Research Article

Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim ve Tutumlarının Belirlenmesi

Volume: 5 Number: 2 December 31, 2022
EN TR

Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim ve Tutumlarının Belirlenmesi

Abstract

Amaç ve Önem: Bu araştırmanın amacı, turizm rehberliği bölümü öğrencilerinin Türkiye’nin SOKÜM temsili listesinde yer alan değerlerine yönelik bilgi ve deneyim düzeyleri ile tutumlarının belirlenmesidir. Ziyaretçilerin bir bölgenin kültürel öğelerini tanıması, bölgeye yönelik olumlu duygu ve düşüncelerinin oluşması ve davranışsal niyetlerinin gelişmesi, bölge imajının artması noktasında önemli görev üstlenen turist rehberlerinin bu sorumluluklarını başarılı şekilde yerine getirmesinde sahip oldukları kültürel mirasa yönelik bilgi, deneyim ve tutumları önemli etkendir. Rehberlerin bu edinimi kazanmasında üniversite eğitiminin büyük rolü bulunmakla birlikte bu araştırma, turizm rehberliği bölümü öğrencilerinin SOKÜM unsurlarına yönelik bilgi ve deneyim düzeyleri ile tutumlarını belirleyerek ilgili alanda yaşanan sorunları tespit etmek ve bu sorunlara öneriler getirmek açısından önem taşımaktadır.

Yöntem: Araştırmada, nicel araştırmada veri toplama yöntemlerinden olan anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri Aralık 2021-Ocak 2022 tarihleri arasında 245 kişi ile yüz yüze toplanmıştır.

Bulgular: Yapılan araştırma sonucunda turizm rehberliği öğrencilerinin SOKÜM temsili listesinde yer alan unsurlar arasında “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği”, “Karagöz” ve “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü” ile ilgili bilgi düzeylerinin diğer unsurlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Deneyim düzeyine bakıldığında ise “Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği” ve “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü” unsurlarının deneyimlenme düzeyinin daha yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Katılımcıların bilgi ve deneyim ile tutumlarının sınıflarına, iş ve staj deneyimine göre anlamlı bir farklılık görülmektedir. Ancak katılımcıların bilgi ve deneyim düzeyleri ile SOKÜM tutumlarının genel itibariyle düşük olduğu saptanmıştır.

Özgünlük/Bilimsel Katkı: Konu ile ilgili literatür incelendiğinde farklı disiplinlerde eğitim gören üniversite öğrencilerinin, öğretmenlerin, akademisyenlerin kültürel mirasa yönelik bilgi, farkındalık, deneyim düzeylerini belirlemeye yönelik çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Ancak bu çalışmaların somut kültürel miras kapsamında ele alındığı ve somut olmayan kültürel mirasa yönelik yeterli düzeyde çalışma yapılmadığı görülmüştür. Turizm rehberliği bölümü öğrencilerinin somut olmayan kültürel mirasa yönelik bilgi ve deneyim düzeyleri ile tutumlarının belirlenmesi ve üniversite eğitiminin bu noktada taşıdığı önemi ortaya koymak adına ilgili çalışmanın literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Turist rehberliği, somut olmayan kültürel miras, bilgi, deneyim, tutum.

Keywords

References

  1. Akkuş, G., Karaca, Ş., & Polat, G. (2015). Miras farkındalığı ve deneyimi: Üniversite öğrencilerine yönelik keşifsel bir çalışma. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, 50, 71-81.
  2. Akkuş, Ç. (2020). Türk dünyası öğrencilerinin UNESCO somut olmayan kültür mirası değerlerine ilişkin bilgi ve deneyim düzeylerinin karşılaştırılması. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(2), 608-624. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.772492
  3. Akyol, P. K. (2016). Somut olmayan kültürel mirasın örgün eğitime uygulanması: Ağ araştırması (webquest) örneği. Milli Folklor Dergisi, 111, 125-146.
  4. Belber, B. G. & Sözbilen, G. (2019). Turizm öğrencilerinin boş zaman etkinlikleri içerisinde somut olmayan kültürel miras (SOKÜM) unsurlarının yeri. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 54(2), 897-916. https://doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.19.04.1094
  5. Bişkin, F. & Adabalı, M. M. (2018). Turizm öğrenimi gören lisans öğrencilerinin Türkiye’nin kültür mirasları ile ilgili bilgi düzey ve deneyimlerinin tespiti. International Journal of Social and Economic Sciences, 8(1), 84-96.
  6. Cihangir, M. & Köksal, S. (2019). Gençliğin kültürel miras algısı: Osmaniye yöresi için ankete dayalı bir değerlendirme. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 6(4), 266-277.
  7. Çağırkan B., Bilek G., & Telli H. (2021). The perception of leisure time and concrete historical and cultural heritage awareness among university students. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 12(3), 914-922.
  8. Çankaya, E. (2006). Somut olmayan kültürel mirasın müzecilik bağlamında korunması (Tez No. 271378) [Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezDetay.jsp?id=_lmQbd0AU0fIgkrqHBrByw&no=1FcW4tO3_ft7kRDYQofeYA

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Tourism (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2022

Submission Date

November 8, 2022

Acceptance Date

December 13, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 5 Number: 2

APA
Soybalı, H. H., Çoban, E., & Türkoğlu, T. (2022). Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim ve Tutumlarının Belirlenmesi. Turist Rehberliği Dergisi (TURED), 5(2), 161-181. https://doi.org/10.34090/tured.1201059
AMA
1.Soybalı HH, Çoban E, Türkoğlu T. Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim ve Tutumlarının Belirlenmesi. Turist Rehberliği Dergisi (TURED). 2022;5(2):161-181. doi:10.34090/tured.1201059
Chicago
Soybalı, Hasan Hüseyin, Eda Çoban, and Turgut Türkoğlu. 2022. “Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim Ve Tutumlarının Belirlenmesi”. Turist Rehberliği Dergisi (TURED) 5 (2): 161-81. https://doi.org/10.34090/tured.1201059.
EndNote
Soybalı HH, Çoban E, Türkoğlu T (December 1, 2022) Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim ve Tutumlarının Belirlenmesi. Turist Rehberliği Dergisi (TURED) 5 2 161–181.
IEEE
[1]H. H. Soybalı, E. Çoban, and T. Türkoğlu, “Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim ve Tutumlarının Belirlenmesi”, Turist Rehberliği Dergisi (TURED), vol. 5, no. 2, pp. 161–181, Dec. 2022, doi: 10.34090/tured.1201059.
ISNAD
Soybalı, Hasan Hüseyin - Çoban, Eda - Türkoğlu, Turgut. “Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim Ve Tutumlarının Belirlenmesi”. Turist Rehberliği Dergisi (TURED) 5/2 (December 1, 2022): 161-181. https://doi.org/10.34090/tured.1201059.
JAMA
1.Soybalı HH, Çoban E, Türkoğlu T. Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim ve Tutumlarının Belirlenmesi. Turist Rehberliği Dergisi (TURED). 2022;5:161–181.
MLA
Soybalı, Hasan Hüseyin, et al. “Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim Ve Tutumlarının Belirlenmesi”. Turist Rehberliği Dergisi (TURED), vol. 5, no. 2, Dec. 2022, pp. 161-8, doi:10.34090/tured.1201059.
Vancouver
1.Hasan Hüseyin Soybalı, Eda Çoban, Turgut Türkoğlu. Turizm Rehberliği Bölümü Öğrencilerinin Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerine Yönelik Bilgi, Deneyim ve Tutumlarının Belirlenmesi. Turist Rehberliği Dergisi (TURED). 2022 Dec. 1;5(2):161-8. doi:10.34090/tured.1201059

Cited By