzas AE, Malli F, Daniil Z, Gourgoulianis K. Long- Term Impact of COVID-19 Pandemic in Sleep Quality and Lifestyle in Young Adults. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(19):12333.

Evaluation of Adults’ Night Eating Habits During the COVID-19 Pandemic

Year 2023, Volume: 7 Issue: 3, 249 - 255, 31.12.2023
https://doi.org/10.25048/tudod.1251154

Abstract

Aim: It is aimed to determine that night eating habits of adult individuals in Covid-19 pandemic.
Material and Methods: This cross-sectional study included 251 adult individuals between the ages of 18-62 years. Individuals were
reached through an online questionnaire. Descriptive features, meal consumption, changes in eating habits and anthropometric
measurements (body weight, body height) were questioned with the questionnaire form. Night eating habits of individuals were
evaluated with a night eating questionnaire. The IBM SPSS 21.0 statistical program was used in the analysis of the data and p < 0.05 was
considered statistically significant.
Results: Night eating syndrome was detected in 15.1% of individuals. Individuals who increase their consumption of processed meat
products, homemade pastries, sugary foods, packaged products and sugary-carbonated beverages have higher night eating questionnaire
scores in Covid-19 pandemic (respectively, p=0.002, p=0.019, p<0.001, p=0.003 ve p<0.001). Individuals with high number of meals,
body weight and increased appetite had higher total night eating questionnaire scores (respectively, p<0.001, p=0.007 ve p=0.002), night özellikleeating
sub-dimension (respectively, p<0.001, p=0.016 ve p=0.020) and evening hyperphagia sub-dimension (for all variables, p<0.001)
scores. In this study, night eating questionnaire scores were similar according to body mass index (p>0.315). Individuals who do their
food shopping by phone or on-line (p=0.003) and takeaway (p<0.001), and individuals with increased frequency of eating at home
(p=0.026) have higher total night eating questionnaire scores.
Conclusion: Changing eating habits and night eating habits are related during the pandemic. Night eating habits have changed towards
the food consumption with high sugar and energy content in this period.

Project Number

Yoktur

References

  • 1. Barek A, Aziz A, Islam MS. Impact of age, sex, comorbidities and clinical symptoms on the severity of COVID-19 cases: a Meta-analysis with 55 studies and 10014 cases. Heliyon. 2020;6(12):e05684.
  • 2. Dalmaz M, Şahin S. Covid-19 Salgın Sürecinde Kaygı Düzeyi ve Beslenme Tutumu İlişkisinin İncelenmesi. Çekmece Sosyal Bilimler Dergisi. 2022;10(20):27-37.
  • 3. Bakioğlu F, Korkmaz O, Ercan H. Fear of COVID-19 and Positivity: Mediating Role of Intolerance of Uncertainty, Depression, Anxiety, and Stress. Int J Ment Health Addict. 2021;19(6):2369-2382.
  • 4. Barbouzas AE, Malli F, Daniil Z, Gourgoulianis K. Long- Term Impact of COVID-19 Pandemic in Sleep Quality and Lifestyle in Young Adults. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(19):12333.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Research Article
Authors

Zeynep Uzdil 0000-0002-8152-5858

Emre Dünder 0000-0003-0230-8968

Project Number Yoktur
Publication Date December 31, 2023
Acceptance Date October 22, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 7 Issue: 3

Cite

APA Uzdil, Z., & Dünder, E. (2023). Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Turkish Journal of Diabetes and Obesity, 7(3), 249-255. https://doi.org/10.25048/tudod.1251154
AMA Uzdil Z, Dünder E. Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Turk J Diab Obes. December 2023;7(3):249-255. doi:10.25048/tudod.1251154
Chicago Uzdil, Zeynep, and Emre Dünder. “Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 7, no. 3 (December 2023): 249-55. https://doi.org/10.25048/tudod.1251154.
EndNote Uzdil Z, Dünder E (December 1, 2023) Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 7 3 249–255.
IEEE Z. Uzdil and E. Dünder, “Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”, Turk J Diab Obes, vol. 7, no. 3, pp. 249–255, 2023, doi: 10.25048/tudod.1251154.
ISNAD Uzdil, Zeynep - Dünder, Emre. “Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity 7/3 (December 2023), 249-255. https://doi.org/10.25048/tudod.1251154.
JAMA Uzdil Z, Dünder E. Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Turk J Diab Obes. 2023;7:249–255.
MLA Uzdil, Zeynep and Emre Dünder. “Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. Turkish Journal of Diabetes and Obesity, vol. 7, no. 3, 2023, pp. 249-55, doi:10.25048/tudod.1251154.
Vancouver Uzdil Z, Dünder E. Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Turk J Diab Obes. 2023;7(3):249-55.

Turkish Journal of Diabetes and Obesity (Turk J Diab Obes) is a scientific publication of Zonguldak Bulent Ecevit University Obesity and Diabetes Research and Application Center.

This is a refereed journal, which is published in printed and electronic forms. It aims at achieving free knowledge to the related national and international organizations and individuals.

This journal is published annually three times (in April, August and December).

The publication language of the journal is Turkish and English.