Bu çalışmada, asıl kuruluş amacı damızlık hayvan ve tohum üretimi olarak 2 kısım altında toplanabilecek TİGEM’in Malatya ilinde bulunan Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nün hayvancılık şubesi süt sığırcılığı bölümünün girdi ve maliyetlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2011-2015 yılları arası gerçek üretim şartlarında süt sığırcılığı faaliyetine ilişkin muhasebe ve işletme kayıtları kullanılmıştır. 2011-2015 yılları arası ortalaması olarak çalışma sonuçları, işletmenin masraf unsurları arasında toplam maliyet %59.6 ile yem masrafları, %19.34 ile teknik eleman ve işçi masrafları, %11.16 ile amortisman giderleri, %6.14 ile diğer giderlerin ve ilaç giderlerinin %3.76’yı oluşturduğu tespit edilmiştir. Gelir kaynaklarının ise; %41.76’lık kısmının süt gelirleri, %29.52 ile damızlık ve reforme gelirleri, %20.02 ile çağ farkı gelirleri, %8.56 ile gübre gelirleri ve 0.1 ile sığır derisinden oluştuğu belirlenmiştir.
In this study, it was aimed to determine the inputs and costs of the milk cattle section of the animal husbandry branch of Sultansuyu Agricultural Directorate in Malatya province, which will be able to be gatheredunder 2 parts as the main establishment aim breeding and seed production. In the actual production conditions of the years 2011-2015, the accounting and operating records related to dairy cattle activity were used. According to results 2011-2015 averages; percentage of total cost of the enterprise's costelements was found to be 59.6% forfeed costs, 19.34% fortechnical staffandlabor costs, 11.16% foramortization expenses, other expenditures with 6.14% and drug costs with 3.76%. Income sources were determined as 41.76% milk incomes, 29.52% breeding and reforming incomes, 20.02% ages difference incomes, 8.56% fertilizer incomes and 0.1 and cattle breeds.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Submission Date | August 5, 2020 |
Acceptance Date | September 5, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 1 Issue: 2 |
International peer double-blind reviewed journal