BibTex RIS Cite

Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi ve Arabızengi Tip

Year 2001, Volume: 2 Issue: 2, 1 - 10, 01.12.2001

Abstract

Turkish folk tale is a different genre with regards to its subject-matter, from and narration. The source of their taken from prose literature, incidents from everyday life and events surrounding the lives of troubadours. The smallest element of narration called the ‘motif’ is used in the epic form, fairy tales and folk tales and adds continuity and thematic strength to the narration. The motif of ‘disguise’, in particular, has an important place in the story of Turkish folk tales. This motif has two complex forms: the hero comes to the ıedding of his lover at the last minute disguised and the heroine goes to disguised as a male Arab “Arabızengi”. This study aims to discuss the same variation of this motif used in some important Turkish folk tales dating as far back as to Dede Korkut stories.

Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi ve Arabızengi Tip

Year 2001, Volume: 2 Issue: 2, 1 - 10, 01.12.2001

Abstract

Hikâyeleri, konu şekil ve anlatım özellikleri bakımından değişik bir edebi türdür. Konularının kaynakları değişiktir. Tarihi olaylar yazılı edebiyattan alınan konular, günlük hayatta yaşanan olaylar ve saz şâirlerinin hayatları etrafında teşekkül eden olaylar halk hikâyelerinin konusunun kaynağı olmuştur. Destan, masal ve halk hikâyesinde anlatımın en küçük unsuru olan motif, anlatıma devamlılık ve tematik destek sağlar. Halk hikâyelerinde kahramanların “kıyafet değiştirme motifi” konu içerisinde önemli bir yer tutar. Bu motif, erkek kahramanın kıyafet değiştirerek sevgilisinin düğününe son anda yetişmesi ve kadın kahramanın kıyafet değiştirerek erkek Arap Arabızengi kıyafetle savaşması olarak iki motif kompleksi şeklinde yer alır. Biz bu çalışmamızda Dede Korkut’tan itibaren, önemli gördüğümüz bazı halk hikâyelerinde tespit ettiğimiz bu motif kompleksini benzerleriyle birlikte vermeye çalıştık.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ensar Aslan This is me

Publication Date December 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Aslan, E. . (2001). Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi ve Arabızengi Tip. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 2(2), 1-10.
AMA Aslan E. Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi ve Arabızengi Tip. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. December 2001;2(2):1-10.
Chicago Aslan, Ensar. “Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi Ve Arabızengi Tip”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 2, no. 2 (December 2001): 1-10.
EndNote Aslan E (December 1, 2001) Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi ve Arabızengi Tip. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 2 2 1–10.
IEEE E. . Aslan, “Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi ve Arabızengi Tip”, Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 1–10, 2001.
ISNAD Aslan, Ensar. “Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi Ve Arabızengi Tip”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 2/2 (December 2001), 1-10.
JAMA Aslan E. Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi ve Arabızengi Tip. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2001;2:1–10.
MLA Aslan, Ensar. “Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi Ve Arabızengi Tip”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 2, 2001, pp. 1-10.
Vancouver Aslan E. Halk Hikâyelerinde Kahramanların Kıyafet Değiştirme Motifi ve Arabızengi Tip. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2001;2(2):1-10.