Research Article
BibTex RIS Cite

Mechanization Characteristics of Dairy Cattle Farms in Karaman Province

Year 2020, Volume: 1 Issue: 2, 368 - 389, 31.12.2020

Abstract

In this study, 110 agricultural enterprises made dairy cattle were chosen by using random sampling method. The primary data obtained from these enterprises composed the basic material of the study. As a result of the research, it was determined that there are 1.44 tractors per farm, the mean age of tractors is 16 years and the rate of tractors over 25 years is 25.3%. It was determined that there are 1 040 agricultural machinery in total and these are 29 different types, the number of machines per tractor is 6.58, the machine mass per tractor is 6.4 tonnes and the number of tools-machines per enterprise is 9.45. It was detected in 12.7% of the enterprises use automatic scrapers for animal manure cleaning. It has been determined that 41.3% of the enterprises have a double line parallel milking system, 22% of them use the herd management programme. There is no milk meter in 39% of these enterprises and 51.2% of the enterprises receive technical service in 8 hours or more.

References

  • Anonim (2016). Dünya ve Türkiye’de süt sektör istatistikleri, Ankara. [Erişim tarihi:14.02.2019]
  • Anonim (2019a). Türkiye İstatistik Kurumu Verileri [Erişim tarihi:21.05.2019]
  • Anonim (2019b). Türkiye Tarım Makinaları Sektörü Sektör Raporu.
  • Bahat E (2015) Sakarya İli Karasu İlçesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Üretim Özellikleri ve Yönetim Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Bintaş H (2011). Trakya bölgesindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal ve ekonomik sorunları üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilimdalı, Tekirdağ.
  • Boz İ (2013). Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi ,16 (1): 24-32.
  • Doğacı T ve Bayhan A (2016). Batı Akdeniz Bölgesindeki Bazı Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Makinalı Süt Sağımında Sağımcı Hatalarının Araştırılması, Gaziosmanpașa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33 (Ek Sayi), 25-34.
  • Evcim HÜ, Tekin AB, Gülsoylu E, Demir V, Yürdem H, Güler H, Bilgen H, Alayunt F ve Evrenosoğlu M (2015). Tarimsal Mekanİzasyon Durumu, Sorunlari ve Çözüm Önerİler, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, Ankara, 1080-1106.
  • Güzel M (2016). Kahramanmaraş İli Süt Siğirciliği İşletmelerİnİn Yapisal ve Mekanİzasyon Özellİklerİnİn Belİrlenmesİ ve Değerlendİrİlmesİ, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Üniversitesi Sütçü İmam Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği ABD, Kahramanmaraş.
  • Köseman A, Rişvanlı A, Kaygusuzoğlu E, Saat N, Korkmaz H ve Şeker İ (2016). Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi, Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 32 (2), 101-108.
  • Soyer G (2014). Aydın ili süt sığırcılığı işletmelerinde gübre yönetim uygulamaları ve bitkisel üretimde gübre kullanım olanaklarının geliştirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Aydın.
  • Şeker İ, Tasalı H ve Güler H (2012). Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Yapısal Özellikleri, FÜ Sağ. Bil. Vet. Derg, 26 (1): 09-16.
  • Taşcan M (2008). Trakya Bölgesinde Mevcut Süt Boru Hatlı Sağım Makinelerinin Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lsans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı Tekirdağ.
  • Tilki M, Sarı M, Aydın, E, Işık S. ve Aksoy A (2013). Kars İli Sığır İşletmelerinde Barınakların Mevcut Durumu ve Yetiştirici Talepleri: I. Mevcut Durum, Kafkas Üniversitesi Veterine Fakültesi Dergisiİ, 19 (1): 109-116.
  • Yamane T (1967). Elemantary Sampling Theory, Prıntıce-Hall. Inc. Engle Wood Clifts. NT.

Karaman İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Mekanizasyon Özellikleri

Year 2020, Volume: 1 Issue: 2, 368 - 389, 31.12.2020

Abstract

Karaman İlinde süt sığırcılığı yapan 110 tarım işletmesi tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Bu işletmelerden elde edilen birincil veriler çalışmanın temel materyalini oluşturmuştur. Araştırma sonucunda, işletme başına 1.44 adet traktör düştüğü, ortalama traktör yaşının 16 yıl olduğu ve 25 yıl üstü traktörlerin oranının ise %25.3 olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerde toplam 1 040 adet ve 29 farklı tarım makinesi olduğu, traktör başına düşen makine sayısının 6.58 adet, traktör başına düşen makine kütlesinin 6.4 ton, ayrıca işletme başına düşen alet-makine sayısının ise 9.45 adet olduğu belirlenmiştir. İşletmelerin %12.7’sinde gübre temizliğinde otomatik sıyırıcıların kullanıldığı tespit edilmiştir. İşletmelerin %41.3’ünde çift sıralı paralel sağım sistemi bulunduğu, %22’sinin sürü yönetim programını kullandığı, %39’unda sütölçer bulunmadığı, işletmelerin %51.2’sinde ise 8 saat ve üzeri sürede teknik servis hizmetinin alındığı tespit edilmiştir.

References

  • Anonim (2016). Dünya ve Türkiye’de süt sektör istatistikleri, Ankara. [Erişim tarihi:14.02.2019]
  • Anonim (2019a). Türkiye İstatistik Kurumu Verileri [Erişim tarihi:21.05.2019]
  • Anonim (2019b). Türkiye Tarım Makinaları Sektörü Sektör Raporu.
  • Bahat E (2015) Sakarya İli Karasu İlçesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Üretim Özellikleri ve Yönetim Uygulamaları. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Bintaş H (2011). Trakya bölgesindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal ve ekonomik sorunları üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilimdalı, Tekirdağ.
  • Boz İ (2013). Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi ,16 (1): 24-32.
  • Doğacı T ve Bayhan A (2016). Batı Akdeniz Bölgesindeki Bazı Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Makinalı Süt Sağımında Sağımcı Hatalarının Araştırılması, Gaziosmanpașa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33 (Ek Sayi), 25-34.
  • Evcim HÜ, Tekin AB, Gülsoylu E, Demir V, Yürdem H, Güler H, Bilgen H, Alayunt F ve Evrenosoğlu M (2015). Tarimsal Mekanİzasyon Durumu, Sorunlari ve Çözüm Önerİler, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, Ankara, 1080-1106.
  • Güzel M (2016). Kahramanmaraş İli Süt Siğirciliği İşletmelerİnİn Yapisal ve Mekanİzasyon Özellİklerİnİn Belİrlenmesİ ve Değerlendİrİlmesİ, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Üniversitesi Sütçü İmam Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği ABD, Kahramanmaraş.
  • Köseman A, Rişvanlı A, Kaygusuzoğlu E, Saat N, Korkmaz H ve Şeker İ (2016). Malatya ilindeki süt sığırcılık işletmelerinde yetiştiricilerin demografik özellikleri ve işletmedeki üreme, sürü sağlığı ve hijyen konularında bilgi düzeylerinin belirlenmesi, Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 32 (2), 101-108.
  • Soyer G (2014). Aydın ili süt sığırcılığı işletmelerinde gübre yönetim uygulamaları ve bitkisel üretimde gübre kullanım olanaklarının geliştirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Aydın.
  • Şeker İ, Tasalı H ve Güler H (2012). Muş İlinde Sığır Yetiştiriciliği Yapılan İşletmelerin Yapısal Özellikleri, FÜ Sağ. Bil. Vet. Derg, 26 (1): 09-16.
  • Taşcan M (2008). Trakya Bölgesinde Mevcut Süt Boru Hatlı Sağım Makinelerinin Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi. Yüksek Lsans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı Tekirdağ.
  • Tilki M, Sarı M, Aydın, E, Işık S. ve Aksoy A (2013). Kars İli Sığır İşletmelerinde Barınakların Mevcut Durumu ve Yetiştirici Talepleri: I. Mevcut Durum, Kafkas Üniversitesi Veterine Fakültesi Dergisiİ, 19 (1): 109-116.
  • Yamane T (1967). Elemantary Sampling Theory, Prıntıce-Hall. Inc. Engle Wood Clifts. NT.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Abdullah Kaya This is me 0000-0002-8290-0736

Haydar Hacıseferoğulları 0000-0002-4699-9564

Publication Date December 31, 2020
Submission Date August 20, 2020
Acceptance Date September 20, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Kaya, A., & Hacıseferoğulları, H. (2020). Karaman İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Mekanizasyon Özellikleri. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research, 1(2), 368-389.

26831    32449  32450 32451 3245232453

International peer double-blind reviewed journal

The articles in the Turkish Journal of Agricultural Engineering Research are open access articles and the articles are licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY-NC-4.0)(https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.en). This license allows third parties to share and adapt the content for non-commercial purposes with proper attribution to the original work. Please visit for more information this link https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ 

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) is indexed/abstracted in Information Matrix for the Analysis of Journals (MIAR), EBSCO, CABI, Food Science & Technology Abstracts (FSTA), CAS Source Index (CASSI).

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) does not charge any application, publication, or subscription fees.

Publisher: Ebubekir ALTUNTAŞ

For articles citations to the articles of the Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), please click: