Gastronomy tourism is a type of tourism focused on food and, beverage. The fact that
gastronomy tourism is based on food and, beverage is of great importance within the
scope of tourism diversification. Within the scope of this type of tourism, many touristic
activities are provided both internationally and nationally. Thanks to gastronomy tourism,
high rates of economic income are obtained. This economic revenue has the potential to
increase over time. Regarding gastronomy tourism, region and, area cuisines have
different touristic potential. Uncovering this potential is beneficial for the practice of
gastronomy tourism. Starting from this point; a study was conducted on Adıyaman, which
has a rich region cuisine. In this study, it is aimed to examine Adıyaman cuisine within
the scope of gastronomy tourism. The study is important in terms of gastronomy tourism
in Adıyaman province. The study is a traditional compilation. In the study, it was found
that Adıyaman cuisine has great importance, potential, attractiveness and, diversity in
terms of gastronomy tourism. The study revealed that Adıyaman has a rich culinary
structure and, culture. As a result, it is recommended to evaluate the place of Adıyaman
gastronomy in Turkish gastronomy.
Gastronomi turizmi, yiyecek ve içecek odaklı bir turizm çeşididir. Gastronomi turizminin temelinin yiyecek ve içeceğe dayalı olması, turizm çeşitlendirmesi kapsamında yüksek derecede önem arz etmektedir. Bu turizm çeşidi kapsamında hem uluslararası hem de ulusal boyutta çok sayıda turistik hareketlilik sağlanmaktadır. Gastronomi turizmi sayesinde yüksek oranlarda ekonomik gelirler elde edilmektedir. Bu ekonomik gelirler zaman geçtikçe daha da artacak potansiyele sahiptir. Gastronomi turizmi konusunda yöre ve bölge mutfaklarının farklı turistik potansiyeli vardır. Bu potansiyelin açığa çıkarılması, gastronomi turizmi pratiği açısından yarar sağlamaktadır. Bu noktadan hareketle; zengin yöresel mutfağa sahip olan Adıyaman ile ilgili bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada gastronomi turizmi kapsamında Adıyaman mutfağının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Adıyaman ili özelinde gastronomi turizmi açısından önem taşımaktadır. Çalışma, geleneksel derlemedir. Çalışmada Adıyaman mutfağının gastronomi turizmi açısından fazla öneme, potansiyele, çekiciliğe ve çeşitliliğe sahip olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Çalışmada Adıyaman’ın zengin bir mutfak yapısına ve kültürüne sahip olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak; Adıyaman gastronomisinin Türk gastronomisindeki yerinin değerlendirilmesi önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Gastronomy |
Journal Section | Miscellaneous |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 12 Issue: 2 |