BibTex RIS Cite

Extravasation Injuries: Report of Three Cases and Review of the Literature

Year 2015, Volume: 23 Issue: 1, 33 - 36, 01.04.2015

Abstract

Extravasation injuries have been rarely reported in cases, generally in oncology patients undergoing chemotherapy. These kind of injuries may increase risk of mortality and morbidity in geriatric and pediatric patients. Although not frequently seen in patients, it may cause functional and aesthetic problems when it occurs. That the number of extravasation injuries can be minimized, if some basic principles are followed. In this study, the clinical course and possible complications of three patients exposed to extravasation injury were discussed in line with the literature data. Keywords: Intravascular infusion, extravasation injuries, necrosis

Ekstravazasyon Yaralanmaları: Üç Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Year 2015, Volume: 23 Issue: 1, 33 - 36, 01.04.2015

Abstract

Ekstravazasyon yaralanmaları, genellikle kemoterapi uygulanan onkoloji kliniklerince rapor edilen nadir olgulardır. Bu tür yaralanmalar, geriatrik ve pediatrik hasta grubunda mortalite ve morbiditeyi arttırabilmektedir. Sık görülmemelerine rağmen oluştuğunda hastalarda fonksiyonel ve estetik sorunlara neden olabilmektedir. Bazı temel prensiplere uyulduğunda, ekstravazasyon yaralanma ihtimali en aza indirgenebilir. Bu çalışmada, ekstravazasyon yaralanmasına maruz kalan üç olgunun klinik seyri ve olası komplikasyonları literatür verileri eşliğinde tartışıldı. Anahtar sözcükler: Damariçi infüzyon, ekstravazasyon yaralanması, nekroz

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA59CC82TK
Journal Section Articles
Authors

Muzaffer Durmuş This is me

Mehmet Saldır This is me

Abdül Kerim Yapıcı This is me

Fatih Zor This is me

Sedat Avşar This is me

Tale Gasimov This is me

Serbülent Güzey This is me

Vural Kesik This is me

Publication Date April 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 23 Issue: 1

Cite

APA Durmuş, M., Saldır, M., Yapıcı, A. K., Zor, F., et al. (2015). Ekstravazasyon Yaralanmaları: Üç Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 23(1), 33-36.
AMA Durmuş M, Saldır M, Yapıcı AK, Zor F, Avşar S, Gasimov T, Güzey S, Kesik V. Ekstravazasyon Yaralanmaları: Üç Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. April 2015;23(1):33-36.
Chicago Durmuş, Muzaffer, Mehmet Saldır, Abdül Kerim Yapıcı, Fatih Zor, Sedat Avşar, Tale Gasimov, Serbülent Güzey, and Vural Kesik. “Ekstravazasyon Yaralanmaları: Üç Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 23, no. 1 (April 2015): 33-36.
EndNote Durmuş M, Saldır M, Yapıcı AK, Zor F, Avşar S, Gasimov T, Güzey S, Kesik V (April 1, 2015) Ekstravazasyon Yaralanmaları: Üç Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 23 1 33–36.
IEEE M. Durmuş, “Ekstravazasyon Yaralanmaları: Üç Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”, turkplastsurg, vol. 23, no. 1, pp. 33–36, 2015.
ISNAD Durmuş, Muzaffer et al. “Ekstravazasyon Yaralanmaları: Üç Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 23/1 (April 2015), 33-36.
JAMA Durmuş M, Saldır M, Yapıcı AK, Zor F, Avşar S, Gasimov T, Güzey S, Kesik V. Ekstravazasyon Yaralanmaları: Üç Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. 2015;23:33–36.
MLA Durmuş, Muzaffer et al. “Ekstravazasyon Yaralanmaları: Üç Olgu Sunumu Ve Literatürün Gözden Geçirilmesi”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 23, no. 1, 2015, pp. 33-36.
Vancouver Durmuş M, Saldır M, Yapıcı AK, Zor F, Avşar S, Gasimov T, Güzey S, Kesik V. Ekstravazasyon Yaralanmaları: Üç Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi. turkplastsurg. 2015;23(1):33-6.