BibTex RIS Cite

FUNCTIONAL RECONSTRUCTION OF COMPLEX ELBOW REGION DEFECTS WITH A CONVENTIONAL FLAP: THORACOLUMBAR INTERPOLATION FLAP

Year 2013, Volume: 21 Issue: 2, 32 - 36, 01.08.2013

Abstract

Introduction: Elbow region deformities require early physiotherapy and rehabilitation and might potentially result in functional deficits in people’s lives. Following adequate debridement, the region needs to be reconstructed with a thin, pliable, richly vascularized, nonetheless a durable flap that has the ability to endure external pressures. Case Presentations:In our clinic, we utilized posteriorly based thoracolumbar interpolation flaps to reconstruct such elbow defects in 3 patients where reconstructing with classic techniques were not preferred due to patient’s age or general condition of the extremity or the patient. Discussion:Several methods may be chosen in such patients including, primary closure, skin graft, local flap, pedicled flap or free flaps. Posteriorly based thoracolumbar interpolation flaps are preferrable in such defects due to the fact that donor site deformity is hidden under the arm in anatomical position and flap survival is reliable since it is a 2 staged operation. Conclusion: This conventional technique may be classified as a lilfe-saving method in carefully chosen patient groups.

KOMPLEKS DİRSEK DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA KONVANSİYONEL VE FONKSİYONEL BİR SEÇENEK- TORAKOLOMBER İNTERPOLASYON FLEBİ

Year 2013, Volume: 21 Issue: 2, 32 - 36, 01.08.2013

Abstract

Giriş: Dirsek bölgesindeki yaralanmalar erken fizik tedavi ve rehabilitasyon gerektiren, potansiyel olarak hastanın günlük yaşamında fonksiyon kaybı yaratabilecek yaralanmalardır. Bu bölgede yeterli bir cerrahi debridman sonrası kanlanması iyi, ince ve kolayca şekil alabilen ancak aynı zamanda çok hareketli bir bölge olmasından dolayı dıştan basıya da dayanıklı bir fleple onarım yöntemi tercih edilmelidir. Olguların Sunumu: Kliniğimizde, hastanın yaşı, genel durumu ve defektin boyutları sebebiyle klasik yöntemlerle onarım uygulanması riskli 3 olguda torakolomber bölgeden posterior bazlı hazırlanan interpolasyon flebiyle onarım uyguladık. Tartışma: Dirsek bölgesinin yumuşak doku onarımlarında, primer kapama, cilt grefti, lokal flepler, pediküllü flepler ve serbest flep aktarımları rekonstrüktif merdiven prensiplerine göre sırasıyla tercih edilebilir. Sonuç: Kol anatomik pozisyonda durduğunda, donör saha deformitesinin kolun altında gizli kaldığı bu yöntemin morbiditesi düşüktür, iki aşamalı olması sebebiyle de flep yaşayabilirliği yüksektir. Cankurtaran niteliğinde bir konvansiyonel onarım tercihi olarak aklımızda bulundurabiliriz.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA59FS84SD
Journal Section Articles
Authors

Kamuran Zeynep Sevim This is me

Medeni Volkan Kıyak This is me

Yavuz Arıkan This is me

Ayşin Karasoy Yeşilada This is me

Dilgem Memmedov This is me

Dağhan Dağdelen This is me

Semra Karşıdağ This is me

Publication Date August 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 21 Issue: 2

Cite

APA Sevim, K. Z., Kıyak, M. V., Arıkan, Y., Yeşilada, A. K., et al. (2013). KOMPLEKS DİRSEK DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA KONVANSİYONEL VE FONKSİYONEL BİR SEÇENEK- TORAKOLOMBER İNTERPOLASYON FLEBİ. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 21(2), 32-36.
AMA Sevim KZ, Kıyak MV, Arıkan Y, Yeşilada AK, Memmedov D, Dağdelen D, Karşıdağ S. KOMPLEKS DİRSEK DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA KONVANSİYONEL VE FONKSİYONEL BİR SEÇENEK- TORAKOLOMBER İNTERPOLASYON FLEBİ. turkplastsurg. August 2013;21(2):32-36.
Chicago Sevim, Kamuran Zeynep, Medeni Volkan Kıyak, Yavuz Arıkan, Ayşin Karasoy Yeşilada, Dilgem Memmedov, Dağhan Dağdelen, and Semra Karşıdağ. “KOMPLEKS DİRSEK DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA KONVANSİYONEL VE FONKSİYONEL BİR SEÇENEK- TORAKOLOMBER İNTERPOLASYON FLEBİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21, no. 2 (August 2013): 32-36.
EndNote Sevim KZ, Kıyak MV, Arıkan Y, Yeşilada AK, Memmedov D, Dağdelen D, Karşıdağ S (August 1, 2013) KOMPLEKS DİRSEK DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA KONVANSİYONEL VE FONKSİYONEL BİR SEÇENEK- TORAKOLOMBER İNTERPOLASYON FLEBİ. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21 2 32–36.
IEEE K. Z. Sevim, “KOMPLEKS DİRSEK DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA KONVANSİYONEL VE FONKSİYONEL BİR SEÇENEK- TORAKOLOMBER İNTERPOLASYON FLEBİ”, turkplastsurg, vol. 21, no. 2, pp. 32–36, 2013.
ISNAD Sevim, Kamuran Zeynep et al. “KOMPLEKS DİRSEK DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA KONVANSİYONEL VE FONKSİYONEL BİR SEÇENEK- TORAKOLOMBER İNTERPOLASYON FLEBİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 21/2 (August 2013), 32-36.
JAMA Sevim KZ, Kıyak MV, Arıkan Y, Yeşilada AK, Memmedov D, Dağdelen D, Karşıdağ S. KOMPLEKS DİRSEK DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA KONVANSİYONEL VE FONKSİYONEL BİR SEÇENEK- TORAKOLOMBER İNTERPOLASYON FLEBİ. turkplastsurg. 2013;21:32–36.
MLA Sevim, Kamuran Zeynep et al. “KOMPLEKS DİRSEK DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA KONVANSİYONEL VE FONKSİYONEL BİR SEÇENEK- TORAKOLOMBER İNTERPOLASYON FLEBİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, vol. 21, no. 2, 2013, pp. 32-36.
Vancouver Sevim KZ, Kıyak MV, Arıkan Y, Yeşilada AK, Memmedov D, Dağdelen D, Karşıdağ S. KOMPLEKS DİRSEK DEFEKTLERİNİN ONARIMINDA KONVANSİYONEL VE FONKSİYONEL BİR SEÇENEK- TORAKOLOMBER İNTERPOLASYON FLEBİ. turkplastsurg. 2013;21(2):32-6.