BibTex RIS Cite

İhmal Edilmiş Dev Baş-Boyun Kanserleri Üzerine Epidemiyolojik Bir Bakış

Year 2013, Volume: 21 Issue: 3, 17 - 21, 01.12.2013

Abstract

Yirmi birinci yüzyılda modern tıp çağı içerisinde olmamıza rağmen, halen, kliniklerde ihmal edilmiş ve dev boyutlara ulaşmış baş-boyun deri tümörleri karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, ihmal edilmiş bu dev malignitelerin progresyonu veya tedavi yaklaşımlarından ziyade, bu kadar gecikilmiş olmasının altında yatan sebepleri irdeleyen epidemiyolojik bir analiz sunmayı amaçladık. Çalışmaya dev boyutlara ulaşmış baş boyun kanserli 31 hasta dahil edilmiş ve 13 ayrı sorudan oluşan bir anket yöntemi ile değerlendirme yapılmıştır. Hastaların %61’inin herhangi bir eğitim görmemiş, ya da ilkokul mezunu olduğu tespit edilmiştir. Yine hastaların %60’ından fazlasının yoksulluk sınırının altında oldukları saptanmıştır. Hastaların %29’u mevcut klinik tablonun önemli bir durum veya hastalık olduğunu düşünmediklerini,%42’si ise ameliyat edilirse kitlenin yayılabileceği endişesi nedeniyle bu kadar geciktiklerini beyan etmişlerdir. Sonuç olarak bu epidemiyolojik çalışma bize göstermiştir ki, hastaların düşük sosyoekonomik seviyeleri ve de eğitim seviyesi düşüklüğü ile bunun beraberinde getirdiği yanlış düşünceler, bu sağlık ihmallerine yol açan en önemli etkenlerdir. Sosyokültürel ve eğitimsel yetersizliğin beraberinde getirdiği yanlış inanışlar, Onkolojik cerrahi ile uğraşan hekimlerin aşmaları gereken en önemli zorluk gibi gözükmektedir.

An Epidemiologic Aspect on the Neglected Giant Head and Neck Cancers

Year 2013, Volume: 21 Issue: 3, 17 - 21, 01.12.2013

Abstract

century, still we are facing neglected and skin tumors in the head and neck region that have reached gigantic dimensions. In this epidemiologic study, our aim was to investigate the reasons of the delay of the diagnosis and treatment of these patients. This study included 31 patients with head and neck cancer that has reached gigantic proportions and a questionnaire consisting of 13 questions assessed them. It was found that 61% of patients were unschooled, or primary school graduates. However, more than 60% of the patients were found to be below the poverty line. 29% of the patients did not think that the current clinical picture was an important condition; 42% stated that they were afraid of spreading of the tumor after the surgery. As a result, this epidemiological study has shown us that, low socio-economic status and education level were the most important factors leading to these health omissions. Misconceptions brought about by socio-cultural and educational failure seems to be the most important challenge to overcome for the physicians dealing with oncological surgery.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA59FB99ZS
Journal Section Articles
Authors

Önder Karaaslan This is me

Erhan Sönmez This is me

Özlem Karataş Silistreli This is me

Publication Date December 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 21 Issue: 3

Cite

APA Karaaslan, Ö., Sönmez, E., & Silistreli, Ö. K. (2013). İhmal Edilmiş Dev Baş-Boyun Kanserleri Üzerine Epidemiyolojik Bir Bakış. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 21(3), 17-21.
AMA Karaaslan Ö, Sönmez E, Silistreli ÖK. İhmal Edilmiş Dev Baş-Boyun Kanserleri Üzerine Epidemiyolojik Bir Bakış. turkplastsurg. December 2013;21(3):17-21.
Chicago Karaaslan, Önder, Erhan Sönmez, and Özlem Karataş Silistreli. “İhmal Edilmiş Dev Baş-Boyun Kanserleri Üzerine Epidemiyolojik Bir Bakış”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21, no. 3 (December 2013): 17-21.
EndNote Karaaslan Ö, Sönmez E, Silistreli ÖK (December 1, 2013) İhmal Edilmiş Dev Baş-Boyun Kanserleri Üzerine Epidemiyolojik Bir Bakış. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21 3 17–21.
IEEE Ö. Karaaslan, E. Sönmez, and Ö. K. Silistreli, “İhmal Edilmiş Dev Baş-Boyun Kanserleri Üzerine Epidemiyolojik Bir Bakış”, turkplastsurg, vol. 21, no. 3, pp. 17–21, 2013.
ISNAD Karaaslan, Önder et al. “İhmal Edilmiş Dev Baş-Boyun Kanserleri Üzerine Epidemiyolojik Bir Bakış”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21/3 (December 2013), 17-21.
JAMA Karaaslan Ö, Sönmez E, Silistreli ÖK. İhmal Edilmiş Dev Baş-Boyun Kanserleri Üzerine Epidemiyolojik Bir Bakış. turkplastsurg. 2013;21:17–21.
MLA Karaaslan, Önder et al. “İhmal Edilmiş Dev Baş-Boyun Kanserleri Üzerine Epidemiyolojik Bir Bakış”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 21, no. 3, 2013, pp. 17-21.
Vancouver Karaaslan Ö, Sönmez E, Silistreli ÖK. İhmal Edilmiş Dev Baş-Boyun Kanserleri Üzerine Epidemiyolojik Bir Bakış. turkplastsurg. 2013;21(3):17-21.