Purpose and Importance: The aim of this study is to reveal the opinions and knowledge levels of tourist guides, who accompany tourists throughout the tour program and provide information about the history, culture, traditions and customs, as well as the culinary culture of a region in determining gastronomy routes. This study is important as it is the first comprehensive research examining the opinions of tourist guides on the determination of gastronomy routes.
Methodology: The quantitative research method was used in the research. The survey technique was preferred as the data collection method. The population of the research consists of tourist guides registered with the Istanbul Chamber of Tourist Guides (IRO), and survey questions were sent to the tourist guides as an online survey via e-mail and social media groups using the simple random sampling method.
Findings: As a result of the study, it has been revealed that tourist guides have an important role in the process of determining gastronomy routes and the general knowledge level of the guides is high, and in this regard, it is important to obtain the opinions of tourist guides and cooperate with the guides in the process of determining the tour route, as well as to benefit from the experiences, ideas and opinions of the tourist guides.
Originality/Value: The study is an original study in terms of investigating the opinions of the tourist guides who accompany the group throughout the tour program on determining gastronomy routes. It is thought that the study can provide ideas to tourist guides and travel agencies participating in gastronomy tours, and contribute to the literature on gastronomy tourism.
Limitations: This study is limited to active tourist guides registered with IRO. Inactive tourist guides were not included in the research.
Amaç ve Önem: Araştırmada turistlere tur programı boyunca eşlik eden, bir bölgenin tarihi, kültürü, gelenek ve görenekleri ile yemek kültürü hakkında bilgi veren ve yol gösteren turist rehberlerinin gastronomi rotalarının belirlenmesindeki önerilerini ve bilgi düzeylerini değerlendirmek amaçlanmaktadır. Bu çalışma, turist rehberlerinin gastronomi rotalarının belirlenmesindeki görüşlerini inceleyen ilk kapsamlı araştırma olması açısından önemlidir.
Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama tekniği olarak anket tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul Rehberler Odası’na (İRO) kayıtlı turist rehberleri oluşturmaktadır ve basit tesadüfi örneklem yöntemi kullanılarak turist rehberlerine anket soruları elektronik posta ve sosyal medya grupları üzerinden çevrimiçi anket olarak gönderilmiştir.
Bulgular: Çalışmanın sonucunda gastronomi rotalarının belirlenmesi sürecinde turist rehberlerinin önemli bir rolü olduğu, genel bilgi düzeylerinin yüksek olduğu, bu doğrultuda tur rotası belirlenmesi aşamasında turist rehberlerinin görüşlerinin alınması ve rehberlerle iş birliği içinde olunması, turist rehberlerinin deneyimlerinden, fikirlerinden ve görüşlerinden yararlanılması konularının önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Özgünlük/Bilimsel Katkı: Çalışma, tur programı boyunca gruba eşlik eden turist rehberlerinin gastronomi rotalarının belirlenmesi konusunda görüşlerinin değerlendirilmesi açısından özgün bir çalışmadır. Çalışmanın gastronomi turlarına çıkan turist rehberlerine ve seyahat acentelerine fikir sağlayabileceği ve gastronomi turizmi literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Sınırlılıklar: Bu çalışma İRO’ya kayıtlı eylemli turist rehberleri ile sınırlandırılmıştır. Eylemsiz rehberler araştırmaya dahil edilmemiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2024 |
Submission Date | May 14, 2024 |
Acceptance Date | June 21, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |